Készült: 2020.07.07.05:41:59 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

89. ülésnap (2011.05.09.), 152. felszólalás
Felszólaló Balogh József (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  152  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BALOGH JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A nemzeti ügyek kormányának egyik jelentős agrárdiplomáciai sikere, hogy az Európai Bizottság tavaly év végén engedélyezte Magyarország számára a termőföld-vásárlási moratórium, vagyis a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező uniós polgárok és valamennyi jogi személy termőföldszerzési korlátozásának meghosszabbítását három évvel.

Az elmúlt években számtalan esetben adta a média kisebb-nagyobb visszhanggal a közélet tudomására, hogy a külföldi és magyar spekulánsok egyaránt nagy mennyiségben jutottak olcsó magyar termőföldhöz.

(16.20)

Az agráriumban a közelmúltban bekövetkezett változások, így a kárpótlás, birtokrendezés erre lehetőséget adtak. Az új földtulajdonosok között akadnak vállalkozók, ügyvédek, volt tsz-vezetők.

A magyar mezőgazdaság jövőjét azonban nem a kevés embernek megélhetést biztosító, többnyire a magyar termőföldhöz semmilyen kapcsolattal nem bíró hazai és külföldi üzletemberek, spekulánsok által birtokolt, nagyüzemi módon megművelt nagybirtokok kizárólagossá válása, hanem a családi gazdaságok, a kis- és középbirtokok jelentőségének megerősítése jelenti.

Mivel a külföldiek földvásárlására vonatkozó moratórium brüsszeli előírások szerint kizárólag egyszer hosszabbítható meg, ezért időben fel kell készülnünk annak lejártára. Magyarország érdeke az, hogy a magyar termőföld ne külföldi vagy hazai spekulánsok kezébe kerüljön, hanem olyanformán kerüljön hasznosításra, hogy az minél több gazdálkodó családnak biztosítson megélhetést.

Kérdezem tehát államtitkár urat: milyen lépéseket tesz a nemzeti ügyek kormánya annak érdekében, hogy a három év múlva lejáró moratórium után se kerülhessen spekulánsok kezébe a magyar termőföld?

Köszönöm megtisztelő figyelmüket, várom válaszát, államtitkár úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  152  Következő    Ülésnap adatai