Készült: 2020.07.07.21:47:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

337. ülésnap (2013.12.16.), 300. felszólalás
Felszólaló Dr. Gruber Attila (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Külügyi bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 3:08


Felszólalások:  Előző  300  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. GRUBER ATTILA, a külügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A bizottságunk a mai nap folyamán megtárgyalta a T/13404. számon benyújtott törvényjavaslatot, ami hosszú című, de végül is valóban a Koszovó feletti magas légtérben történő légi irányításra vonatkozik.

A bizottság egyhangúlag támogatta volna, két kivétel azonban akadt. Az LMP elvi okokra hivatkozva nem vett részt a döntéshozatalban, illetőleg a Jobbik frakciójának képviselője nem támogatta az előterjesztést.

Mindazonáltal fontosnak éreztem ott is és most is kihangsúlyozni, hogy ez a törvényjavaslat látszólag egy technikai jellegű, a légtér megnyitásához kapcsolódó feladatról szól, azonban, ha megnézzük ennek a törvényjavaslatnak az előzményét, akkor meg kell hogy állapítsuk, hogy ez is egy olyan lehetőség, amelyik nem érdem nélkül és nem véletlenül került mint lehetőség a tisztelt parlament elé. Hiszen a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. az elmúlt évek hosszú során bizonyította azt a szakmai munkát, ami lehetővé tette, sőt, ahogy államtitkár úr is mondta, megkeresésre elvállalta ennek a nagyon felelősségteljes munkának az elvégzését.

Miről is van szó? A HungaroControl Zrt. az elmúlt időszakban is nagyon magas minőségű oktatással hívta fel magára a figyelmet a térségben, és tekintettel arra, hogy ebben a humán erőforrások területére vonatkozó képzési lehetőségekkel élt, a feladat elvégzéséhez rendelkezésre álló légtérirányítók rendelkezésre állnak.

Más kérdés az is, hogy a légtérirányításhoz szükséges számítógépes szoftverfejlesztésben is élen járó a cég, és ennek a szoftverfejlesztésnek a biztonságra gyakorolt hatását szintén elismerés övezi. Harmadrészt pedig azért is fontosnak ítéltetik meg ennek a munkának az elvégzése, mert olyan lehetőségeket biztosít a HungaroControlnak, a magyar légi irányításnak, ami Európának egy regionális légtérirányító rendszerében történő jövőbeli, meghatározó szerepet fog biztosítani.

Ezért tehát nem kifejezetten a katonai szövetségi szempontból, hanem Magyarország szellemi-szakmai jó hírének szempontjából is üdvös és kívánatos ennek az egyezménynek a megkötése, illetőleg az ebben szereplő feladat elvégzése.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  300  Következő    Ülésnap adatai