Készült: 2020.07.05.22:28:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

312. ülésnap (2013.10.16.), 102. felszólalás
Felszólaló Dr. Gruber Attila (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 5:37


Felszólalások:  Előző  102  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. GRUBER ATTILA, az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt lelkes Képviselőtársaim, akik ezt a mostani vitát végigülték és végighallgatták! Azt hiszem, ez a vita sem más, mint a parlament máskor, más témában lefolytatott vitái, szakmaiság és politikai hitvallás keveredett a vita során.

Gulyás Gergely képviselőtársam a változtatás elvi, gyakorlati indokait tömören összefoglalva mutatott rá a jogszabályi változás szükségességére, elemezte a statisztikák részéről az ügyek elintézéséhez szükséges idők közötti összefüggést, illetőleg az OBH működésének költséghatékonyságáról is ejtett néhány szót.

Bárándy Gergely képviselőtársunk a szocialista frakció részéről kezdetben egy politikai részt emelt ki, a Fidesz hozzáállásáról elmélkedett, illetőleg a jelenlegi rendszer buktatóiról szólt, és egy mikszáthi stílusbravúrral még Vas Imre képviselőtársam nevét is belefoglalta a hozzászólásába. Ez valóban egy Poe-szerű, egy Dr. Jekyll and Mr. Hyde című felszólalás volt, mert miközben az elején a Fideszt ostorozta, úgy később - idézem -: "az a rendszer, ami most kialakult, az nagyjából-egészében elfogadható". Kitűnő, pontos és meghatározott - pozitívumokat emelt ki az OBH működésével, illetőleg elnök asszony tevékenységével kapcsolatban, ehhez képest egy politikai suhintással jelezte, hogy ennek ellenére természetesen a jelentést az MSZP frakciója nem fogja elfogadni.

Rubovszky György a Bárándy képviselőtársam által felvetett kérdéseknek a történelmi hátterét világította meg, pontosan elemezte az akkori szereplők akkori nyilatkozatait.

Gaudi-Nagy Tamás 15 perces hozzászólásában egy új közmondást alapozott meg, jelesül: dicsérjen meg téged a Gaudi Tamás, hiszen miközben dicsérettel illette az egész előterjesztést, azért jó néhány hibára rámutatott, és érdekes előadást hallhattunk tőle a baseballütős szomszédok történetéről, Nyilas bíró munkájáról, és Budaházy Györgyre járó motorú rendőrök vigyáztak (Dr. Gaudi-Nagy Tamás: Rá vigyáztak, az ároktőiekre nem vigyáztak. Ez nem vicc.), tudtuk meg a képviselőtársamtól. Megjegyzem, hogy a kétperceseiben mondta el képviselőtársam igazándiból a lényeget, aminek a java részével mélységesen egyetértek, hiszen azokban voltak azok a bizonyos szakmai kérdések, ami, azt hiszem, hogy jogászokként nagyobb érdeklődésre tarthatott volna számot.

Schiffer András az LMP szokásos szemüvegén keresztül vizsgálta a kérdést, a transzparencia hiányát említette, a bírói képzés fontosságát hangsúlyozta, ami az anyagban természetesen jelentkezik, és valóban olyan új irányokat határoz meg ez a jelentés, ami ennek megfelelő garanciáját fogja adni; a bírói nyugdíjazások súlyos következményére hívta fel a figyelmet. Két megoldandó problémára hívta fel a továbbiakban a figyelmet, ami, azt hiszem, nem is a jelentést tevő, a jelentés kapcsán valamennyiünk közös felelőssége lesz: az igazságügyi szakértői rendszernek, a végrehajtási szervezeti rendszernek a megoldandó problémáira, és azt hiszem, hogy e tekintetben valamennyi frakció ezzel egyetértett.

Staudt Gábor képviselőtársunk az elméleti irányba fordult vita kapcsán az ároktői eset konklúzióit határozta meg, és megköszönte az elnök asszonynak mind a bizottsági, mind pedig az itteni konkrét és korrekt válaszait.

Szilágyi György képviselőtársunk Biszku Béla kapcsán egy konkrét eseten keresztül próbálta jellemezni a mai magyar bíróság általa vélt működési rendjét, miközben nemzeti hip-hop szólt a Jobbik-frakció részéről. (Dr. Gaudi-Nagy Tamás: Nemzeti rock!)

Én azt hiszem, hogy ezektől a kis kisiklásoktól eltekintve meg kell állapítsam, hogy több olyan szakmailag fontos javaslat volt - és valamennyi frakció tett hozzá ehhez -, amit a jelentés megtárgyalása során továbbgondolásra tarthatunk érdemesnek mind a parlament illetékes bizottsága, az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság részéről, mind pedig a parlament plenáris ülésén történő megbeszélés vagy kezdeményezés kapcsán. Mindazonáltal továbbra is a bizottság képviseletében a beszámoló elfogadására teszek javaslatot.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  102  Következő    Ülésnap adatai