Készült: 2020.10.28.23:50:42 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

120. ülésnap, 150. felszólalás
Felszólaló Dr. Orbán Balázs
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás Miniszterelnökség államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:06

Felszólalások:  <<  150  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. ORBÁN BALÁZS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ön is említette, hogy minden éremnek két oldala van. Ez valóban így van, ön kétszeresen és két oldalról is el van tévedve, egyrészt a járványhelyzet kezelésével kapcsolatban. Annak is van egy egészségügyi meg egy gazdasági vetülete. Az egészségügyi vetület tekintetében nem velem vitatkozik, sőt még nem is a miniszterelnökkel, nem is a kormánypárti politikusokkal, hanem a szakemberekkel és a statisztikákkal. Ezt lehet tenni egy darabig, de okos ember egy idő után ezt nem csinálja tovább, mert sok értelme nincsen. Nézze meg a statisztikákat, hallgassa meg a szakembereket, a magyar szakembereket, a nemzetközi szakembereket, hogy ők mit mondanak arról, hogy a magyar kormány hogyan, sikeresen vagy nem sikeresen tudta kezelni a járvány egészségügyi hatásait, hogyan tudta lassítani a járvány terjedési sebességét. Mindenki azt mondja, hála istennek, eddig a magyarok összefogásával viszonylag sikeresek tudtunk lenni. A további intézkedésekre pedig azért van szükség, hogy ezeket a sikereket meg tudjuk őrizni.

A gazdasági hatások kezelésével összefüggésben pedig éppen most beszélt arról miniszter úr is, és itt az államtitkár kollégák, hetek óta erről beszélünk, s ezt eddig semelyikőjük nem tudta vitatni, tehát ez is a tény kategóriájába tartozik, hogy a GDP 18-20 százalékát kitevő forrásallokációt és átcsoportosítást hajtunk végre a járvány gazdasági hatásainak kezeléséhez. Ez egyrészt a munkahelyek megőrzését, másrészt azok tekintetében, akik pedig elveszítik a munkahelyüket, az új munkahelyek megépítését és visszaépítését jelenti. Ez az érem egyik oldala.

Az érem másik oldalán ön egy csomó törvényjavaslatot felsorolt. Ezekkel a törvényjavaslatokkal szakpolitikai szempontból egyetértek, ezeket én fontos ügyeknek tartom. Oktatás, önkormányzatok, kultúrpolitika, ezek fontos ügyek, és mi az első pillanattól kezdve azt mondtuk, hogy ami a járvány, az egy másik csatornán működik, mint a rendes parlamenti törvényalkotás menete. Ezt önök azóta nem értik, és nem tudok rájönni arra, hogy miért nem. Köszönöm szépen a szót. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Felszólalások:  <<  150  >>    Ülésnap adatai