Készült: 2020.07.16.16:59:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

316. ülésnap (2013.10.25.), 188. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:15


Felszólalások:  Előző  188  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Azt kérem képviselő úrtól, hogy a Miniszterelnökség fejezetén belül keresse meg az egykori Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság utódszervezetének - azt hiszem, Nemzeti Emlékezet Intézet, talán ez a pontos neve, de lehet, hogy ebben tévedek - sorait. Ott is még plusz ilyesfajta források szerepelnek, és még más helyeken is, hiszen ezek önkormányzati forrásból is megvalósulnak és másképp is a június 4-ei vagy egyéb emlékművek.

Igenis fontos dolog szerintünk is akár a hadisírok gondozása, akár az egykori hős honfitársaink emlékének megőrzése, éppen ezért több intézet is felelős ezért. És ha van ilyesfajta indítványa a képviselő úrnak, akkor ezen intézet vezetője felé kérem, hogy ezt tegye is meg (Dr. Gaudi-Nagy Tamás: Be is nyújtom!), ha bárhol ilyesfajta sírokat javítani kell.

Én egy fotót láttam két nappal ezelőtt Mansfeld Péter sírjáról, az ottani tábláról, azon nem látszottak ezek az állapotok. Ettől függetlenül mi egyébként, kereszténydemokraták pont Mansfeld Péter és Tóth Ilonka szobránál fogunk egy hét múlva megemlékezni róluk mint hősi halottakról. Akkor majd személyesen is megnézzük Simicskó István államtitkár-kollégámmal, hogy ezek a sírok rendben vannak-e, és az emlékművek méltó állapotban vannak-e.

Ha nem így vannak, akkor mi leszünk az elsők, akik akár Tóth Ilonka, akár Mansfeld Péter esetében itt indítványt fogunk tenni. Köszönöm szépen. (Dr. Gaudi-Nagy Tamás közbeszól.)
Felszólalások:  Előző  188  Következő    Ülésnap adatai