Készült: 2020.07.07.20:10:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

316. ülésnap (2013.10.25.), 184. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:31


Felszólalások:  Előző  184  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Nagyon röviden válaszolnék csak, mert ez azért eltér az alaptémától a költségvetéssel kapcsolatban. De szerencsére egyre több helyen talál ön is trianoni emlékművet, ami a nemzeti összetartozásról szól. Várpalotától kezdve nagyon sok példát tudtunk itt azonnal felsorolni arra, ahol ezzel találkozhat. Ha budapesti kerületek főtereire elmegy, ott is találhat ilyeneket, akár egyes országzászlók is nyilván ezért állíttattak.

Másrészről pedig ne feledje el, hogy a Határtalanul-programra nem kis összeget fordít a kormányzat. Az is milliárdos nagyságrendű, amit a Bethlen Gábor Alapkezelőn keresztül pontosan azért költünk a trianoni megemlékezésre, hogy ez ne szétszakítottság legyen csak, ne egy nemzeti sorstragédia, hanem egy újra-összetartozás, határon innen és határon túl élő magyarok között. Tehát például a Bethlen Gábor Alapkezelőnél és sok más helyen is találhat ilyesfajta megemlékezésekre példát.

Másrészt kérem, majd figyelmesen olvassa végig a költségvetést, és például az első világháborúval kapcsolatos megemlékezések kapcsán nyilvánvalóan az egyik fontos kérdés pontosan a trianoni békediktátumhoz vezető folyamatok értékelése, emlékművek állítása, azoknak a katonasíroknak a felújítása a Honvédelmi Minisztérium és a KIM, valamint a XX. Századi Intézet közös együttműködésében, akik elhunytak az első világháborúban; az ő teljes almanachjuk összeállítása. Erre a munkára is ebben a költségvetés-tervezetben látja a fedezetet, hogy a hősi hallottainknak és az elszakított nemzetrészeken élőknek egyaránt adjuk meg azt, ami jár.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban. - Szilágyi György közbeszól.)
Felszólalások:  Előző  184  Következő    Ülésnap adatai