Készült: 2020.07.12.22:40:07 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

314. ülésnap (2013.10.22.), 16. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:13


Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Úgy látszik, hogy csak a jéghegy csúcsa az, amit láttunk eddig az MSZP, az Együtt 2014, a Demokratikus Koalíció és a PM együttműködéséből a bajai választásokkal kapcsolatban, hiszen ez a fajta bizonyítékhamisítási ügy mutatja, hogy amit a korábbiakban láthattunk, vagy amit még talán most is látunk az ügyből, az csak egy kis rész, ehhez képest sokkal sötétebb részei vannak ennek a történetnek.

Azt kell mondanunk, hogy a régi időknek a módszereit idézi, ha olvasott valaki az '50-es éveknek az akkori módszereiről, tudja, hogy hasonlóképpen igyekeztek bizonyítékokat hamisítani, bizonyítékokat gyártani azzal szemben, akit valamilyen módon hírbe akartak keverni vagy eljárás alá akartak vonni, csak most új emberekkel, új módszerekkel és Ron Werberrel kiegészítve folyik ez a fajta kampány itt Magyarországon, és próbálják az ellenfelet teljesen koholt, teljesen hamisított bizonyítékokkal lejáratni. Ahhoz pedig a Hagyó-ügy óta jó pár évnek el kellett telnie - akkor tudtuk, hogy a nokiás dobozokat mire használták a szocialisták -, hogy most már tudjuk, hogy a Nokia-telefonokat mire használják most, nem is a szocialisták, hanem a szocialistákhoz valamilyen módon betévedt videóknak a készítői.

(9.40)

Na de hát pont tudták, hogy kihez kell menni. Úgy látszik, nem ismerem nyilván a rendőrségi iratokat, de szerintem az is beszédes, hogy nem a Fidesz-KDNP-nél kopogtatnak ezek szerint olyan videókkal, amelyek az ellenfél lejáratását célozzák, hanem az MSZP-nél. Úgy látszik, úgy gondolják, hogy ott nagyobb eséllyel tudnak ilyen hamisított bizonyítékkal valamiféle előnyre szert tenni, de ennek a részleteit nyilván majd a nyomozás során fogjuk megtudni.

Valóban fontos mindnyájunk számára, és azért is fontos, hogy a választások törvényességében való bizalmát mindenkinek megőrizzük, hogy teljes mértékben hozza nyilvánosságra az MSZP annak a vizsgálatnak a dokumentumait, amelyet a párt vezetői jelentettek be pár nappal ezelőtt, hogy ők maguk is belső vizsgálatban utána fognak járni ennek az ügynek, ki fogják nyomozni, hogy mely személyekhez kerülhetett ez a dokumentum, ez a CD, kik azok, akik esetleg ezt továbbították. Nyilvánvalóan az is érdekli a nyilvánosságot, hogy hogyan kerül ez egy igencsak olvasott portálnak a birtokába, és hogyan hozhatja azt le mindenfajta kritika nélkül.

Fontos tehát nekünk, hogy az a vizsgálat, amelyet a Szocialista Párt a belső köreiben folytat, minél nagyobb nyilvánosságot kapjon, ne legyen eltitkolnivalója a Szocialista Pártnak ezzel az üggyel kapcsolatban. Hogy éppen a Szocialista Pártot érintette, ez pedig csak a saját önhibájuk, amiatt mást nem kárhoztathatnak, nem hibáztathatnak. Nyilvánvalóan az ellenzéki ottani közös kampánynak és közös jelöltállítási korteskedésnek, úgy látszik, csak ez lehetett a célja, hogy valamiféle botrányt keltsenek, a választások törvényességébe vetett hitet próbálják megingatni. Ez már a kampányban is látható volt, hiszen ott is feljelentéseket tettek, gyermekvédelmi feljelentést tettek azok, akik nem is laktak ott helyben. Mint kiderült, volt újságírókról, Együtt 2014 más területen lakó alapítóiról, aktivistáiról volt szó, és végig próbálták a választások törvényességét kétségbe vonni, éppen ezért meg is óvni az eredményeket. Más lehetőségük nincs is olyan szempontból, hogy a saját 8 éves kormányzásuk eredményeivel nem nagyon tudtak büszkélkedni, azokkal a különböző intézkedésekkel, amelyek mind a mai napig éreztetik a jótékony hatásukat és a 8 év szocialista kormányzás időszakából származnak, amikor Gyurcsány Ferencnek vagy Bajnai Gordonnak hívták a miniszterelnököt, ezekkel kampányolni nem igazán tudtak. A jövőre vonatkozó felelőtlen ígéretekkel igyekeztek kampányolni, és valamelyest igyekezték minél szélesebb körben elterjeszteni a választások törvénytelenségének a látszatát és érzetét, ezáltal mindenkit meg akartak téveszteni, mindenkit meg akartak vezetni. Elhangzott ebben a kampányban az a kifejezés is, hogy minden csak egy eszköz. Ha nincsen semmifajta korlát, ha nincsen semmifajta etika a választási kampányon belül, akkor valóban a rendszerváltás óta elő nem forduló eset, hogy valaki a politikai ellenfeléről gyárt hamis bizonyítékot, akár ez is csak egy eszköz lehet. Nem kell tisztelni tehát sem a törvényt, nem kell tisztelni sem az igazságot, és nem kell arra sem tekintettel lenni, hogy ezzel elérik a politikai kultúra mélypontját.

Fontos még szerintem azt elmondanunk, hogy nyilvánvalóan nem előzmények nélküli a baloldali politikai kultúrának ez a mélyrepülése. Kezdődött ez egy fejrugdosással itt, Budapest utcáin, folytatódott Herczog Edit beismerésével, hogy Brüsszelben ők maguk igyekeztek előállítani a Tabajdi-jelentést, amit ugyan Tavares-jelentésnek hívnak, és ennek egy része volt ez a manipulált videó. Nem volt még olyan ügy az elmúlt 20-23 év eddigi demokratikus történetében, hogy valamilyen párt más pártról (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) gyártson ilyesfajta hamisított bizonyítékot, és ennek az ügynek a szálai az MSZP-hez vezetnek.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)
Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai