Készült: 2020.07.14.00:36:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

313. ülésnap (2013.10.21.), 59. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 4:13


Felszólalások:  Előző  59  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Valóban elmondhatjuk, hogy a baloldali és a liberális ellenzéktől nem áll messze a rasszizmus és a cigányellenes szavak megszólaltatása. És ezt nem mi mondjuk, hanem a saját párttársaik, a saját kollégáik. Visszaemlékezhetünk még 2009-re, amikor Donáth László egykori szocialista képviselő - aki tizenhat évig volt parlamenti képviselő, vagy talán tovább is - azt nyilatkozta a saját szocialista kollégáiról, hogy "az nem megy, hogy valaki ott áll mellettem a Szent István parki kirekesztés elleni tiltakozáson, majd másnap csukott ajtók vélt biztonságában nyíltan cigányozik". Teszik ezt a szocialisták. Vagy ismerjük azt az ügyet az idei évből, amikor rasszista tartalmú e-mail keringett az egyik szocialista levelezőlistán. Az otthonszüléssel kapcsolatban mondták, hogy a cigányok inkább Indiában szüljenek otthon. Ilyesfajta tartalmú levelek mentek. (Szilágyi György: Rasszisták!)

De az is kiszivárgott a szocialista berkekből, amikor Teleki László egy dolgozatot hozott létre 2009-ben. Ez a több mint egy tucatnyi oldalú dokumentum arról szólt, hogy a szocialisták hogyan tudják a cigány lakosság körében növelni a szavazataikat, a népszerűségüket. Szó szerint idézem, hogy mit ír ez a szocialista dokumentum: "Meg kell találni az egyensúlyt, hogy a rasszista MSZP-szavazók körében se legyen szavazatvesztés a romáknak küldött üzenetekkel kapcsolatban."

(15.30)

Ezen túlmenően ismerhetjük a baloldali szövetség egyik liberális tagjának, a Millának a Facebook-oldalán egyik megjelent képet, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök úrnak a képe volt ott, érezhetően elsötétítve, elbarnítva, alatta a felirat, hogy "Orbán Viktor, ahogy anyám látja" - így írtak Orbán Viktornak ott arról az elsötétített bőrű képéről. Tehát jól láthatóan a baloldali szövetségen belül igencsak megjelennek ezek a rasszista indítékok, ezek a rasszista motívumok. Ennek egyik része volt, hogy az Együtt PM-nek a Facebook-oldalára is kilenkelték, és ahogy én néztem, mind a mai napig is kint van az a játék, amiben egy feltűnően barnára színezett figurát kell átkísérni és a játék szerint Fidesz-szavazóvá tenni ebben a játékban. Itt nyíltan és nyilvánvalóan megbizonyosodhatunk arról, hogy miként képzelik el a választási kampányt, a választási eljárást a különböző ellenzéki pártokhoz tartozó szervezetek, hiszen az ő számukra nem más a választási kampány, mint szavazatvásárlás, és a cigányokra nem úgy tekintenek, mint saját belátási képességgel rendelkező, saját egyéni és közösségi érdekeiket mérlegelni tudó csoportra, hanem ebből a játékból, legalábbis úgy tűnik, hogy megvásárolható szavazatként tekintenek rájuk. Ugye van, amikor a demokráciafelfogásuk cizelláltabb, van, amikor direktebb a szocialista erőknek; amikor pénzért szavazat vagy átkísérésért szavazat, ez eléggé egyértelmű lenézése ezeknek a szavazóknak.

Ráadásul ezt egy játékként teszik fel. Ugye játékot elsősorban az interneten is gyermekek játszanak, kicsit pikáns az eset, hogy az Együtt egyik alapítója pontosan a gyermekvédelmi hatósághoz fordult az ottani egyik hangosbeszélőből hallható kampányszöveg miatt, majd ők, egy elsősorban gyerekek által játszott játékot tesznek fel az internetre - vagy népszerűsítenek pontosan - egy ilyen játékot, és ezen keresztül próbálják a fiatalokba beleplántálni ezt a sokszor rasszista, de mindenképpen a demokráciával szembemenő hozzáállásukat.

Ezeknek a szervezeteknek pedig, amelyek most hallgatnak, ugyanúgy hallgatás a feladatuk, úgy látszik, mint volt 2006. október 23. után. Akkor is, tisztelet a kivételnek, mert azért volt egy-kettő, amelyik megszólalt és felemelte a hangját, de a többség csöndben volt és hallgatott, pedig hát itt többek között közpénzből is működnek ezek a szervezetek, vagy európai uniós, vagy nemzeti forrásból. Így tehát részrehajlás nélkül kellene felszólalniuk minden esetben akár jobboldalon, akár baloldalon, vagy bárhol, bármelyik rétegben kerülnek elő ilyen rasszista hangok. Úgyhogy mi is vártuk volna ezeknek az érdekvédő szervezeteknek a megnyilvánulását - sajnos elmaradt. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  59  Következő    Ülésnap adatai