Készült: 2021.06.14.01:19:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

67. ülésnap (2015.04.27.),  147-154. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 6:29


Felszólalások:   139-146   147-154   155-162      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Lukács László György, a Jobbik képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a miniszterelnök úrnak: „Negyven betegre egy ápoló jut. Ön szerint helyénvaló ez így?” címmel. Lukács László György képviselő urat illeti a szó.

DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Miniszterelnök Úr! Azért kell önhöz fordulnom az ápolók ügyével, mert még mindig úgy tűnik, az ön által vezetett kormány nem érti a probléma lényegét.

A második hétvégét csinálják végig úgy az ápolók fekete ruhában, hogy figyelmeztetik ezzel az egész országot, a minisztériumot, a miniszterelnök urat, de a társadalmat is, és felhívják a jelenlegi helyzetük áldatlan állapotára a figyelmet. Arra figyelmeztetik önt és a kormányt, hogy halasztást nem tűrő körülmények alakultak ki az egészségügyben, amely az ápolókat sújtja. Ilyen a munkakörülmények pocsék mivolta mind a tárgyi, mind a személyi feltételekben. Az ápolók vonatkozásában emberierőforrás-hiány van; amint a címben is szerepelt, sokszor negyven betegre jut egy ápoló, gyakran egy egész éjszakai ügyeletet két osztályra kettő fő ápoló lát el. Másrészről nőtt a pályaelhagyók száma is, a kivándorlás üteme is emelkedett. Emellett komoly eszközhiánnyal küzdenek az ápolók és az ápolási intézmények.

A második nagyon fontos terület a munkabérkrízis. Az ápolók 70 százaléka él a garantált bérminimumból, amely a minimálbérnek csak a 10 százalékával magasabb. A harmadik nagyon fontos dolog az utánpótlás hiányossága. A kormány öt budapesti egészségügyi szakközépiskola bezárásához asszisztált, folyamatosan tűnik el a rendszerből az utánpótlás, tíz év múlva közel tízezer ápoló fog hiányozni.

És hogy mit is tehet ilyen időben és ezekben a kérdésekben a miniszterelnök: elsősorban odaáll az ápolók elé, és bocsánatot kér tőlük, hogy számára fontosabb volt az elmúlt öt évben a stadionépítés, az ön Várba költözése és Andy Vajna kistafírungozása. Másrészről azt teszi, hogy a következő kormányülésen ‑ rögtön Fazekas Sándor lemondásának elfogadását követően ‑ haladéktalanul hozzálát a pluszforrások rendelkezésre bocsátásához.

Kérem szépen, miniszterelnök úr, mit tesz ön ebben az ügyben (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), mivel segíti az ápolók ügyét? (Taps a Jobbik soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm. Válaszadásra megadom a szót Orbán Viktor miniszterelnök úrnak.

ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Köszönöm szépen a kérdését és a jó tanácsokat is. Megpróbálom kigondolni, hogy a földművelésügyi miniszternek miért kell lemondania az ápolónők helyezte miatt (Derültség a kormánypártok soraiban.), de biztosan erre a kérdésre is tudunk valamilyen választ adni. Ez nem tűnik egy átgondolt javaslatnak, azonban ha megengedi, az ápolók megérdemlik azt a tiszteletet, hogy érdemben is foglalkozzunk az ő helyzetükkel, és ne csak politikai pufogtatásként, mint ahogy ön tette. Ezért nézzük meg, hogy hol tartunk most.

Először is, 2012-ben, még a pedagógusokat megelőzően megindítottunk egy bérfejlesztést, ezt 2013-ban is folytattuk. Ez azt jelenti, hogy minden évben azóta is 53,4 milliárd forint forrásban részesülnek az egészségügyi intézmények azért, hogy emelni tudják a béreket, amelyek azonban még így is alacsonyak. Ezzel a béremeléssel, amit 2012-ben és 2013-ban hajtottunk végre, 75 ezer egészségügyi szakdolgozó alapilletménye emelkedett, a diplomás dolgozók béremelése meghaladta a havi bruttó 41 ezer forintot ‑ ami még így is nagyon alacsony ‑, az egészségügyi szakdolgozók havi átlagkeresete 2011 és 2013 között mintegy negyedével nőtt ‑ bár még így is alacsony ‑, 2015-ben pedig megindítottuk a háziorvosok helyzetének a rendezését.

Ami az utánpótlást illeti: 2013-tól újraindítottuk az egészségügyi és egészségügyi technikai szakközépiskolákat, a szakképzések állami támogatásban részesülnek, a szakképzésben részt vevők esetében pedig tanulószerződések biztosítják az intézményekkel való gyakorlati együttműködést.

Az egészségügyi szakképzésben a piac igényeihez igazodó új Országos Képzési Jegyzéket vezettünk be.

Felzárkóztató ápolói egészségügyi szakképzési programot is elindítottunk; ennek az a célja, hogy OKJ előtti szakképesítéssel rendelkezők számára OKJ-s képzést lehessen szerezni (Hegedűs Lorántné: Idő!),és 2,2 milliárd forint pályaválasztási és pályaorientációs ösztöndíjat adunk.

Tudom, hogy ez kevés, de semmiképpen nem elhanyagolható. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Itt tartunk most. Folytatni fogjuk ezt a munkát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen. Viszonválaszra meg­adom a szót a képviselő úrnak.

DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen. Tisztelt Miniszterelnök Úr! Amit elmondott, az távol áll az igazságtól, és távol áll a megoldástól (Közbeszólások a kormánypártok soraiból.), ami ezt az ágazatot érintheti. Focinyelven szólva ‑ hiszen azt jobban érti ‑, kispályás játékot játszanak megyei II-es színvonalon, holott első osztályú nagypályás játékra lenne szükség az ápolók ügyének érdekében.

Javaslom, hogy az ápolásügyben és az egészségügyben is, ahol már nem a kabáthoz varrják a gombokat, hanem lassan a betegekhez ‑ ahogy ez a szülészet-nőgyógyászatokon egy-egy császármetszés után történt ‑, lépjenek határozottan előrébb, ennél nagyobb tempót várunk el önöktől és a kormánytól. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm. Viszonválasz megilleti a miniszterelnök urat.

ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Tisztelt Elnök Úr! Szeretném tájékoztatni a tisztelt Házat, hogy a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara nagygyűlésén a kormányt képviselte dr. Zombor Gábor államtitkár úr, aki a szakdolgozók nyílt levelét átvette, a felmerült kérdésekre válaszolt, a levélben foglalt gondokkal, bajokkal foglalkozunk.

A következő öt évben továbbra is elkötelezettek vagyunk a fekvő- és járóbeteg-ellátásban dolgozók jövedelmének növelése érdekében; komolyan ‑ nem úgy, ahogyan ön kérdezte. Köszönöm a megtisztelő figyelmét. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   139-146   147-154   155-162      Ülésnap adatai