Készült: 2021.06.25.02:15:08 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

55. ülésnap (2015.03.16.),  193-200. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:17


Felszólalások:   191-192   193-200   201-212      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Rendben. Köszönöm szépen. Akkor miniszter úrnak a harmadik soron következő azonnali kérdések órájában kell majd válaszolnia.

Tisztelt Országgyűlés! Lukács László György, a Jobbik képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a nemzetgazdasági miniszternek: „Pénzügyi kataszt­rófa­turista a Fidesz egyik országgyűlési képviselője a fideszes brókerbotrányban?” címmel. Miniszter úr halaszthatatlan közfeladata ellátása miatt válaszadásra Tállai András államtitkár urat jelölte ki. Kérdezem képviselő urat, elfogadja-e államtitkár úr személyét. (Dr. Lukács László György: Elfogadom.) Jelzi, hogy igen.

Öné a szó, képviselő úr.

DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Quaestor-ügy szedi áldozatait, most kerülnek elő sorra azok a magánszemélyek, gazdasági társaságok, de újonnan önkormányzatok is, akik jóhiszeműen befektettek és jóhiszeműen kezelték ott pénzüket. Így sajnálatos módon érintett benne a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Törökszentmiklós önkor­mányzata is, érintett abban a quaestoros nagykoalíciós brókerbotrányban, amely begyűrűzött brókerbotrány nem fideszes, nem MSZP-s, hanem közös politikai terméke a korábbi kormányoknak, így a botrány is közös.

De van egy olyan szál, ami mégiscsak a Fideszhez elég közel kötözi őket, Törökszentmiklósnál ez a szál pedig nem más, mint hogy a fideszes önkormányzat tette és helyezte el legelőször oda pénzeit, és ő kötött először szerződést a Quaestorral a pénzek kezelésére. A következő szál viszont, amikor beütött a brókerbotrány, hogy a fideszes térségi országgyűlési képviselő, Boldog István katasztrófaturistaként, pénzügyi katasztrófaturistaként megjelent a telepen, és kárörvendésbe hajló kijelentésekkel borzolja a hangulatot a közösségi médiában, keresi mindenki máson a felelősséget, keresi azokon, akiken nem kellene, holott a kormánypárti vezetésben, a kormánypárti felügyeletnél kellene keresni a hibásakat.

(17.20)

Ahelyett tehát, hogy pénzügyi katasztrófaturistát játszana, javasoljuk neki, hogy vesse be a fideszes és a Fideszen belüli érdekérvényesítő képességét, álljon ki a kártalanítás mellett, illetve, ha nem tud vagy nem akar segíteni, legalább ne ártson a törökszentmiklósi és környéki lakosoknak.

Elég a nagykoalíciós brókerbotrányból, a Jobbik kormányra kerülése esetén fel fogja számolni a pénzügyi korrupciót. Marad azonban a kérdés önöknek: a kormány tervezi-e és miként kívánja ‑ ha kívánja egyáltalán ‑ kártalanítani a Quaestor-ügyben érintett önkormányzatokat, például Törökszentmiklós önkormányzatát? Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiból.)

ELNÖK: Most megadom a szót államtitkár úrnak.

TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Két percben elég sok mindent összehordott a képviselő úr. Ami a kormány felelősségét illeti, azt nem nagyon értem, hogy hogy jön ide a kormány felelőssége, hiszen sem ellenőrzési jogosítványa nincsen, sem pénzkezelési, -megőrzési jogosultsága nincs az érintett önkormányzatokat illetően. Tehát nem igazán értem. A Magyar Nemzeti Banknak utasítást nem adhat, számon nem kérheti, ezt az Országgyűlés teheti meg. A brókercégekkel a kormánynak, állami szervnek lényegében kapcsolata nem volt.

Azt gondolom, hogy valóban, a hangsúly inkább azon van, hogy az érintett önkormányzatok, azok a szervezetek, amelyek közfeladatot látnak el és közpénzük veszett el ebben a sajnálatos eseményben, a botrányban, számukra hogyan van tovább élet. Azt tudjuk, ismerjük, hogy azok az önkormányzatok, amelyek a DRB Banknál vezették a számlájukat, nem biztosítottak, tehát számukra már a kormány egy első segítséget a bérek és a segélyek fizetésére nyújtott. És most történik ennek a felmérése az érintett önkormányzatok tekintetében, hogy intézményeik, gazdasági társaságaik, esetleg alapítványaik tekintetében mennyi az a forrás, ami bent maradt ezeknél a bankoknál. Egészen más a helyzet viszont a befektetési szolgáltatásnál letétbe helyezett vagy befektetésként elhelyezett pénzek tekintetében, hiszen az az önkormányzatnak a saját döntése volt, nyilván megfelelő előnyök érdekében.

A kormány egyelőre azt méri föl, hogy a banki szolgáltatás igénybevétele esetén milyen kár érte az önkormányzatokat, és egy megfelelő előterjesztéssel a kormány foglalkozni fog azzal, hogy ezeket az önkormányzatokat hogyan kártalanítsa.

ELNÖK: Viszonválaszra megadom a szót képviselő úrnak.

DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Ha ön összehordásról beszélt, ebben ön nem áll jól, illetve nem áll jobban, a mai napon hallgatott válaszokból szintén egy összehordásnak lehettünk tanúi. De tudja mit, inkább válaszoljon azokra a kérdésekre és adjon olyanra választ, hogy itt az idő és léphet a kormány, hogy megvédjék azokat a választópolgárokat, akik az önkormányzatok révén érintettek a fideszes és az MSZP-s brókerbotrányban. Válaszolhatott volna arra is, hogy segít vagy nem a kormány; miként akarja a bankrendszeren, akár saját rendszerén keresztül a kártalanítást végezni; és hogyan fogja megakadályozni azt, hogy fideszes pénzügyi katasztrófaturista képviselők lepjék el az önkormányzatokat, és saját maguk kérkedjenek ott az önkormányzat hátrányos helyzetével, és azon viccelődjenek, azon polemizáljanak.

Erre kellett volna, államtitkár úr, választ adni, ön nem adott erre választ. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiból.)

ELNÖK: Megadom a szót államtitkár úrnak.

TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Nem is nagyon lehet érteni, hogy mit kérdez ön valójában. Amit kérdezett, arra válaszoltam, mondtam, hogy adatszolgáltatás van, és előterjesztés fog készülni a kormány elé. Ezt kérdezte, erre válaszoltam.

De inkább figyelt volna a mai parlamenti ülésen, mert egyébként a megoldásról is beszéltünk itt többen is, Rogán Antal frakcióvezető úr is, jómagam is, hogy már elkészült egy törvénytervezet, amit a Nemzetgazdasági Minisztérium készített. Illetve a Magyar Nemzeti Bank is készített egy törvénytervezetet, amely azt fogja biztosítani, hogy megszigorodnak ezen pénzügyi szolgáltatók esetében az ellenőrzések, és annak a következményei, hogy ha bűncselekményt követnek el, sokkal súlyosabbak lesznek.

De valóban, a legfontosabb az, hogy az, aki közszervezet, az önkormányzat, azoknak a pénze, azoknak a működése hogyan biztosított. És erre azt tudom mondani, hogy e tekintetben a kormány felelősen gondolkodik, és segíteni fog. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:   191-192   193-200   201-212      Ülésnap adatai