Készült: 2021.06.14.00:32:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

54. ülésnap (2015.03.09.),  73-76. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 4:42


Felszólalások:   69-72   73-76   77-80      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, miniszter úr. Tisztelt Országgyűlés! Lukács László György, a Jobbik képviselője, kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszterének: „Ugye, nem akarja bezárni a kormány az egyetlen állami genetikai diagnosztikai intézetet?” címmel. Lukács László György képviselő urat illeti a szó.

DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Azzal a szándékkal fordulok államtitkár úr felé, hogy felhívjam a figyelmét, mekkora riadalmat okozott, mennyire átgondolatlan és mennyire egyeztetés nélküli az egészségügyi háttérintézmények átalakítása.

A probléma lényege a volt Országos Környezet-egészségügyi Intézet keretében működő molekuláris genetikai és diagnosztikai osztály fennmaradásával kapcsolatos. Az átszervezés szele elérte ezt az igen fontos osztályt is, hiszen ennek bizonytalanságára, szakmai veszélyeire a civil szféra, méghozzá a Gyógyító Jószándék Alapítvány hívta fel a figyelmet, és arra, hogy az osztály működése, a diagnosztika veszélyben lehet.

Az átalakítás során, amely március 1-jére befejeződött, attól lehetett tartani, hogy maga az osztály megszűnik, leáll a genetikai betegségeknek az osztály által végzett szűrése, ami egyrészt a várandósokat, másrészt a betegségtől szenvedőket érinti. És attól is lehetett tartani, hogy ez az osztály, amiből egyetlenegy van Magyarországon, a továbbiakban nem lesz képes elvégezni olyan fontos szűréseket, mint a spinális izomatrófia, más néven SMA, de veszélybe kerülhettek volna más szűrések, a kialakított nemzetközi kapcsolatok és betegadatbázisok is, amiket e szerv kezelt.

Nagy hiba, hogy a kormány az átalakítások során egyébként nem a megfelelő szervekkel vagy egyáltalán nem egyeztetett senkivel, mert akkor ilyen, öröklődő betegségekkel foglalkozó és magasan jegyzett szervezetek nem maradtak volna információ nélkül. Jelen helyzetben azt már látni lehet, hogy az átrajzolás keretében az Országos Közegészségügyi Központ keretében kapott helyet az osztály, és csak reménykedni lehet, hogy az átállás nem sínyli meg a szűrést, a betegadat sokaságát, a kialakított nemzetközi kapcsolatokat.

Mindezekre tekintettel kérdezem államtitkár urat, mire volt jó a kapkodó egészségügyi háttérintézmény-átalakítás. Miért kapkodnak? Miért hazardíroznak az egészségüggyel? Várom megtisztelő válaszát.

Köszönöm. (Szórványos taps a Jobbik soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm, Lukács képviselő úr. Válaszadásra megadom a szót Rétvári Bence államtitkár úrnak.

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Az államreform folyamatához kapcsolódóan a kormány célja egyrészről, hogy hatékonyabb államapparátust hozzon létre, másrészről pedig egyszerűbb közigazgatást. Az egészségügyi kormányzás területén ezt a célt szolgálja az egészségügyi szakterület irányítása alá tartozó háttérintézmények átalakítása, ez szintén a hatékony működés érdekében történik természetesen. A háttérintézmények átszervezése a népegészségügyi célok hatékonyabb elérését is elősegíti.

A kormány elkötelezett az állampolgárok egészségi állapotának javításában. Fontosnak tartjuk a lakosok egészségügyi ellátásának biztonságát, ezért gondoskodunk a genetikai diagnosztikai vizsgálatokhoz szükséges intézményi háttérről, beleértve annak finanszírozását is. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal korábbi nyolc országos intézetét érintő integráció célja a méretgazdaságosság, ezáltal pedig a hatékonyabb működés, továbbá az országos intézetek szakmai feladata ellátásának megerősítése, valamint az integrált kockázatértékelési funkció fejlesztése.

E változások keretében természetesen, azzal ellentétben, amit ön itt idézett, nincs szó a molekuláris genetikai diagnosztikai tevékenység megszüntetéséről, sőt.

Tisztelt Képviselő Úr! Az egészségügyi ágazat háttérintézményi átalakításának előkészítése világított rá arra, hogy célszerű ezt a tevékenységet szakmailag megfelelőbb intézményi környezetbe helyezni. Ezért van szükség arra, hogy az ön által is említett Országos Környezet-egészségügyi Intézet és ennek főleg a molekuláris genetikai és diagnosztikai osztályán folyó tevékenységet magasabb tudományos szinten működtetett intézmény keretei között lehessen folytatni. Szeretném hangsúlyozni, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemcsak megőrzi a genetikai diagnosztikai vizsgálati kapacitást, hanem folyamatos erőfeszítéseket tesz a molekuláris diagnosztikai ellátás színvonalának emelése érdekében is.

A molekuláris genetikai diagnosztikai ellátás jelenleg is zavartalan, folyamatossága a jövőben is biztosított lesz. Köszönöm szépen.
Felszólalások:   69-72   73-76   77-80      Ülésnap adatai