Készült: 2021.06.17.03:42:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

31. ülésnap (2014.11.24.),  187-190. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 4:48


Felszólalások:   183-186   187-190   191-194      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Lukács László György képviselő úr, a Jobbik képviselője, kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszterének: „Ez lesz az egészségügy 4-es metrója?” címmel. Lukács László György képviselő urat illeti a szó. Parancsoljon!

DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A TIOP és a közép-magyarországi operatív program keretében 2013-ban egy, a GYEMSZI vezetésével alakult konzorcium összesen 2,1 milliárd forint pályázati pénzt nyert el az e-Health, azaz a nemzeti egészségügyi informatikai rendszer, elektronikus közhiteles nyilvántartások és ágazati portál fejlesztésére. A fejlesztés képezné alapját annak az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térnek, amelyről szintén gyanúsan keveset hallani mostanság, pedig bevezetése mellett a kormányzat elvileg elkötelezett.

Az e-Health az egészségügyi közhiteles nyilvántartások struktúrája lenne, amely által olyan jelentés- és üzenettovábbító rendszer válna elérhetővé, ami az egészségügyi ágazat intézményei között az adatcserét hatékonyabbá, hiba- és redundancia­mentessé tenné, az ott tárolt adatokat, a szakdolgozók adminisztratív terheit csökkentené.

A projekt megvalósítása az egyik konzorciumi tag, a Nemzeti Infokommunikációs Zrt. honlapja szerint 2013. július 1-jén megkezdődött, és 2015. június 30-án kellene lezárulnia. Ehhez képest az ugyanitt fellelhető adatok szerint a projekt készültségi foka jelenleg 7 százalékon áll, ráadásul a támogatási szerződések szerint a fizikai befejezés eredeti dátuma 2014. november 28. lett volna.

Tisztelt Államtitkár Úr! Ha jól számolom, a projekt elkezdése óta lassan 16 hónap telt el, és az újraütemezett megvalósításig is alig 7 hónap van hátra. Felvilágosítana, mégis hogyan kívánja az Önök felügyelete alá tartozó GYEMSZI, OEP, Országos Tisztifőorvosi Hivatal, EEKH, valamint a további konzorciumi tag 7 hónap alatt befejezni a több mint 2 milliárdos projektet és annak a maradék 93 százalékát? Esetleg az adatok közzétételi kötelezettségéből származó adat-karbantartási feladatuknak nem tettek eleget a szervek?

Ugye, nem akarják, hogy az e-Health-rendszer és az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér és ennek a kivitelezése az egészségügy 4-es metrója legyen?

Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. A választ Rétvári Bence államtitkár úr fogja megadni. Parancsoljon!

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen ? legalábbis a válasznak azt a részét, ami két percbe belefér, mert ez nyilván egy hosszabb és összetettebb kérdés. 2010-ben a kormány az elektronikus egészségügyi fejlesztések terén egy rendkívül rossz helyzetet örökölt, hiszen a megelőző kormányzat elképzelései szerint egy csaknem 14 milliárdos fejlesztési program összes eredménye az lett volna, hogy a betegek megjelenésekor a tajt egy elektronikus kártyáról lehet leolvasni.

Ennek a hibás koncepciónak a megvalósítását a kormány nem tartotta helyesnek, ezért minden kapcsolódó fejlesztést felülvizsgált. Ennek eredményeképpen a 2010-14-es kormányzati időszak a fejlesztési koncepciót az egészségügy stratégiai átalakításának megfelelően korrigálta, azt helyes pályára állította, majd ezt követően az egyes fejlesztéseket elindította. A képviselő úr által jelzett elmaradás legfőbb indoka az előbb említett volt, a projekt megvalósítása ebben az értelemben nagyon feszes ütemezést kívánt meg. Biztosíthatom, hogy a kormány maximálisan elkötelezett az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér megvalósítása és az üzembe helyezés kapcsán.

A Semmelweis-terv az ágazati szinten egységesített informatikai szolgáltatások kialakítását, többek között a megbízható törzsadat-nyilvántartások felhasználásának biztosítását is meghatározza. Az ágazat tervezett informatikai megújításának kulcselemét jelenti egy olyan egységes törzskezelő és -publikáló rendszer megteremtése, amely lehetővé teszi az ágazati adatvagyon egységes nyelvezetre emelését, a fogalmi és értékkészletbeli heterogenitás felszámolását, ezáltal a továbbiakban a jelenleginél magasabb szintű hasznosítását.

A projekt másik alapvető célkitűzése egy egységes ágazati jelentés- és üzenettovábbító infrastruktúra megteremtése. Az így létrejövő egységes platform használata minimalizálja annak kockázatát, hogy a rohamos tempóban átalakuló egészségügy ütemesen változó szabályozói miatt gyorsan elavuló technológiájú és tartalmú különálló eszközrendszer-elemeket kelljen fenntartani, illetve egymással összehangolni.

(16.50)

A TIOP és a közép-magyarországi operatív programból megvalósuló fejlesztés alapvető változásokat fog elindítani az egészségügyi rendszer működésében (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), ami a következő időszak meghatározó tényezője lesz. Az időpontra pedig én azt mondanám önnek, hogy jövő év közepére lehet ezt sikerrel befejezni. Köszönöm szépen.
Felszólalások:   183-186   187-190   191-194      Ülésnap adatai