Készült: 2021.06.18.22:45:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

14. ülésnap (2014.09.15.),  297-298. felszólalás
Felszólalás oka Napirend utáni felszólalások
Felszólalás ideje 4:36


Felszólalások:   293-296   297-298   299-300      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! A kormány jelezte, hogy nem kíván válaszolni az elhangzottakra.

Ugyancsak napirend utáni felszólalásra jelentkezett Lukács László György képviselő úr, Jobbik-képviselőcsoport: "Biztosi mutyi? Baráti miniszteri biztosok és megbízottak a földművelésügyi miniszter körül?" címmel.

Megadom a szót ötperces időkeretben.

DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! "Úsznak a zsíros pozíciók - Tomajmonostora polgármestere és a halgazdálkodás" címmel közölt cikket a vidék.ma hírportál, illetve az Alfahír oldal arról a nyári eseményről, amely során megtapasztalhatta mindenki, hogy egy miniszteri megbízotti pozícióhoz elegendő egy jó ismerős, és szakirányú szakértelemre már szükség sincs.

Történt ugyanis, hogy Fazekas Szabolcsot, Tomajmonostora polgármesterét jelölte ki Fazekas Sándor miniszter halgazdálkodásért felelős miniszteri biztossá. A minisztérium közleménye szerint Fazekas Szabolcsnak a Debreceni Egyetemen szerzett agrármérnöki diplomája mellett állattenyésztő és állat-egészségügyi technikusi végzettsége is van. Fazekas Szabolcs egyébként a tavaszi választás egyik legfontosabb kampánystábtagja volt, a tiszafüredi lépfene ügyében is érintett miniszter, akkor még képviselőjelölt háza táján. Szinte nem volt olyan rendezvény a térségben, ahová nem ment volna vele, nem mutatkozott volna vele, de ő volt az egyik ellenzéki párt fórumának is a tönkretevője Tiszafüreden is, ahol a felheccelt tömeget vezényelték oda ismeretlenek.

Egyébként arról a Fazekas Szabolcs személyéről van szó, aki Tomajmonostora polgármestereként húzott egy szépet, és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet pályázatán az összes helyi földet megszerezte, kiegészítve 24 birtokkal a szomszéd Kunmadaras településről is. Fazekas Szabolcs összesen 680 hektár földdel rendelkezhet, ráadásul 2013 szeptemberében további 170 hektárnyi szántót nyert a botrányokkal tarkított Hortobágyi Nemzeti Park pályázatán Abádszalókon.

A halgazdálkodási biztosról, akit falujában Fazekas Sándor Mészáros Lőrincének neveznek, megdöbbenéssel értesült az úgynevezett halszakma, hiszen Fazekas halbiztos úr nevét nem tartja számon, azaz sem komoly konferenciákon nem lehetett hallani eddig, sem publikációit nem lehetett olvasni, és még csak nem is töltött be olyan tisztséget valamilyen halászati, halgazdálkodási szakmai szervezetnél, amit el lehetne ismerni. Az elmúlt tíz évben pedig azokon a horgászati, halászati fórumokon, ahol a szakma krémje megfordult, nem nagyon lehetett őt látni.

Azonban a minisztérium rendezett egy gyors felhozó meccset is az új halbiztosnak, ugyanis az FM igazgatása által kötött szerződések sorában Z0040810 kötelezettségvállalási azonosító számon Fazekas Szabolcs 4 millió 847 ezer forintot kapott 2014. június 1. napjától határozatlan időtartamra, melynek keretében feladata a halgazdálkodás fejlesztésére vonatkozó feladatok voltak.

De nemcsak ő az egyetlen földművelésügyi miniszter körüli érdekes megbízott vagy biztos. Fazekas Sándor, még akkor vidékfejlesztési miniszterként 2014. január 1-jétől megbízta Jász-Nagykun-Szolnok megye közgyűlési elnökét, Kovács Sándort, aki egyben a Magyar Olimpiai Bizottság tagja, a miniszter által korábban irányított város képviselő-testületének tagja, városi tanácsos; tehát Kovács Sándort megbízta, hogy a Tisza-tó nemzeti program vidékfejlesztési feladatkörébe tartozó feladatokat mint miniszteri megbízott koordinálja. Kovács Sándort a helyi közélet Fazekas Sándor legrégebbi fegyverhordozójaként tartja számon, így nem lehet véletlen a részére adott jutalomposzt.

Felmerült, mennyit is és miért költ a Földművelésügyi Minisztérium a megbízottjaira, biztosaira, és hogy miként kerülhetnek a szakmai kompetenciák elé a baráti, esetleg kiszolgálói viszonyok. Szintén felmerül a kérdés, hogy mennyire szereti a minisztérium, ha az ilyen kínos baráti kapcsolatok nyilvánosságra kerülnek, mert a közvélemény tájékoztatása érdekében egy miniszteri biztost szerepeltet csak honlapján Horváth István személyében, a többiről hallgat. Már csak az a kérdés: sanda politikai szándékból vagy valóban kínos kapcsolódási pontok sokasága miatt hallgat a Döbrögi uramra emlékeztető stílusban regnáló miniszter és minisztérium. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:   293-296   297-298   299-300      Ülésnap adatai