Készült: 2019.10.17.11:26:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

90. ülésnap (2011.05.10.), 2. felszólalás
Felszólaló Szijjártó Péter (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:16


Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZIJJÁRTÓ PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Urak! Tisztelt Képviselőtársaim! Majd' egy évvel ezelőtt, a tavalyi esztendő májusában, amikor a nemzeti ügyek kormánya átvette az ország vezetését, akkor világos volt a feladat: vissza kell rántani az országot a szakadék széléről. Magyarország volt az egyik legveszélyeztetettebb és az egyik legkiszolgáltatottabb ország. Az államadósságunk az egekben, 8 esztendő alatt 53-ról 82 százalékra emelkedett, a munkanélküliség bőven 10 százalék fölött, a költségvetés adatairól pedig világosan kiderült, hogy azok nagyrészt hamisítottak, a 3,8 százalékosnak hazudott hiány valójában minden további intézkedés nélkül 7 százalékot ért volna el. Ebben a helyzetben kellett gazdaságpolitikát alkotnia a nemzeti ügyek kormányának, és az idő, az elmúlt egy esztendő bebizonyította, hogy helyes volt az a gazdaságpolitika, amelynek fókuszába a munkahelyteremtés és az államadósság csökkentése került.

A gazdaság átszervezésére tett lépések az első és második gazdasági akcióterv, valamint az alkotmányban, az új alaptörvényben az eladósodás gátjának rögzítése mind-mind képesek voltak a nemzetközi bizalmat helyreállítani, így ma már senki nem említi hazánkat a veszélyeztetett országok között, ma már mindenki világosan tudatában van annak, hogy a jelenlegi magyar kormány az első és második gazdasági akciótervvel stabilizálta az ország gazdaságát. Kétségtelen, hogy nemcsak hagyományos, hanem kevésbé szokásos gazdaságpolitikai intézkedéseket is bevetett, amelyekről aztán rendre kiderült, hogy Európa-szerte követői akadtak. Emlékezzünk még arra az időszakra, amikor kígyót-békát kiabált ránk részint a hazai ellenzék, részint a nemzetközi közvélemény a bankadó miatt. Ma már az Európai Unió több mint tíz országában ismert ez az adófajta. Vagy a válságadók bevezetésekor milyen kritikákat kaptunk - erre is lehet emlékezni -, ma már az Európai Unióban van olyan tagállam, ahol válságadót vetnek ki például a nemzetközi repülőjegyekre, és még számos ilyen, talán nem mindennapi fogyasztási termék esetében felsorolható válságadó kivetésére került sor.

Azt is látjuk, hogy a francia kormány ma már azon gondolkodik, hogy segélyt csak az kaphat, aki közmunkát végez, és a megkapható segélyek összegét is a minimálbér egy bizonyos százalékában kívánják maximálni. Tehát jól látszik, hogy az a fajta gondolkodás, amely jellemzi a nemzeti ügyek kormányának gazdaságpolitikáját, az ma már Európa-szerte bevett, Európa-szerte elfogadott és Európa-szerte követésre talált gazdaságpolitikai elképzelés.

Nyilvánvalóan nem volt véletlen az sem, hogy még a tavalyi nyár folyamán sikerült megállapodni két nagy autóipari beruházás Magyarországra hozataláról. Nyilvánvaló, hogy az Audi, valamint a General Motors magyarországi beruházásai nemcsak a beruházás által közvetlenül érintett térségeknek, hanem az egész magyar gazdaságnak jelentenek rendkívül pozitív hatást. Emellett a további munkahelyteremtő beruházások, a húsz-egynéhány új munkahely teremtésétől a több ezres munkahelyteremtő beruházásig folyamatosan kerülnek napvilágra. Az elmúlt napokban éppen államtitkár úrnak volt szerencséje Ózdon a GE Energy új gyártósorát avatni, amely 250 embernek ad munkát, Rácalmáson gyakorlatilag néhány héten-hónapon belül befejeződik a Hankook új beruházása, amely 400 embernek fog munkát adni, de a pécsi polgármester éppen arról számolhatott be az elmúlt napokban, hogy egy nagy kínai távközlési vállalat Pécsre településéről tárgyalnak.

Közben az ipari teljesítményünk az elmúlt év azonos időszakához képest 10 százalékkal emelkedett, és az elmúlt napokban került napvilágra az a hír is, hogy Magyarország teljesítette a 2011. évre vonatkozó finanszírozási igényeket. Két rendkívül sikeres kötvénykibocsátáson vagyunk túl, innentől kezdve világos, egyértelmű és biztos, hogy semmilyen módon nem kényszerülünk nemzetközi pénzügyi intézetek kegyelemkenyerére, illetve segítségére, Magyarország finanszírozása a piacról megoldott.

A sikeres kötvénykibocsátások, a rekordösszegű kereslet, a rekordhosszúságú kibocsátási futamidő - 30 év - és a széles körű érdeklődés mind-mind azt bizonyítják, hogy a nemzetközi pénzügyi piacok és a nemzetközi befektetői kör bizalma Magyarország iránt visszatért. A kormány gazdaságpolitikai iránya bevált: a munkahelyteremtés területén elérhető cél tíz esztendő alatt az egymillió új legális adózó munkahely, és fontos, hogy tartsuk azt a célkitűzést, hogy hazánk gazdasági növekedését a jelenleginél egy magasabb sávban stabilizáljuk.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai