Készült: 2019.10.21.00:52:05 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

295. ülésnap (2013.07.04.), 23. felszólalás
Felszólaló Szijjártó Péter (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:14


Felszólalások:  Előző  23  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZIJJÁRTÓ PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! 2010-ben a magyar kormány úgy döntött, hogy az Európai Unióban megszokottól eltérő gazdaságpolitikai megoldásokat alkalmaz. Mára azt gondolom, hogy nagyjából elértük azt az időpontot, hogy megvonhatjuk a mérleget, és ez alapján nyugodtan leszögezhetjük, hogy jól döntöttünk, amikor 2010-ben gazdaságpolitikai utat választottunk magunknak. Hiszen mára Magyarország jobban teljesít, Magyarország a saját lábán áll, biztos a pénzügyi helyzetünk, és gazdasági kilátásaink ígéretesek.

Nyilvánvalóan ezek után nem véletlen, hogy lekerültünk végre az Európai Unió szégyenpadjáról, és kilenc hosszú esztendő után az Európai Unió megszüntette Magyarországgal szemben a túlzottdeficit-eljárást. (Folyamatos zaj.)

Ha önök Magyarország makrogazdasági adatait tanulmányozzák, akkor bizony jól látszik, hogy egy európai sikertörténet épül, hiszen nincsen még egy olyan ország az Európai Unióban, tisztelt képviselőtársaim, amelyben úgy csökken a munkanélküliség, úgy nő a foglalkoztatás, úgy nőnek a reálbérek, úgy nő a nyugdíjak vásárlóértéke és úgy csökken a rezsi, hogy közben három éve csökkenteni tudjuk az államadósságot, és tartósan 3 százalék alá ment a költségvetés hiánya.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A gazdaságpolitika sikerét bizonyítja, hogy három esztendő alatt 154 ezerrel dolgoznak többen, a versenyszférában alapvetően, mint dolgoztak 2010-ben. Mindössze öt olyan európai uniós tagország van, amely a válság előtti szintre volt képes visszaemelni a foglalkoztatást, rajtunk kívül ez Ausztriának, Németországnak, Luxemburgnak és Máltának sikerült. Mára elértük azt, hogy a 15 és 64 év közötti népesség gazdasági aktivitása kis híján eléri a 65 százalékot.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Ha figyeljük a reálbérek változását, akkor azt látjuk, hogy az első négy hónap során a reálbérek nemzetgazdasági szinten átlagosan 2 százalékkal emelkedtek. Ebben nyilvánvalóan komoly szerepet játszik az, hogy a rezsiköltségek csökkenése miatt az infláció is alacsonyabb mértéket ér el. A nyugdíjak reálértéke a tavalyi esztendőben 0,2 százalékkal nőtt, és az idei esztendő végén is ezt a tendenciát tartani fogjuk.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Képviselőtársaim! Nyilvánvalóan ezek a gazdasági eredmények nem függetlenek Magyarország külgazdasági teljesítményétől sem. Nyilvánvalóan nem függetlenek attól, hogy áprilisban 717 millió euró volt a külkereskedelmi áruforgalmunk többlete, ami 283 millió euróval nagyobb az egy évvel korábbi adatnál. 11,7 százalékkal nőtt az exportunk euróban kifejezve, az importunk pedig 7,6 százalékkal. 2057 milliárd forintot tett ki a kivitelünk értéke, és 1844 milliárd forintot a behozatal értéke. A gépek és szállítóeszközök exportvolumene 3,5, a feldolgozott termékek exportvolumene pedig több mint 6 százalékkal emelkedett.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy tájékoztassam önöket arról, hogy immár 27 nagy nemzetközi vállalattal kötött a kormány stratégiai együttműködési megállapodást. Ezek közül hét amerikai, öt német, három pedig japán vállalat. Ezen vállalatokkal - szinte mindegyikkel - olyan közös beszállítói programot működtetünk, amelyek nyomán magyar kis- és közepes vállalkozások egyre több lehetőséget kapnak arra, hogy ezen nagy nemzetközi vállalatok beszállítói legyenek, és ezáltal a fejlődés új útjára tudjanak lépni.

Engedjék meg, hogy tájékoztassam önöket arról, 2012 végére 78,5 milliárd eurót ért el a külföldi közvetlen tőkebefektetések állománya Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy a GDP arányában a magyarországi állomány a legmagasabb a közép-európai térségben, 80,3 százalékát éri el a GDP-nek. Ráadásul az egy főre jutó 7929 eurós érték a második legmagasabb érték itt Közép-Európában. Azt gondolom, joggal büszkék lehetünk erre a teljesítményre.

Engedjék meg, tisztelt hölgyeim és uraim, hogy végezetül tájékoztassam önöket arról, hogy 2013 májusában a Magyarországon működő vállalatok új beruházásai és bővítései nyomán 2817, júniusban pedig 3583 új munkahely jött létre; a Nemzeti Külgazdasági Hivatal pedig 44 olyan leendő beruházásról és befektetésről tárgyal Magyarországon (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), amely újabb 16 ezer munkahelyet jelenthet magyar emberek, magyar családok számára. (Gúr Nándor: Ne tárgyaljál, valósítsál!)

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban. - Dr. Józsa István: Szép volt, Péter! - Gúr Nándor: Kérdezd meg a KSH elnökét!)
Felszólalások:  Előző  23  Következő    Ülésnap adatai