Készült: 2019.10.20.19:46:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

275. ülésnap (2013.05.07.), 2. felszólalás
Felszólaló Szijjártó Péter (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:14


Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZIJJÁRTÓ PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A mai napon azért kértem szót, hogy ismételten tájékoztassam a Magyar Országgyűlést és Magyarország nyilvánosságát a magyar kormány "keleti nyitás" nevű stratégiájának végrehajtásáról és az utóbbi időben elért sikerpontokról.

Tisztelettel tájékoztatom az Országgyűlést, hogy Magyarország kormánya a 20. stratégiai együttműködési megállapodást a Huawei Technologies céggel írta alá, amellyel magyarországi kapacitásának bővítéséről folytatjuk a tárgyalásokat. Zajlanak megbeszélések a kínai kormány által bejelentett egymilliárd eurós fejlesztési hitelkeret magyarországi felhasználásáról, amelyről a kormány korábban hozott egy határozatot. Ennek nyomán zajlanak a megbeszélések arról, hogy magyar-kínai együttműködésben egy Budapestet délről elkerülő, tehervonatok közlekedésére szolgáló vasúti gyűrűt építünk, amelynek nyomán jó eséllyel tudunk pályázni a tranzitország szerepre itt, Közép-Európában, abban a tekintetben, hogy távol-keleti, kínai áruk milyen úton jutnak majd el Európa nyugati felébe. Az egyeztetések zajlanak mind a kínai vasútépítő társasággal, mind pedig a kínai fejlesztési bankkal.

Intenzív megbeszéléseket folytatunk a szerb kormánnyal és a kínai eximbankkal arról, hogy a Budapest és Belgrád közötti vasútvonalat felújítsuk. A jelenlegi vasúti pálya alkalmatlan a nemzetközi összehasonlításban versenyképes közlekedésre. Megállapodásunk szerint egy 160 km/h-s végsebességet lehetővé tevő vasúti pályát építenénk a két főváros között, amelynek nyomán két és fél órára lehetne redukálni a vonatok közlekedési idejét. Tisztelettel tájékoztatom önöket, hogy tárgyalunk Montenegró kormányával arról, hogy ezt a vasútvonalat Podgoricán keresztül Bar kikötőjéig meghosszabbítsuk. Korábban születtek döntések befektetői letelepedési engedély intézményének létrehozásáról, és tisztelettel tájékoztatom önöket, hogy az első öt igénylést öt kínai állampolgár már be is nyújtotta.

Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Elnök Úr! Április 22-én megkezdte működését Moszkvában a magyar kereskedőház, amelynek kulcsszerepe lesz abban, hogy az Oroszországba irányuló magyar mezőgazdasági exportot oly mértékben tudjuk növelni, hogy reális legyen az a célkitűzés, hogy a kétoldalú külkereskedelmi forgalomban jelentkező nagymértékű magyar negatív szaldót ki tudjuk egyensúlyozni. A tavalyi esztendőben 11,6 milliárd dolláros kereskedelmi forgalmunkból 8,3 milliárd forintot tett ki az Oroszországból Magyarországra irányuló export, és mi ehhez képest 3,3 milliárd dollárért tudtunk exportálni Oroszország irányába.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt héten megköttetett az első nemzetközi szerződés, megállapodás az Egyesült Arab Emirátusok és Magyarország között. A keleti nyitás stratégiájának egyik legfontosabb pillére az arab világ országaival való gazdasági kapcsolatok dinamizálása. Az Egyesült Arab Emirátusoknak ebben a folyamatban fontos szerepet szánunk, ezért is volt fontos a kettős adóztatás elkerüléséről szóló nemzetközi szerződés aláírása, amelynek nyomán a jelenleginél biztosabb befektetési környezet jön létre, valamint a munkavállalást is megkönnyítjük, és az adókijátszás lehetőségét is jelentősen csökkentjük. Az abu-dzabi kereskedelmi kamarával megállapodtunk abban, hogy magyar kereskedőházat nyitunk még az idei esztendő második felében Abu-Dzabiban, ami pedig a magyar vállalkozások érvényesülését fogja segíteni az Egyesült Arab Emirátusok piacán. Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy a közvetlen légi összeköttetés hiánya komoly gátját jelenti külkereskedelmi kapcsolatainknak, ezért is fontos fejlemény, hogy októbertől a Wizz Air légitársaság közvetlen járatot üzemeltet Budapest és Dubai között. Reméljük, hogy ezt a kezdeményezést majd többen követni fogják.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Néhány sikerpontot szerettem volna felvillantani a keleti nyitás stratégiájából, és szeretném jelezni, hogy a kormány továbbra is elkötelezett e stratégia végrehajtása mellett.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai