Készült: 2019.10.21.18:46:06 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

260. ülésnap (2013.03.12.), 2. felszólalás
Felszólaló Szijjártó Péter (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:06


Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZIJJÁRTÓ PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Azért kértem szót itt a napirend előtti felszólalás lehetőségével élve, hogy a képviselőtársaimat tájékoztassam néhány gondolat erejéig a kormány keleti nyitás stratégiájának eddigi eredményeiről.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az megállapítható, hogy a kormány új külgazdasági és külügyi stratégiája, a keleti nyitás siker; siker Magyarország, a magyar gazdaság és a magyar vállalatok számára. Azért volt szükség egy új külügyi és külgazdasági stratégiára, mert a kormány megértette a nemzetközi gazdasági válság lényegét, amely szerint ugyanis a válság után semmi nem lesz ugyanolyan, mint a válság előtt volt. Ezért ahhoz, hogy valaki a válság után erős pozícióban legyen, új eszközökre, új politikára és új gazdaságpolitikára van szüksége.

A keleti nyitás stratégiájának keretében elsősorban a távol-keleti országokkal, az arab országokkal, a kaukázusi köztársaságokkal, a nyugat-balkáni országokkal való kapcsolat szorosabbá tételére koncentrálunk, valamint újraépítjük jelenlétünket az afrikai kontinensen.

Infrastruktúra-fejlesztés területén, tisztelt képviselőtársaim, arról tudok számot adni, hogy a kormány döntött arról, hogy V0 néven Budapestet délről elkerülő tehervonat-, tehervasúti pályát épít annak érdekében, hogy hazánkon a tehervonatok ne négy-öt, hanem egy nap alatt tudják átszállítani a keletről származó árut Nyugat-Európába. Így amikor az a kérdés merül fel, hogy ki legyen a tranzitország Közép-Európában a keleti áruszállítás szempontjából, akkor evidens legyen a válasz erre, hogy Magyarország.

A korábban a kínai kormánnyal kötött megállapodás alapján szeretnénk ezen infrastrukturális nagyberuházás fedezeteként a Magyar Fejlesztési Banknál kínai forrásból létrehozott 1 milliárd eurós hitelkeretet felhasználni. Emellett megállapodtunk Szerbiával arról, hogy új határátkelőhelyeket nyitunk a szerb-magyar határszakaszon, hogy legyőzzük azt a hátrányunkat, amely abból adódik, hogy míg Nyugat-Európában 2-3 kilométerenként lehet átkelni az államhatárokon, addig Magyarország esetében ez 20-30 vagy akár 40 kilométer is.

A kis- és közepes vállalkozások közötti együttműködés elmélyítése érdekében, illetve a kkv-k külpiacokon történő érvényesülésének elősegítése érdekében kereskedőházi rendszert hozunk létre. Bakuban már megnyitott a magyar kereskedőház, néhány héten belül ugyanez történik Moszkvában, és az idei esztendőben Pekingben, Rijadban és Asztanában szeretnénk kereskedőházat nyitni.

A mezőgazdaság területén komoly előrelépésre számítunk, hiszen a körülbelül éves szinten 10 milliárd dolláros forgalmat produkáló magyar-orosz külkereskedelem tekintetében mintegy 3,5 milliárd eurós, magyar szempontból negatív szaldó van, amelynek a kiegyensúlyozásában állapodtunk meg az orosz féllel, és ezt a mezőgazdasági export növelésével kívánjuk elérni.

Mindemellett tizenkét magyar vállalkozás engedélyt kapott arra, hogy Vietnamba megindítsa a sertésexportot, amely szintén komoly bevételt jelent majd az ágazat számára. Arról nem is beszélve, hogy magyar környezetipari cégek fognak részt venni a szerb energetikai és környezetvédelmi beruházásokban.

Energetika területén is stratégiai pozíció kiépítésén dolgozunk. Ennek megfelelően jó hír az, hogy a Magyar Villamos Művek komoly szerephez juthat a macedón villamosenergia-rendszer üzemeltetésében, illetve fenntartásában. Emellett Katarral energetikai tárgyú együttműködési szándéknyilatkozatot írtunk alá annak érdekében, hogy ha megvalósul hazánk szomszédságában a cseppfolyósított gáz fogadására alkalmas kikötő, akkor az hazánk energiabiztonságához is nagymértékben hozzájáruljon.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az Öböl-menti arab államok annak érdekében, hogy diverzifikálják gazdaságukat és az olajalap mellett egy másik lábra is állítsák azt, nemzeti fejlesztési terveket dolgoztak ki, nagyon komoly, sok milliárd dolláros költségvetéssel. Dolgozunk azon, hogy magyar vállalatok ezen nemzeti fejlesztési tervek megvalósításában infrastrukturális beruházásokat hajthassanak végre.

Kötött segélyhitelek tekintetében is sikeresek vagyunk. Tisztelt Képviselőtársaim! Vietnamban magyar cég építhet onkológiai kórházat, építheti fel a népesség-nyilvántartó rendszert, építhet víztisztító rendszereket, és kötött segélyhitel megkötése előtt állunk Indonéziával is szintén víztisztító rendszerek működtetése tárgyában.

Végezetül pedig, tisztelt hölgyeim és uraim, úgy gondoljuk, hogy a felsőoktatási kapcsolatok, az ösztöndíjprogramok alapozzák meg a hosszú távú, jó gazdasági együttműködést. Ennek megfelelően az elmúlt időszakban Szaúd-Arábiával és Libanonnal kötöttünk ösztöndíjcsere-megállapodást, és a jövő hét elején ugyanerre kerül sor majd Jordániában is.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti sorokból.)
Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai