Készült: 2019.10.15.12:36:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

125. ülésnap (2011.10.27.), 28. felszólalás
Felszólaló Szijjártó Péter (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  28  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZIJJÁRTÓ PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ha megengedik, most annak elemzésébe nem mennék bele, hogy ha olyan nagyon sokan dolgoztak, és olyan nagyon sok embernek adtak munkát az előző, szocialista kormányok, akkor vajon hogyan lehet az, hogy Magyarországon a munkanélküliség az ő országlásuk alatt megduplázódott, és amikor tavaly átadták a kormányzást, akkor 11 százalék fölött volt. (Szűcs Erika közbeszól.) Akkor valami nem stimmel. Tehát a 11 százalékos munkanélküliség és a minden addiginál több embernek adtunk munkát című szólamok valahogyan nincsenek párhuzamban egymással.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ha megengedik, ragaszkodjunk már a számokhoz, és akkor nézzünk egy-két adatot, alátámasztandó, illetve alá nem támasztandó, amit az előbbiekben hallottunk. A legnagyobb növekedés a tavalyi esztendő költségvetési költéseihez és forrásaihoz képest éppen a társadalmi felzárkóztatás sorain érhető tetten. A jövő évi költségvetés 39,3 százalékkal többet fog költeni társadalmi felzárkóztatásra, mint költött az idei esztendő költségvetése. Mi ez, ha nem óriási szociális teljesítmény? A jövő esztendőben gazdaságfejlesztésre 22,2 százalékkal lesz több forrás, mint volt az idei esztendőben. Az oktatás megújítására a csökkenő gyermekszám mellett 6 százalékkal többet fog költeni a költségvetés, mint költött az idei esztendőben.

Sajnálom, hogy tisztelt Vágó képviselőtársam elhagyta közben a termet, de talán majd az itt lévő frakciótársa tolmácsolja neki, szóval, oktatásra 6 százalékkal költ többet a következő évi költségvetés, mint költött az idei. Az egészségügy átalakítása és átszervezése nyomán egy jobban működő egészségügy fog létrejönni, amelynek finanszírozására 4 százalékkal több pénz van a jövő évi költségvetésben, mint volt az idei esztendő költségvetésében. A közbiztonság megerősítésére 5,8 százalékkal költünk többet, a hatékony állam kiépítésre pedig 1,5 százalékkal, és folytatjuk azt a bürokrácialeépítést (Az elnök csenget.), amelynek keretében buta, felesleges és költséges szabályokat szüntetünk meg az államigazgatásban.

Köszönöm. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

(9.40)
Felszólalások:  Előző  28  Következő    Ülésnap adatai