Készült: 2019.10.22.20:02:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

125. ülésnap (2011.10.27.), 22. felszólalás
Felszólaló Szijjártó Péter (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 9:59


Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZIJJÁRTÓ PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Szerencsénk van: jól van megépítve a Ház, túléltük, nem szakadt le a mennyezet. (Hangok a függetlenek padsoraiból, többek között: Jaj! - Varju László: Figyelj!)

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Őrült beszéd, de legalább nem volt benne rendszer - így lehet talán módosítani Gyurcsány Ferenc felszólalásának első mondatait. (Varju László: Idézzél többet, légy szíves!)

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Talán több szerénység lenne indokolt egy olyan volt vezető részéről, akinek a vezetésével hazánk a végletekig eladósodott, akinek a vezetésével hazánkat a végletekig kiszolgáltatták, és akinek a vezetésével elsőként szorultunk rá egy nemzetközi pénzügyi szervezet lélegeztetőgépére és kegyelemkenyerére. Talán, tisztelt elnök úr, tisztelt államtitkár úr, tisztelt képviselőtársaim, több szerénység lenne indokolt egy olyan volt miniszterelnök részéről, akinek az országlása idején hazánk államadóssága 53 százalékról több mint 60 százalékával, a 80 százalék fölötti tartományba nőtt. Talán több szerénység lenne indokolt, hogyha az előtte és az utána következő szocialista miniszterelnökök is azt állítják, hogy ők bizony az államadósság növekedéséről ily módon nem tehetnek, így kizárásos alapon másról nem lehet szó, mint a köztük hivatalban volt miniszterelnökről, Gyurcsány Ferencről.

Semmifajta ok, semmifajta külső ok nem állhatott 2008 előtt, tisztelt elnök úr, hazánk végleges eladósításának hátterében. Rossz, elhibázott gazdaságpolitikai döntések, rosszindulat és a magánérdek közérdek fölé való kerülése okozta hazánk drámai eladósodottságát.

Tisztelt Képviselőtársaim! Talán több szerénység lenne indokolt egy olyan vezető részéről, akinek az országlása alatt családok százezrei kerültek olyan tarthatatlan helyzetbe, amelyet a mai napon jól látunk (Szűcs Erika: A ti országlásotok hozta ezt!), hiszen a devizahitelek elterjedése pontosan Gyurcsány Ferenc országlásának idejére tehető. Önök, tisztelt szocialista képviselőtársaim, semmit nem tettek annak érdekében, hogy magyar családok százezrei ne kerüljenek nehéz helyzetbe. (Szűcs Erika közbeszól.)

Tisztelt Képviselőtársaim! Önök inspirálták az embereket arra, hogy a megszüntetett, támogatott forinthitelek helyett devizában adósodjanak el, terheljék a jelzálogot a lakásukra. Egy árva szóval nem léptek fel a bankok gyakorlata ellen, hiába figyelmeztetett a Magyar Nemzeti Bank, hiába figyelmeztetett a svájci nemzeti bank, hiába figyelmeztettek nemzetközi pénzügyi intézmények. Tisztelt Képviselőtársaim! Ezek után talán kicsit több szerénység volna indokolt. (Szűcs Erika: Képviselők is bedőltek...)

Arról is szívesen hallottunk volna, hogy vajon milyen folyamatok vezettek oda, tisztelt képviselőtársaim, hogy 2008-ban hazánk volt az első olyan ország, amely elsőként szorult a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió pénzügyi segítségére. Mára szerencsére ez nincsen a nyakunkon, hiszen 2010 nyarán az egyik legfontosabb gazdaságpolitikai döntésünk úgy szólt, hogy a saját lábára állítjuk Magyarországot, levesszük a nyakunkból az IMF további hitelét, és nem vagyunk hajlandók a nemzetközi szervezet által diktált megszorító intézkedéseket végrehajtani, hanem saját gazdaságpolitikát folytatunk, olyat, amelyre a választók hatalmaztak fel minket, és amely a saját döntéseinken nyugszik. (Szűcs Erika: A saját megszorításaitokat, azt terjesztitek elő!)

Tisztelt Képviselőtársaim! Lehet bukásnak minősíteni azt, hogy 500 milliárd forint maradt kint az embereknél az idei esztendőben az arányos adórendszer bevezetésével. Tisztelt Képviselőtársaim! Lehet, hogy vannak olyanok önök között, akik számára 500 milliárd forint kevés, azonban azt gondolom, hogy a magyar családok döntő többsége számára 500 milliárd forint nagyon sok. Ennyi maradt kint a magyar családoknál (Szűcs Erika: Minden 500 milliárd forint!) az arányos adórendszer bevezetésével.

Hogy ezt nem fogyasztásra költötték, hanem adott esetben megtakarították, vagy a devizahitelük törlesztésére költötték, ezt talán bízzuk a családokra. Volt olyan rendszer persze, nyilván önök ismerték azt, volt, aki ebben aktívan részt is vett, volt, aki vezető is volt, amikor megmondták az embereknek, mit lehet, mit mire lehet költeni (Közbeszólások a függetlenek padsoraiból, többek között: Járai Zsigmond... - Pozsgay...), mit mire nem. Az a helyzet ma már, tisztelt képviselőtársaim, demokrácia van, az emberek arra költik a pénzt, amire akarják, még hogyha az a szocialistáknak vagy az egykori kommunistáknak nem is tetszik.

Tisztelt Képviselőtársaim! Arról is szívesen hallottunk volna, hogy a magyar gazdasági növekedés és az Európai Unió gazdasági növekedésének átlaga hogyan arányult egymáshoz az elmúlt esztendőkben. Most van az első alkalom, hogy a magyar gazdasági növekedés megközelíti, illetve eléri az Európai Unió átlagos gazdasági növekedését. (Szűcs Erika: Ne hülyéskedjél már!) Az elmúlt esztendőkben erre esélyünk sem volt, idézem a vezetőjüket: ha szeretik a számokat, nézzék meg, és látják, hogy igazam van.

Tisztelt Képviselőtársaim! Nyilvánvalóan másról szólna ez a költségvetési vita, és a Demokratikus Koalíció vezetőjének is lett volna lehetősége arra, hogy egész másról beszéljen - jó lett volna, ha így van -, hogyha nem nyomná a vállunkat a következő esztendőben is 1000 milliárd forintnyi adósság-, illetve kamattörlesztési kötelezettség. Ha az országot nem adósították volna el így, akkor egészen más vitáink lennének: arról beszélhetnénk, hogy még mennyivel többet költsünk oktatásra, még mennyivel modernizáljuk az egészségügyet, még mennyi adócsökkentésre hagyjunk ott több pénzt a családoknál.

De az a helyzet, hogy van több mint 1000 milliárd forint, amelyet az ország eladósítása miatt ki kell fizetni az államadósság kamataira. Érdekes lett volna erről is hallani. Mint ahogy arról is, hogy a tavalyi esztendőben, 2010-ben a magyar emberek által befizetett személyi jövedelemadó 57 százalékát kellett az államadósság törlesztésére fordítani. A magyar emberek által megkeresett pénz után befizetett személyi jövedelemadó 57 százaléka elment az államadósság törlesztésére. Erről is érdekes volna hallani, hogy erről a tisztelt szocialista vagy volt szocialista képviselőtársaink hogyan vélekednek. (Szűcs Erika: Most még több lesz! - Gyurcsány Ferenc: Elintézed, ugye?)

Tisztelt Képviselőtársaim! A nemzeti ügyek kormányának egyik legfontosabb feladata, hogy helyreállítsa a tisztességesen végzett munka becsületét. (Derültség a függetlenek padsoraiból.) Korábban Magyarországon a spekulánsokat, a tisztességtelenül gazdálkodókat részesítették előnyben, így volt ez a nyugdíjtőzsde esetében és számos más esetben is.

(9.30)

A helyzet az, hogy vissza kell állni a munkaalapú gazdaságra, és vissza kell adni a tisztességgel végzett munka becsületét. Ez például az adórendszerben is tökéletesen látszik. Azt azért, gondolom, önök sem akarják elhitetni velünk, hogy egy bonyolult, többkulcsos, progresszív, munkát, családokat és vállalkozásokat büntető adórendszer nem volt felelős az ország válságáért, és egy ilyen adórendszer jó lett volna akár a középosztály vagy akár a középosztályba igyekvők számára. Hát nem volt jó. Munka-, család- és vállalkozásellenes adórendszerrel csak a gazdagokat lehet segíteni, tisztelt képviselőtársaim; csak a gazdagokat, akik mindig megtalálják a kiskapukat, aki itt írják le vagy ott titkolják el a költségeiket. A középosztály és a középosztályba igyekvők számára ilyen lehetőség nem áll rendelkezésre. Ezeket az embereket csakis egy munkát támogató, arányos adórendszerrel lehet segíteni. Miért kellene többet adóztatni azokat az embereket, akik többet akarnak dolgozni? Miért kellene, hogy ha valaki tízszer annyit keres, húszszor annyit adózzon? Az arányos adórendszerben, aki tízszer annyit keres, tízszer többet adózik; tízszer többet dolgozik, tízszer többet adózik.

És, tisztelt képviselőtársaim, Gyurcsány Ferenc képviselő úr hosszan beszélt a szociális igazságosságról is. Nyilvánvalóan az a romantikus vágyakozás, hogy önök bármilyen pozitív törekvést vagy pozitívumot elismerjenek a kormány tevékenységében, régen nem létezik. De azért arra hadd hívjam fel a figyelmet, hogy talán egy baloldali vagy önmagát baloldalinak valló párt képviselőinek, ha nem is tapsolni, legalább örülni kellene annak, ha egy költségvetésben egy olyan szociális teljesítményt látnak, hogy ma 595 ezer ember Magyarországon havi 28 500 forintos segélyből él, 28 500 forintból havonta, és ebből az 595 ezer emberből jövőre legalább 200 ezer embernek fogunk munkát adni a Start-munkaprogram keretében, akik ezért havonta nettó 48 ezer forintot fognak kapni, 28 500 forint helyett 48 ezer forintot. És persze, nem épelméjű az, aki azt mondja, tisztelt képviselőtársaim, hogy 48 ezer forint sok. De az sem épelméjű, aki azt mondja, hogy nem segít a családoknak az, ha 28 500 forint helyett 48 ezer nettó forintot vihetnek haza havonta. És a Start-munkaprogram keretében bizony az emberek lehetőséget kapnak arra, hogy később a gazdasági szférában is munkát tudjanak vállalni.

Tisztelt Képviselőtársaim! A jövő évi költségvetés fókuszában tehát az államadósság csökkentése, az alacsony költségvetési hiány, a munkahelyteremtés, a nyugdíjrendszer lábra állítása, az egészségügyi rendszer lábra állításának megkezdése, valamint az országvédelmi alap létrehozása áll. Nagyon sajnálom, hogy baloldali, demokratikus koalíciós képviselőtársaink ezeket a célokat nem támogatják. Azonban az emberek támogatják. Az emberek 2010-ben világos döntést hoztak Gyurcsány Ferencről és a körülötte ülő képviselőtársainkról is, világosan elmondták, hogy a megszorítások és a hazugságok politikájából ne kérnek a továbbiakban. Az embereknek ezt a döntését pedig illenék tiszteletben tartani.

Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai