Készült: 2019.10.15.10:01:08 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

123. ülésnap (2011.10.25.), 24. felszólalás
Felszólaló Szijjártó Péter (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Költségvetési bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 5:13


Felszólalások:  Előző  24  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZIJJÁRTÓ PÉTER, a számvevőszéki és költségvetési bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A számvevőszéki és költségvetési bizottság nagy többséggel találta általános vitára alkalmasnak a jövő esztendőre vonatkozó adótörvényekről szóló előterjesztést, és azt támogatta is.

A bizottsági ülésen világossá tettük, hogy egy adótörvényt az Országgyűlés minden esztendő végén nemcsak azért alkot meg, mert ez kötelessége, és egy adótörvény nemcsak önmagáért van, hanem egy adótörvénynek céljai, célkitűzései vannak, ezek alkalmazkodnak a kormány által követett gazdaságpolitikai irányvonalhoz, a kormány által kitűzött nemzetgazdasági célokhoz, és egy adótörvénynek ezeket a célokat, ezek teljesülését szolgálnia kell.

A legfontosabb célkitűzés, amelyet az adótörvénynek teljesítenie és segítenie kell, az az, hogy 2014-re Magyarországon hozzuk létre Európa legversenyképesebb gazdasági környezetét. Ez azt jelenti, hogy 2014-re egy teljesen új, teljesen átszervezett adórendszerrel kell várnunk mindazokat, akik Magyarországon élni, vállalkozni és befektetni szeretnének. Már most szükség van arra, hogy a válság utáni időkre készüljünk; aki most nem tud a válság utáni időkre előtekinteni, az lemarad, aki pedig most már úgy teszi a dolgát, szervezi át és újítja meg a saját országát, hogy a válság utáni időkre készül, az számíthat arra, hogy a válság elmúltával versenyelőnybe kerül.

A legfontosabb cél tehát, hogy Európa legversenyképesebb környezetét biztosítsuk. Ehhez mindenekelőtt tovább kell csökkenteni az államadósságunkat, és ennek szolgálatába is oda kell állítanunk az adórendszert. Márpedig az államadósság csökkentéséhez mindenkinek a munkájára szükségünk van, aki munkaképes és tud dolgozni. Éppen ezért a munkát terhelő adókat csökkenteni kell, meg kell szüntetni azt a tarthatatlan állapotot, hogy Magyarországon munka-, család- és vállalkozásellenes személyi jövedelemadó-rendszer legyen. Ezt a munkát a tavalyi esztendőben már megkezdtük, a jövő esztendőben pedig az arányos adórendszer kiteljesítésével folytatni is fogjuk.

Határozottan óvjuk a kormányt attól, hogy bármilyen módon meginogjon, és akár a legkisebb szikrája is megfogalmazódjon annak a gondolatnak, hogy a Magyarország válságáért jelentősen felelős progresszív, bonyolult, többkulcsos, munka-, család- és vállalkozásellenes adórendszerhez térjen vissza. Az az adórendszer egyértelműen gyengítette a középosztályt, az a rendszer a gazdagoknak kedvezett, azoknak a gazdagoknak, akik mindig megtalálják, mindig megtalálták, mert megtalálhatták azokat a kiskapukat, amelyek mentén az adófizetési kötelezettséget el tudták kerülni. A középosztály tagjai soha nem tudtak kiskapukat találni, soha nem tudták leírni az adójukat különböző vállalkozásokban, soha nem tudták eltitkolni a jövedelmüket, a többkulcsos adórendszer és az adóemelés bevezetése mindig a leggazdagabbak számára jelent pozitívumot.

Az arányos adórendszerben, aki tízszer többet keres, az tízszer többet adózik, tehát ez az adórendszer nem bünteti a munkát, és végre elismeri a gyermekvállalást is, hiszen Magyarország egy nagyon komoly demográfiai kihívás előtt áll. Ha az egyik legfontosabb nemzetstratégiai célunkat kellene megfogalmazni, akkor azt kellene mondani, hogy segítsünk a családoknak abban, hogy minél több gyermek lehessen Magyarországon, mert Magyarországról nemcsak egymillió munkahely, de egymillió gyermek is hiányzik, éppen ezért a családi eleme ennek az adórendszernek nemzetstratégiai fontosságú.

Tisztelt Képviselőtársaim! Mindezek mellett a fogyasztási típusú adók emelésével a kormány eleget tesz annak a várakozásnak is, amely úgy szól, hogy a leggazdagabbak lehetőleg többet vállaljanak közös terheinkből; aki drágább szolgáltatásokat vesz, aki luxusszolgáltatásokat és -termékeket vásárol, bizony nagyobb mértékben vesz részt terheink közös viseléséből. Ugyanakkor egy adórendszernek szolgálnia kell a feketegazdaság visszaszorítását, valamint az adóügyi adminisztráció egyszerűsítésének ügyét is; ennek, úgy látjuk, ez az adótörvény szintén megfelel. Alá szeretném húzni, hogy mindez mit sem érne akkor, hogyha a Nemzetgazdasági Minisztérium és maga a miniszter nem tett volna rendkívül hatékony lépéseket az adóbeszedés hatékonyságának javítása érdekében, amellyel kapcsolatos nagyrabecsülésünket itt és ezúton is szeretnénk kifejezni. Látszik, hogy az adóbevételek növekednek, a kiskapuk bezárulnak, az adócsalók lehetőségei egyre szűkülnek, és végre Magyarországon a tisztességesen adót fizető polgárok élhetnek jól, és élhetnek úgy, hogy a kormány támogatja őket.

Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormányzó pártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  24  Következő    Ülésnap adatai