Készült: 2020.02.28.01:07:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

205. ülésnap (2009.04.27.), 283. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  283  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Képviselő Úr! Lehet itt bűvészkedni, hogy a foglalkoztatottság így, meg a foglalkoztatottság úgy. Térjünk vissza ahhoz az adathoz, hogy mennyi a munkanélküliek száma, jó?

A Fidesz-kormány idején, amikor átadta a kormányzást, mennyi volt a munkanélküliek száma? 300 ezer körül volt, 300 ezer alá is ment. Most mennyi a munkanélküliek száma, képviselő úr? 563 ezer.

Aztán lehet itt mellébeszélni, hókuszpókuszolni a foglalkoztatottsággal meg ezzel-azzal-amazzal; ki kell menni az emberek közé, és megkérdezni, hogy miért vesztették el a munkahelyüket, elvesztették-e a munkahelyüket. Ennyi a kérdés.

Ön most amellett érvel, hogy nem kell járulékot csökkenteni, mert valójában nincs is annak semmi eredménye. De van eredménye. A járulékcsökkentés igenis nagyon-nagyon jó hatással van a gazdaságra. Ma a gazdaságnak minden szereplője azt mondja, hogy Magyarország fejlődésének az egyik gátja a magas élőmunkateher. Ön most amellett érvel, hogy kis lépésekben kell menni.

De az elmúlt hét évben egyetlen százalékkal nem csökkentették a társadalombiztosítási járulék mértékét! Komolyan mondja, hogy a kormányzásuk nyolcadik évében előjönnek azzal, hogy a minimálbér duplájára vonatkozóan 5 százalékkal csökkentjük a járulékot? És az elmúlt hét évben mi volt? Ha így tudja, hogy a foglalkoztatottságra milyen hatással van a társadalombiztosítási járulék csökkenése, miért nem tették ezt meg?

Én csak azt mondom, hogy annak a mértéknek és annak az összegnek, amit önök most szeretnének, semmilyen hatása nem lesz, azon kívül, hogy ki lehet állni a televízióban, és el lehet mondani, hogy csökkentettük.

(20.20)

De itt jön vissza a hitelesség kérdése, hogy higgyék el, nem fogják érezni az emberek, mint ahogy egyébként a 2 százalék áfacsökkenést sem fogják érezni. Abszolút nem fogják érezni! Csináltak is megint valamit, meg nem is csináltak. Azt szeretném bizonygatni önöknek, hogy ez az adótörvény pontosan az elmúlt hét év tükre, hogy nem csinálnak vele semmit, de szeretnének. Nem szeretni kell, hanem benyújtani, dönteni és megszavazni! Ezt kérem önöktől. (Taps a Fidesz soraiból.)
Felszólalások:  Előző  283  Következő    Ülésnap adatai