Készült: 2020.02.24.22:38:09 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

204. ülésnap (2009.04.21.), 18. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Költségvetési bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 5:20


Felszólalások:  Előző  18  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS, a költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság előadója: Tisztelt Országgyűlés! Különleges érzés fog el, hiszen fideszes, ellenzéki képviselőként egy átfogó adótörvénycsomagról többségi véleményt mondhatok, egy bizottság többségének a véleményét mondhatom el. Azt gondolom, ez egyrészt jellemzi a magyar belpolitikai helyzetet, de legfőképpen azt az adótörvénycsomagot, amelyet még az előző kormány, Veres János pénzügyminiszter nyújtott be az Országgyűlés elé. Hiszen maga a főbizottság, a szakbizottság, a költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság is azt mondta, hogy az előttünk lévő törvényjavaslat nem alkalmas általános vitára, és azt ne tárgyalja meg az Országgyűlés.

Ez a vélemény, ahogy hallom Oszkó Péter pénzügyminiszter urat, teljes mértékben megegyezik a pénzügyminiszter úr véleményével is, mert most hallhattuk, hogy valójában ő sem ért egyet ezzel az adótörvénycsomaggal, amely itt van az Országgyűlés előtt. Ő is elmondta, hogy a 2009-re vonatkozó részek bennemaradnak ebben a törvénycsomagban, ki tudja, hány darab módosítóval és mikor fog majd ideérkezni az Országgyűlés elé; tehát valójában ez a törvényjavaslat nem is jó, és nem is ez lesz majd az Országgyűlés által elfogadva. Mintha egyébként ezt érezte volna a kormány képviselője is a bizottsági ülésen, hiszen alig két percben, kettő percben indokolta a benyújtott törvényjavaslatot. Elmondta, hogy mi a törvényjavaslat célja: a versenyképesség javítása, a foglalkoztatás ösztönzése, a munkáltatói terhek majdani csökkentése, és hogy majd egy adóátrendezéssel szeretnék ennek a forrását megteremteni. Tehát igazából ő sem a benyújtott törvényjavaslatról, hanem majdani célokról beszélt a kormány, a Pénzügyminisztérium képviselője is. És nem titok, hogy ebben a két percben nem tudta meggyőzni a bizottság többségét arról, hogy ez egy jó törvényjavaslat.

Például nem tudta meggyőzni Kóka János SZDSZ-es képviselő urat sem, aki röviden, tömören - és hozzáteszem, az akkori véleményével még teljes mértékben egyetértettünk - azt mondta, hogy ez a törvényjavaslat nem alkalmas a válság kezelésére, nem oldja meg Magyarország növekedési problémáit, nem segít a munkahelyek megőrzésében (Dr. Kóka János bólogat.) - hozzáteszem, képviselőtársa, Horn Gábor most már valamelyik televízióban azt mondta, hogy ez a törvényjavaslat képes a munkahelyek megőrzésére; ön még a bizottsági ülésen azt mondta, hogy nem képes erre ez a törvényjavaslat -, és nem vezet munkahelyek teremtéséhez sem. Összegezve a véleményét, azt mondta: azt szeretné javasolni, hogy a kormány vonja vissza ezt az adótörvény-javaslatot.

És nem titok, a fideszes képviselők is amellett érveltek, ez a törvényjavaslat nem alkalmas arra, hogy Magyarország válsághelyzetén segítsen (Dr. Kóka János nevet.), hogy a munkáltatók, a gazdaság problémáit megoldja. A hozzászóló fideszes képviselő elmondta, hogy a jelenlegi kormányzat, azon kívül, hogy megszerezte az IMF-hitelt, amely egész Európának érdeke volt, az IMF-nek érdeke volt és a magyar kormánynak is érdeke volt, mert ha azt nem tudja megszerezni, akkor már rég túl lennénk az előrehozott választásokon, hiszen csődbe ment volna a magyar állam (Dr. Kóka János: Egy jó kis csőd! - Derültség az MSZP soraiban.), igazából ezen kívül a Gyurcsány-kormány a válságkezelés érdekében semmit, az égadta világon semmit nem tett. Ez a törvényjavaslat sem az. És egyetértettünk az SZDSZ-es képviselőkkel, akik hogy, hogy nem, azóta megváltoztatták a véleményüket, és ma már azt mondják erről a törvényjavaslatról, hogy ez alkalmas a válságkezelésre, és nem is adnak ők be ehhez a törvényjavaslathoz módosító indítványt, hanem majd be fog adni az általuk támogatott kormány, de ők egyébként nem kormánypártiak és a koalíciónak nem tagjai, de mindenben támogatják a kormányt, olyannyira, hogy még módosító javaslatot sem adnak be - akkor ez volt a vélemény a bizottságban. Nem tudom, azóta mi történt; majd biztosan el fogja mondani Kóka János - a miniszterelnöki személycserén kívül véleményünk szerint az égadta világon semmi, és ezt a vitában szeretnénk is majd kifejteni.

Összességében a fideszes képviselők véleménye az volt, hogy ez a törvényjavaslat nem javítja Magyarország versenyképességét, nem növeli a foglalkoztatottságot, és az ország stabilitását sem teremti meg, nem hoz létre olyan gazdasági közeget, amely elősegítené a gazdasági növekedés erősítését. Éppen ezért összességében tehát a költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságban nem kapta meg a bizottság támogatását ez a törvényjavaslat. Ma is az a véleményünk, hogy a kormánynak ezt a törvényjavaslatot vissza kellene vonni.

Köszönöm. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  18  Következő    Ülésnap adatai