Készült: 2020.02.20.09:03:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

189. ülésnap (2009.02.17.), 18. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:24


Felszólalások:  Előző  18  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Tisztelt Országgyűlés! A tegnapi napon Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr olyan bejelentéseket tett, amelyek minden magyar állampolgárt érintenek. Ezeket a bejelentéseket a válság, a recesszió, a válságkezelési kényszer érte el, hogy megszülessenek. A válság hatására beszél először a Gyurcsány-kormány arról, hogy Magyarországon szükség van adó- és járulékcsökkentésre.

Jogosan tehetjük fel a kérdést, hogy miért csak most. Például válságkezelés kapcsán mi történt az elmúlt négy hónapban? Mi volt ez a tétlenség? Beszéd, bejelentés, kijelentés, majd annak cáfolata, majd újra bejelentés - döntések és intézkedések nélkül. Rossz helyzetfelmérés jellemezte a kormányt, hiszen novemberben bejelentette a miniszterelnök, hogy a pénzügyi válságnak most már vége, azzal nem kell foglalkoznunk. Mára kiderült, hogy ma még mindig ez a legsúlyosabb bajunk, a legsúlyosabb problémánk.

Úgy gondolom, egy gazdaságban egy későn meghozott döntés sokkal nagyobb károkat tud okozni, mint hogyha időben, esetleg rosszabb vagy nem annyira kidolgozott döntést képesek hozni. Például Németországban ez idő alatt már a harmadik gazdaságélénkítő csomagot készítik elő. Persze tudjuk, a német gazdaság sokkal nagyobb és sokkal erősebb, jobban oda kell rá figyelni.

Milyen hatása is lesz a bejelentésnek? Kezdjük először a nagy horderejűvel: 5 százalék járulékcsökkentés lesz majd 2010-től. Úgy gondoljuk, a bejelentés ideje késő, és a mértéke pedig kevés. Miért mondjuk ezt? Azért, mert a szomszédos országokkal versenyzünk; Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban a járulékok, az élőmunkaterhek 12-16 százalékkal kevesebbek, mint Magyarországon. Ebből próbálunk 5 százalékot lefaragni. Csak megjegyzem: tegnapi hír, hogy Csehországban a kormány elfogadta a válságkezelő programot, és annak egyik része a társadalombiztosítási járulék csökkentése. Tehát amikor mi csökkentjük, sajnos a versenytársaink is csökkenteni fogják, versenyképességünk sajnos ezzel nem fog javulni.

Csökkenni fog a személyi jövedelemadó-terhelés. Úgy gondolom, ha ezt kiszámoljuk pontosan, látni fogjuk: azzal, hogy a családi pótlék adózni fog, a gyermekgondozási díj adózni fog, megszűnik az üdülési csekk és az étkezési hozzájárulás adómentessége, és sok-sok adókedvezmény eltörlésre kerül, azt fogjuk látni, hogy lesznek ugyan olyan rétegek, amelyek kevesebbet adóznak valóban, de azt is látjuk, hogy a minimálbért kapóknak és az alacsony jövedelműeknek semmilyen hatással nem lesz a jövedelmére. Mi több, az áfanövelés és a jövedéki adó növelésének hatásaként emelkedni fognak az árak, és nyilvánvaló, hogy a boltokban, amikor vásárolnak, meg fogják fizetni az esetleges megtakarítást, tehát ennek az egyenlege sem érinti a lakosságot.

Ennek a csomagnak az árát egyértelműen a lakossággal kívánja Gyurcsány Ferenc megfizettetni. Most már elérte a válság a nyugdíjasokat is: megszűnik a 13. havi nyugdíj, a 3 millió nyugdíjas megélhetése egészen bizonyosan nehezebb lesz.

Mit nem tartalmaz ez a csomag? Például nem fog csökkenni az államadósság mértéke. A Magyar Nemzeti Bank tegnapi bejelentése alapján tudjuk, hogy 2008-ban a GDP 73 százaléka volt. Nem fog csökkenni a költségvetési hiány, nem teremt ez a bejelentés, ez a csomag új munkahelyeket, és nem növeli az adórendszer versenyképességét, nem csökkenti a bürokráciát, nem csökkenti az adminisztrációt, és egyáltalán nem növeli Magyarország versenyképességét.

Miről nem beszélt a miniszterelnök úr? Nem beszélt arról, hogy mit kíván a kormány a kiadások terén csökkenteni a következő három évben. Nem beszélt a közvetlen gazdaságélénkítési lehetőségekről, a közvetlen támogatásokról, hogy milyenek lesznek; ezzel kapcsolatban az európai uniós források felhasználásáról, meggyorsításáról, hogy milyen intézkedéseket, milyen törvényjavaslatokat fognak az Országgyűlés elé tenni. És nem beszélt persze Magyarország legsúlyosabb problémájáról, a devizaválságról. Gyurcsány Ferenc beszéde alatt a forint gyengült. Mi több, sajnos mai hír, hogy ma reggel is tovább folytatódott a forint mélyrepülése, és már 309 forint is volt az euróhoz képest.

De azt is láthatjuk, hogy ki örült Gyurcsány Ferenc bejelentésének. A Nemzetközi Valutaalap. A Nemzetközi Valutaalap megdicsérte Magyarországot, megdicsérte Gyurcsány Ferencet, és gratulált neki azért, hogy ezeket a hiteleket az országnak tovább tudja adni. Ez a csomag semmi másról nem szól, csak arról, hogy a Gyurcsány-kormány tovább tudjon élni, és az IMF-hitelt tovább tudja felvenni, és ezzel az országot eladósítani.

Ez a csomag teljes mértékben elfogadhatatlan, és kérjük az országot, kérjük a parlamenti képviselőket, utasítsák el.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz és a KDNP padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  18  Következő    Ülésnap adatai