Készült: 2020.02.26.12:36:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

177. ülésnap (2008.11.17.), 195. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 6:09


Felszólalások:  Előző  195  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. A személyi jövedelemadó-törvény módosításához adtam be módosító javaslatokat, a 8., 9. és 10. számú módosító javaslatokról fogok beszélni.

Úgy gondolom, ehhez a törvényjavaslathoz nagyon-nagyon nehéz olyan módosító javaslatokat beadni, amelyek kifejezik azt, hogy az ország milyen helyzetben, állapotban van. Egyrészt pénzügyi válság jellemzi országunkat, egész Európát, másrészt gazdasági nehézségek vannak, és igazából senki nem tudja megmondani azt, hogy milyen hatással lesznek ezek a gazdasági események az országra.

A módosító javaslatomban a személyi jövedelemadó-törvény azon passzusát kívánom javítani, amely arra vonatkozik, hogy egyrészt eltörli a különadó-fizetési kötelezettséget, a 4 százalékos különadót, másrészt pedig két módosító javaslatom szerint fel kellene függeszteni a kamatadó-fizetési kötelezettséget, és az árfolyamnyereség adóját sem kellene 2009. január 1-jétől 2010. december 31-ig megfizettetni azokkal a magánszemélyekkel, akiknek ilyen típusú megtakarításuk van.

A 4 százalékos különadó eltörlését a kormány is megígérte 2009. január 1-jétől, sajnálatos módon visszalépett ettől a módosító javaslatától. Ezt már az Országgyűlés is tárgyalta, hiszen az előző adócsomagnak ez még a része volt. Úgy gondoljuk, a különadó eltörlése, ha valaha aktuális, akkor ez éppen most, hiszen ez egyrészt könnyítést jelenthetne a vállalkozások számára, ezáltal újabb forráslehetőséghez jutnának, amelyeket vélhetően munkahelyteremtésre, beruházások, fejlesztések megvalósítására tudnának fordítani.

A másik két módosító javaslat, amelyeknek a költségvetésre gyakorolt hatása körülbelül 25 milliárd forint, a megtakarításokra vonatkozik. Arra vonatkozik, hogy próbáljuk meg ösztönözni azt, hogy Magyarországon a befektetők, illetve a megtakarítást eszközlők, tehát mondjuk, a betétet elhelyezők ne fizessék meg a különadót, a kamatadó mértékét, ezzel is ösztönözzük, bátorítsuk őket arra, hogy pénzintézetben, magyar bankokban helyezzék el a kisebb-nagyobb összegű megtakarításaikat. Ezáltal forrást lehetne bevonni a magyar gazdaságba, illetve a pénzintézetek körébe, és ez valamelyest bizonyára könnyítést jelenthetne a pénzintézetek számára, esetleg mentesítene az IMF-hitellehetőség igénybevételétől, nem kellene az államnak, a kormánynak beavatkoznia. Ugyanez vonatkozik az árfolyamnyereségből származó jövedelmekre is.

A 67. § szerinti jövedelmeket 2009. január 1-jétől 2010. december 31-ig mentesítenénk az árfolyamnyereségből származó adó megfizetése alól. Ennek a célja lényegében ugyanaz, mint amit elmondtam a kamatadó alóli mentesítés esetében. Ez nem nagy lépés, de mindenképpen komoly üzenetet jelentene a megtakarítóknak, azoknak az embereknek - elsősorban nyilvánvalóan a magyar embereknek, a magyar családoknak -, akik egyáltalán még képesek megtakarításra. Azzal, hogy az ilyen irányú jövedelmüket mentesítenénk az adózás alól, mindenképpen bátorítanánk arra, hogy magyar bankokban helyezzék el a megtakarításaikat.

Sajnálatos módon a bizottságban egyik javaslat sem kapott többséget, hiszen sem a költségvetési, sem a gazdasági bizottság, mi több, az egyik módosítómat az emberi jogi bizottság sem támogatta, sőt az egyik javaslatomra, amelyik a kamatadó eltörlésére, felfüggesztésére vonatkozott, azt mondta az első helyen kijelölt bizottság, a költségvetési bizottság, hogy nem is házszabályszerű. Biztos vagyok benne, hogy itt újra összeállt a kormánypárti koalíció, a többség, hiszen az MSZP egymaga nem lett volna képes ezt leszavazni a bizottságokban, más pártoktól kaphatott segítséget, ezért létezik az, hogy egy ilyen javaslatot, amelynek a költségvetési hatása minimális, ugyanakkor pedig az üzenetértéke az, hogy ne csak az IMF-től és külső forrásból próbáljunk meg segíteni a pénzügyi nehézségen, hanem jelezzük azt, hogy a magyar emberek forrásaira is számítunk... - sajnos, ez a bizottságokban nem kapott többséget.

Én optimista ember vagyok, nagyon bízom még abban, hogy a jövő heti szavazásig esetleg meg tudom győzni a képviselőket, bár ahogyan látom, a teremben nem sokan vagyunk, de majd még megpróbálom más módon is meggyőzni a képviselőket arról, hogy ezen módosító javaslatot támogassák, hiszen úgy gondolom, ha a jelen helyzetben nem is ez lenne a generális segítség, de mindenképpen segítséget jelentene a magyar pénzügyi helyzetben, és ahogyan mondtam, üzenet lenne a magyar megtakarítók számára.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  195  Következő    Ülésnap adatai