Készült: 2020.07.12.21:34:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

98. ülésnap (2019.11.25.), 16. felszólalás
Felszólaló Demeter Márta (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:03


Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DEMETER MÁRTA (LMP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Felocsúdva abból a sokkhatásból, amit Völner államtitkár úr válasza okozott, én gazdasági kérdésekről fogok most napirend előtt beszélni.Nehéz próbatétel előtt állunk, mert az előrejelzések szerint a nyugat-európai gazdaságokra hidegebb, borúsabb idők jönnek  jelentette ki a miniszterelnök november 17-ei rádióinterjújában. Ebben azt is elmondta: természetesen a közép-európai országok teljesen nem tudják elszakítani magukat ezektől a fejleményektől, hiszen például az exportjuk 85 százaléka az EU nyugati részébe irányul. Igen, a szakértői vélemények és előrejelzések abba az irányba mutatnak, hogy egy válság küszöbén állunk. Kérdés persze, hogy ez egy enyhébb, ciklikus válság lesz, vagy pedig egy mély, elhúzódó, strukturális válságra kell számítanunk.

A kérdés hazánkat tekintve inkább csak az, hajlandóe végre a kormány a magyar emberek érdekeit szem előtt tartani, és azok alapján eldönteni a válságkezelés módjának és eszközeinek a megválasztását. A kormány feltétel nélküli kiszolgálója a nagyvállalati érdekeknek. Ezért semmi sem drága önöknek, emlékezzünk, hogy még az EU-s klímatervet is megvétózták, csak hogy kiszolgálják az autóipari vállalatokat, miközben más ágazatokban a saját kijelölt oligarcháikat hozzák helyzetbe, nem sajnálva hozzá sem a magyar adófizetők pénzét, sem pedig azokat a forrásokat, amelyeket az uniós költségvetésből az ország közös céljainak fejlesztésére kellene fordítani.

Az önök részéről teljesen tudatos politika, hogy a magyar emberek bérét alacsonyan tartják. Az autóipar mára 20 százalékát teszi ki a GDP-nek, ezzel kiszolgáltatják a magyar gazdaságot, szegénységben tartják az embereket, egy lehetséges válság pedig nagyon könnyen és végletesen megrendítheti a magyar gazdaságot és csődbe viheti az országot. Ez az önök felelőssége. Az idei év első hónapjaiban a kormány közel 27 milliárd forintnyi munkahelyteremtési támogatást osztott ki többségében külföldi nagyvállalatoknak.

A munkahelyek száma alapján a magyar államnak tehát átlagosan 19 millió forintjába kerül egy új, egyedi kormánydöntéssel megsegített munkahely. (Menczer Tamás: Minden esetben megtérül! Ezt ezerszer elmondtuk! Jézus Mária!) Ez a rossz gazdasági döntések csimborasszója. Haladéktalanul gazdasági fordulatra van szükség. Nem folytatható az a gazdaságpolitika, amely kizárólag a multicégeket és a hazai nagytőkés szereplőket tekinti a magyar gazdaság támogatandó szereplőinek. (Menczer Tamás: Menjen a BMW Szlovákiába!)

Új egyensúlyi helyzet megteremtésére van szükség a gazdaságban, amihez ki kell alakítani a magyar mikro-, kis- és közepes vállalkozások célzott támogatási rendszerét, amihez kellő forrást is kell persze biztosítani. Ezt évek óta mondjuk, sajnálatos, hogy a kormány csak most, egy lehetséges válság küszöbén érezte fontosnak, hogy egy stratégiát összeállítson a kis- és közepes vállalkozásokkal kapcsolatban. Persze, jobb később, mint soha, bár a konkrét megoldási javaslatokkal és a hozzájuk rendelt forrásokkal továbbra is adósak maradtak.

A kkv-stratégia a problémákat legalább helyesen ismeri fel, de mégis hogyan erősítik meg a vállalkozásokat, ha önök pont ezek ellen cselekednek. A leginkább képzett munkaerő, több százezer fiatal már külföldre vándorolt, olcsó és képzetlen ukrán és indiai munkaerővel próbálják pótolni, és az állami forrásokat még ez év elején is a multiknak adták a hazai kis- és közepes vállalkozások helyett. Fontos tudni, hogy ezek a hazai vállalkozások lényegesen több embert foglalkoztatnak, mint a külföldi multinacionális cégek. Éppen ezért, valamint hogy a gazdaság válságállósága és a munkahelyek védelme megvalósuljon, ezeket a kisebb vállalkozásokat kell az államnak támogatnia, segíteni, hogy innovatívan működhessenek, saját magyar terméket fejlesszenek és azt vigyék piacra, azt vihessék külföldre exportra, ne csupán egy-egy multi kiszolgáltatott beszállítói legyenek annyi pénzért, amiből fenn sem tudják magukat tartani.

A hazai régiók fejlődésében is létfontosságúak ezek a kisvállalatok, hiszen ezek termékeny működése biztosítja a lehetőséget a fiataloknak, hogy helyben tudjanak boldogulni, ne kelljen elhagyniuk az otthonaikat, ne kelljen külföldre vándorolniuk, hanem helyben alapíthassanak családot, ott, ahol születtek. Nem rakhatják a magyar emberekre egy elkövetkező válság terhét. A külföldi nagyvállalatok számára egyértelmű szabályokat kell megfogalmazni: adózzanak Magyarországon és bővítsék a társadalmi szerepvállalásukat érdemi beruházásokkal, a szakképzés terén és az emberek mobilitását segítő érdemi infrastrukturális fejlesztésekkel.

Ehhez persze a jog uralmát és a független intézményeket is biztosítani szükséges, amiben az önök kormányzata nem igazán jeleskedik. Mi az emberek oldalán állunk, és mindent elkövetünk azért, hogy az emberek bőrét önök ne vihessék vásárra. Azért, hogy a külföldi nagytőke Magyarországon a magyarok érdekeit szem előtt tartó szabályok között működjön, a hazai kis- és közepes vállalkozások fejlődését segíteni kell. Mi emellett állunk ki. És önök mit tesznek ezzel kapcsolatban? Várom a válaszukat. Köszönöm szépen. (Taps az LMP padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai