Készült: 2020.07.11.23:21:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

94. ülésnap (2019.11.19.), 142. felszólalás
Felszólaló Demeter Márta (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka vezérszónoki felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 6:24


Felszólalások:  Előző  142  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DEMETER MÁRTA, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Államtitkár Úr! Engedjék meg, hogy itt az államtitkár úr korábbi megjegyzései kapcsán  amelyek egyébként még talán ehhez a törvényhez jobban kapcsolódnak, mint a másikhoz  tegyek néhány visszautalást! Az egyik az, hogy említette, hogy a hadügyi beszerzésekből a katonák nem hagyhatóak ki. De, államtitkár úr, eddig sem kérdezték meg a katonákat  tehát ez is borzasztó. Nyilvánvalóan pár önjelölt politikus katona bizonyára beleszólt a dolgokba, ez látszik, ez látszik, csakhogy ez nem az állomány. Tehát nem a pilótákat kérdezték meg, nem azokat kérdezték meg, akik végső soron használni fogják ezeket az eszközöket. Számomra a mai napig kérdés egyébként, hogy amiket beszereznek, azok ott fognake parkolni valamelyik hangárban vagy szabad téren, ne adj’ isten, ahol egyébként az időjárás meg majd folyamatosan amortizálja ezeket az eszközöket, merthogy honnan lesz állomány és honnan lesz pénz ennek az üzemeltetésére. De bizonyára előbb-utóbb talán majd egyszer a sajtóból erre is kapunk választ. Eddig is kihagyták tehát az igazán érintetteket a beszerzésből, a katonai lobbi egy része bizonyára benne volt, illetve Maróth Gáspár csinálta az összes beszerzést eddig is. Amióta erre pénzt adnak, az elmúlt egy, inkább másfél évben, azt mondom, ahogy tényleg erről az 1000-1400 milliárd forintról beszélünk, ez mind Maróth Gáspárnál volt. Hol voltak itt megkérdezve a katonák?

A másik dolog: nem gondolom, hogy az átláthatósághoz tartozna az, hogy a beszerzéssel megbízott kormánybiztos egyszer, egyetlenegyszer nyilatkozik a magyar sajtóban. Hát, tényleg, egyébként elképesztően megtisztelve érezzük magunkat, és bizonyára az összes magyar állampolgár is, hogy egyszer méltóztatott mondani pár mondatot. De én azért megkérdezném: 1400 milliárd forint ennyit ér, egy darab sajtónyilatkozatot? Nem gondolom, hogy ezt így kellene kezelni. És akkor az is egy nagyon szomorú következtetés lehet akár, hogy a haderőnek a demokratikus kontrollja ezek szerint egyenlő lenne az újságolvasással. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon szomorú dolog.

És, igen, be kellene számolni a bizottság előtt, be kellene számolni a beszerzésekről, hogy mit vettek, mennyiért vettek, ez hogyan néz ki  de ez nem történik meg. Ahogy Vadai képviselő asszony említette, most már talán több mint egy éve kéri, hogy megnézhesse egyébként a beszerzett Falcon repülőgépeket, és nem hajlandóak odaengedni annak a közelébe a bizottság alelnökeként  felháborítónak tartom. Azt gondolom, akkor lehet, hogy Németh Szilárd államtitkár úrnak honvédelmi bizottsági elnöknek kellene lennie, hogyha ön azt mondja, hogy egyébként az ön idejében ezek a beszámolók megvoltak, és igenis elérte azt a honvédelmi tárcánál, hogy megtörténjenek, mind a beszerzésekről az előzetes tájékoztatók  bár én nem emlékszem ilyenre , vagy pedig utólagos beszámolók… (Németh Szilárd István: Rövid az emlékezete!) Akkor önnek bizottsági elnöknek kell lennie, nem pedig miniszteri poszt várományosának.

A beszerzések kapcsán annyit muszáj megemlítenem, és engedjék meg, hogy 2016-ból idézzek ide, hiszen 2016-ban itt a parlamentben volt vita a védelmi és biztonsági beszerzések kapcsán, és egyébként több képviselő is megemlítette, hogy ezek a beszerzések hogy néznek ki, és csak egy példát hadd mondjak! Például a Ludovika campusnak a parkját, tehát magát a parkosítást, a sövényt védelmi beszerzéssel sikerült megvalósítani, és így vették ki a közbeszerzés hatálya alól. Erre gondolunk tehát, amikor azt mondom én is, hogy a korrupció melegágya maga ez a védelmi és biztonsági beszerzési törvény is és az egész folyamat, ahogy egyébként kezelik az adófizetőknek az ezermilliárdjait (Németh Szilárd István: Vicces!), akkor egyébként ilyen, hát azt gondolom, hogy vicces  de sírhatnánk is rajta  példákkal lehet sajnos ezt illusztrálni. Nekem a törvény kapcsán az lenne a kérdésem, hogy mikor helyezik hatályon kívül.

Nem az a kérdés, hogy mit módosítanak benne, hanem hogy mikor helyezik hatályon kívül. Mert az nem működik, hogy akkor minden alól kivonni a beszerzéseket, legyen bizottsági mentesítés is, meg legyen külön törvény is, csak egyébként közbeszereztetni ne kelljen semmit, Úristen, nehogy átlátható és ellenőrizhető legyen a dolog, de amennyiben beviszik a bizottságba a beszerzéseket, és ott kérnek rá felhatalmazást, hogy ez közbeszerzés alól mentesítve legyen, ezt egyébként rendre csak a kormánypárti képviselők szokták megszavazni, tehát nyilvánvalóan az önök felelőssége ez a dolog, akkor egyébként semmilyen szükség nincs erre a törvényre. Ha viszont e szerint a törvény szerint járnak el, akkor minek viszik be a bizottság elé ezeket a közbeszerzés alóli mentesítéseket? Tehát így vagy úgy, látszik, hogy porhintés az egész, itt sokkal inkább cél az, hogy elrejtsék a nyilvánosság elől, hogy mire mennek az adófizetőknek az ezermilliárdjai.

(17.40)

Úgyhogy ahogy már ezt a törvény megalkotásakor is hangsúlyoztuk, és magam is hangsúlyoztam, továbbra sem elfogadható ez a törvény, kifejezetten ügyelniük kellene arra, főleg amikor ekkora pénzekről van szó, hogy minden egyébként átláthatóan működjön, és igenis legyen erről megfelelő tájékoztatás a társadalom felé. És akár tetszik önöknek, akár nem, bizonyára önök közül van, akinek nincs ezzel problémája, viszont vannak, akiknek igenis van. A nép a választott képviselői útján is gyakorolja a demokratikus kontrollt mind a haderő működése fölött, mind  szeretném hangsúlyozni  a minisztériumok fölött és ilyenformán a kormány fölött, és igenis ez a módi a mai napig.

Hiába próbálják a képviselők jogait korlátozni, hiába próbálják kitiltani őket bármilyen ellenőrzési lehetőségtől vagy kitiltani őket a honvédség alakulataitól, a mai napig az a dolga az országgyűlési képviselőknek, hogy ellenőrizzék a kormánynak a működését, és halkan jegyzem meg: a kormánypárti képviselőknek is ez a dolga. Köszönöm. (Szórványos taps az ellenzék soraiban.)
Felszólalások:  Előző  142  Következő    Ülésnap adatai