Készült: 2020.07.10.18:49:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

109. ülésnap (2020.03.02.), 42. felszólalás
Felszólaló Demeter Márta (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  42  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DEMETER MÁRTA (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Akkor természetesen megkérdezem az ezek szerint mindenért felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárát. Tisztelt Államtitkár Úr! Elkezdődtek a tárgyalások a következő uniós költségvetésről a 2021-től ’27-ig tartó időszakra. Az már most látszik, hogy semmi nem lesz ugyanolyan, mint amilyen korábban volt, hiszen a brexittel az uniós költségvetés második legnagyobb nettó befizetője távozik, és nagyjából 60 milliárd euró hiányozni fog a kasszából.

Eközben a prioritások is változtak: tovább fog csökkenni a közös agrárpolitika és a kohéziós politika részaránya a büdzsében, és először fordul elő, hogy az úgynevezett új prioritások  azaz klímavédelem, külső határok védelme, migráció, védelmi politika, innováció  a két klasszikus tételnél nagyobb összeghez jutnak majd a közös költségvetésből. Azt gondolom, ez nagyon helyes. Ezek az új prioritások mind olyan célok, amelyek nagyon fontosak a magyar embereknek.

De legalább ilyen fontos kérdés, hogy a Magyarországnak jutó forrásokból a következő években elég pénz fordítódike majd az embereket közvetlenül érintő ügyekre, vagy ismét csak azt láthatjuk majd a kormánytól, hogy politikai alkuk és magánbizniszek vezérfonala mentén osztják majd ki az európai uniós pénzeket, és hogy a kormányközeli nagyvállalkozók jutnak forráshoz, mint ahogy azt legutóbb turisztikai fejlesztések kapcsán joggal nehezményezte a közvélemény.

Kérdezem tehát, hogy 2021 után jute majd a magyar emberek számára valóban fontos olyan célok megvalósítására az uniós pénzekből, mint a lakóingatlanok szigetelése és energetikai korszerűsítése, a nagy napelemparkok mellett végre a jóval hatékonyabb lakossági napelemek felszerelésének támogatására. Jute majd az uniós pénzekből az eddigi porhintés helyett a magyar mikro-, kis- és közepes vállalkozások kutatás-fejlesztési terveinek a valós támogatására, vagy megint csak a multikat támogatja majd a kormány ebből a pénzből?

És utolsó kérdésem, hogy milyen garanciát tudnak adni a magyar embereknek, hogy az uniós források érezhetően javítják majd a magyar emberek életminőségét, és hozzájárulnak a magyar mikro-, kis- és közepes vállalkozások sikerességéhez. Várom válaszát. Köszönöm szépen, elnök úr. (Szórványos taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  42  Következő    Ülésnap adatai