Készült: 2020.07.06.05:46:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

107. ülésnap (2020.02.24.), 55. felszólalás
Felszólaló Demeter Márta (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:12


Felszólalások:  Előző  55  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DEMETER MÁRTA (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Államtitkár Úr! Ma a magyar gazdaságban kiugró egyensúlytalanságnak lehetünk tanúi. A kormány a legjelentősebb támogatásokkal és kiemelt figyelmével szinte kizárólagosan a multinacionális és hazai nagytőkés szereplőket tünteti ki, míg a hazai kisvállalkozások a kormányzati kommunikáció színes szavain túl vajmi kevés konkrét támogatáshoz jutnak. Holott új egyensúlyi helyzet megteremtésére van szükség a magyar gazdaságban, amihez ki kell végre alakítani a magyar mikro-, kis- és közepes vállalkozások célzott és hatékony támogatási rendszerét, és ehhez kellő forrást is kell biztosítani. Ezt évek óta mondjuk, sajnálatos, hogy a kormány csak most, egy lehetséges válság küszöbén érezte fontosnak, hogy stratégiát állítson össze a kis- és közepes vállalkozásokkal kapcsolatban. Persze mondhatjuk, hogy jobb később, mint soha, bár a konkrét megoldási javaslatokkal és a hozzájuk rendelt forrásokkal továbbra is adósak. A kormányzati kkv-stratégia legalább a problémákat helyesen ismeri fel. De hogyan erősítik meg mégis a hazai vállalkozásokat, ha a gazdaságpolitikájuk pontosan a megfogalmazottakkal ellentétesen hat? A leginkább képzett munkaerő, több százezer fiatal már külföldre vándorolt, a munkaerőhiányt pedig olyan eszközökkel igyekeznek megoldani, ami negatív hatást gyakorol a bérekre.

Fontos tudni, hogy a hazai mikro-, kis- és közepes vállalkozások lényegesen több embert foglalkoztatnak, mintegy a magyar munkavállalók 70 százalékát, mint a külföldi multinacionális cégek, vagy itt említhetném az önöknek olyan kedves néhány hazai nagytőkés tulajdonában lévő céget is. Éppen ezért, valamint hogy a gazdaság válságállósága és a munkahelyek védelme megvalósuljon, ezeket a kisebb vállalkozásokat kellene az államnak támogatni, segíteni, hogy azok innovatívan működhessenek, saját terméket fejleszthessenek, azt vigyék a piacra, azt vihessék külföldre exportra, ne csupán egy-egy multi kiszolgáltatott beszállítói legyenek annyi pénzért, amiből nem is tudják magukat fenntartani.

A külgazdasági és külügyminiszter egy tavaly novemberi bizottsági ülésen a felvetésemre azt válaszolta: „És nálam a beruházásösztönzéssel foglalkozó ügynökségnél ezért hoztam létre egy részleget, amely kifejezetten azzal foglalkozik, hogy a Magyarországon működő nagyvállalatok számára készíti föl a magyar kkv-kat, vagy akár nagyobb vállalatokat is, hogy be tudjanak kerülni a beszállítói hálózatukba.” Pusztán ennyi megoldást látnak. Ez pedig nem megoldás, képviselőtársaim. Mégis egy új kkv-stratégia bejelentését követően mindössze egyetlen konkrét intézkedést láthatunk, ez pedig az, hogy körülbelül 2 milliárd forinttal megtömik ezt a bizonyos exportügynökséget, a HEPA-t, tehát nem a kisvállalkozásokhoz kerül ez az összeg. Államtitkár úr, a magyar kkv-k ennél többet érdemelnek.

Kérdezem: hajlandóke érdemben csökkenteni a kkv-k adózási, működési terveit, és hajlandóke érdemben támogatni a kis- és közepes vállalkozások munkahelyteremtését? (Taps az LMP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  55  Következő    Ülésnap adatai