Készült: 2020.07.12.00:07:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

102. ülésnap (2019.12.10.), 28. felszólalás
Felszólaló Demeter Márta (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:09


Felszólalások:  Előző  28  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DEMETER MÁRTA (LMP): Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A magyar gazdaság helyzetét tekintve a kérdés továbbra is az, hogy hajlandóe végre a kormány a magyar emberek érdekét szem előtt tartani, vagyis hajlandóke a válságjelenségek kezeléséhez elengedhetetlenül szükséges intézkedésekben túllépni a fiskális, adminisztratív terveken és új irányt venni a gazdaságpolitikában. Önök minden ezzel ellentétes kommunikáció és mutatvány ellenére a feltétel nélküli kiszolgálói a nagytőke érdekeinek. Alig egy hónapja az Országgyűlés Gazdasági bizottságában Szijjártó Péter szenzációként kürtölte világgá, hogy idén már megdőlt a külföldi tőke magyarországi beruházási rekordja. Egy hete pedig Varga Mihály büszkélkedett azzal a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülését követően, hogy a külföldi működő tőke beáramlását tekintve jó Magyarország helyzete, hiszen az elmúlt öt év során a régióban a bejövő működő tőke GDP-hez mért arányát tekintve három évben is a rangsor élén álltunk. Miért nem hangzott el egyetlen szó sem a magyar mikro-, kis- és közepes vállalkozásokról, arról, hogy az ő helyzetük és jövedelmezőségük hogyan javulhat? Az önök politikájának esszenciája vagy pusztán rossz megszokásoknak tudható be, vagy semmi másról nem tudnak beszélni, mint a nagytőke számára hasznot hozó fejleményekről.

Szijjártó Péter a Külügyi bizottságban is nagyon érdekes megállapítást tett, lényegében kiderült, hogy a nagyvállalati érdekek prizmáján keresztül tekintenek kizárólag a magyar kis- és közepes vállalkozásokra, csak olyan szempontból támogatják őket, ahogy az egyébként a nagytőkének megfelel, lényegében kimondva azt, hogy az a cél, hogy a kisvállalkozások minél több nagytőkés vállalkozásnak tudjanak majd beszállítani, ezzel is továbbra is kiszolgáltatva őket. Borzasztó rossz ez a szemlélet, és teljesen szembemegy bármiféle válságkezelési lehetőséggel.

Az önök részéről teljesen tudatos politika, hogy a magyar emberek bérét alacsonyan tartják, és távolról szemlélik, hogy nem javul a hazai vállalkozások jövedelmezősége, miközben adminisztratív terhek és adók sora nehezíti ezeknek a vállalkozásoknak az életét.

És hiába beszél Palkovics László miniszter arról, hogy a magyar gazdaság high-tech pályára állt, a nagyot mondás nem fedheti el a valóságot. Szakértők már évek óta figyelmeztetnek, hogy a multicégek a globális értékláncoknak jellemzően csupán a gyártási, előállítási, vagyis a legkisebb hozzáadott értéket előállító szakaszát telepítik Magyarországra, aminek egyenes következménye a régiós összehasonlításban is rendkívül alacsonynak számító hazai bérszínvonal. Mindez ráadásul a magyar gazdaság sérülékenységét is a végletekig fokozza, nyakunkon a robotizáció és a digitalizáció, ez pedig legelőször éppen az összeszerelő munkahelyeket fogja megszüntetni.

De nem csak a nyomott bérekről van szó, az uniós átlagtól messze elmarad az innovatív vállalkozások aránya. És mégis hogyan várhatnánk a versenyképesség javítását egy olyan kormánytól, amelynek a regnálása alatt több százezer magasan képzett fiatal vándorolt külföldre a jobb megélhetés reményében? Hogyan várhatjuk a versenyképesség javítását egy olyan kormánytól, amely ezt a veszteséget nem a hazai gazdaság munkaerő-megtartó erejének növelésével, hanem olcsó külföldi munkaerővel próbálja pótolni? Az állami forrásokat pedig még idén is a multinacionális vállalatoknak adta a hazai kis- és közepes vállalkozások helyett a kormány. Ez volna a high-tech gazdaság magyar módra, képviselőtársaim? Ez az igazi hungarikum?

A magyar kisvállalkozásokhoz való kormányzati viszonyt egy másik példán is jól felmérhetjük. A kisadózó vállalkozások tételes adójának, a katának a kapcsán először a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete egy pénzügyminisztériumi munkaanyagra hivatkozva tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a kormány szigorítani készül ezt az adófajtát; majd válságkommunikáció gyanánt Parragh László is beszállt, aki szintén visszaélésekre utalva támogatná a kata átalakítását, majd egyébként a terület kormányzati gazdája is nagy kegyesen megszólalt, és gyorsan próbálta elmagyarázni, hogy mindenki gonosz módon félremagyarázza a helyzetet, mert a magyar kormány csak jót akar a vállalkozásoknak. És, tessék mondani, ezt a jótéteményt nem lehetett volna megfelelő formában időben megbeszélni a kisvállalkozókkal?

Tehát, képviselőtársaim, haladéktalanul gazdaságpolitikai fordulatra van szükség, nem folytatható az a gazdaságpolitika, amely a nagytőkét hizlalja. Új egyensúlyi helyzet kell, a magyar mikro-, kis- és közepes vállalkozásokat kell támogatni. Nem folytatható az önök által elképzelt politika, amely minden terhet a magyar emberekre rak, a magyar emberek ennél többet érdemelnek. A külföldi nagyvállalatok számára egyértelmű szabályokat kell megfogalmazni: adózzanak Magyarországon, és bővítsék a társadalmi szerepvállalásukat.

Mi a magyar emberek oldalán állunk, és mindent elkövetünk azért, hogy a magyar emberek bőrét önök ne vihessék a vásárra. A nagytőke Magyarországon a magyarok érdekeit szem előtt tartó szabályok között kell működjön, és a hazai kis- és közepes vállalkozások fejlesztését kell támogatni. Mi emellett állunk ki. Önök mit tesznek? (Taps az ellenzéki padsorokból.)
Felszólalások:  Előző  28  Következő    Ülésnap adatai