Készült: 2019.11.12.14:03:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

81. ülésnap (2019.07.02.), 10. felszólalás
Felszólaló Ungár Péter (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:58


Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

UNGÁR PÉTER (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A polgári oldal lapjának, a Magyar Hangnak a kérdésére Gulyás Gergely a legutóbbi kormányinfón azt nyilatkozta, hogy kettő ok miatt nem emelik az otthonápolási díjat azoknak, akik nem gyermeküket ápolják. Ez alapvetően jelenleg vagy 38, vagy 58 ezer forint ma Magyarországon. A következő kettő okot nevezte meg Gulyás Gergely. (Zaj.  Az elnök csenget.) Az egyik a költségvetési terhelés, a másik pedig a visszaélések ebben a rendszerben.Vegyük az elsőt! A költségvetési terhelése ennek az otthonápolásidíj-emelésnek körülbelül 20-25 milliárd forint lenne. Most nem szeretnék belemenni olyan nagyon alacsony absztrakciós szintű dolgokba, hogy mi kerül még 20-25 milliárd forintba a magyar költségvetésben, és nem fogom elővenni sem az EMMI új Magyarságkutató Intézetét (Dr. Rétvári Bence: Nem vetted elő!), sem a Budapest-Belgrád-vasútvonalat (Dr. Rétvári Bence: De jó, hogy egyiket sem vetted elő!), sem azt nem fogom elővenni, hogy mennyit költenek kormányzati kommunikációra ezzel kapcsolatban. (Dr. Rétvári Bence: Ezt sem vetted elő!)

Ezt nem tettem meg, helyette azt mondanám, hogy ön is biztos tud rengeteg olyan dolgot mondani, ami 20-25 milliárd forintba kerülne, és beleférne ebbe a költségvetésbe. (Dr. Völner Pál: Ezt hívják valótlan állításnak.) Pontosan tudják, hogy egy ekkora, ilyen nagy alapszámú költségvetésbe ez az összeg beleférne. Tehát már tudjuk, hogy ez nem egy valós indok. Önök azért nem emelik az otthonápolási díjat a szülőt vagy testvért ápolóknál, mert nem akarják.

De menjünk a másodikra, amivel, azt gondolom, Gulyás Gergely a cinizmus Pavarottijává vált. Ugyanis az a helyzet, hogy kilenc év kormányzás után azt mondani, hogy egy szociális rendszerben visszaélések vannak, az azt jelenti, hogy önök nem tudták ezeket a visszaéléseket kiszűrni, és nem tettek semmit ellenük. Nem lehet egy szociális emelés elleni érv az, hogy visszaélések vannak, amikor kilenc éve önök vezetik a szociális kormányzatot. Ha tehát eddig visszaéléseket találtak volna, akkor lett volna lehetőségük ezt esetleg valamilyen módon fölszámolni, de ezt nem tették meg.

Amúgy szeretném azt is jelezni, hogy én tettem föl kérdést az EMMI-nek azzal kapcsolatban, hogy mondják meg, pontosan hány ilyen visszaélés volt ebben az ápolási formában, hogy meg tudjuk nézni közösen, hogy olyan rettenetes sok visszaélés lett volna-e, ami indokolja azt, hogy megmaradjon ez az összeg 38 vagy 58 ezer forinton.

Abba ne is menjünk bele, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter a visszaélések szót nem a taopénzek kapcsán, nem a kormányzati médiaköltések kapcsán, nem a magyar tankönyvpiac kapcsán vetette föl, hanem annak kapcsán, hogy vannak magyar emberek, akik azért, mert mondjuk, Alzheimerrel élő édesanyjukat ápolják 0-24 órában egész héten át, 58 ezer forintot kapnak! Itt jutott eszébe valahogy Gulyás Gergelynek a visszaélés szó, nem pedig a kormányzati teljesítmény eddigi részéről.

Az a helyzet, hogy jelenleg nem azért vannak emberek ápolási díjon, mert így tartja úri jókedvük. Nem tudják fizikailag intézménybe beadni a demenciával élő idős szülőket. Ön is pontosan tudja, hogy a minimális várakozási idő jelenleg idősotthonba kettő-három év Magyarországon. Ezeket az adatokat nem én találtam ki, ezek a Központi Statisztikai Hivataltól jönnek. Minimum kettő év jobb helyeken a várakozási idő. Mit csináljon ez a magyar állampolgár kettő évig?

A másik pedig az, hogy nem azért nem mennek el dolgozni, mert nem szeretnének, hanem mert nagyon sok helyen még akkor is, ha valahogy meg lehet oldani, nem tudnak olyan munkát találni, ami flexibilis lenne, és az ápolással együtt megoldható lenne. Ez amúgy nemcsak a szülőt, testvért vagy házastársat ápolóknál súlyos probléma, hanem a gyermeküket otthon ápolóknál is.

Az a helyzet, hogy az otthonápolás olyan dolog, amiben a kormányzat kétségtelenül tett pozitív lépést tavaly év végén, amikor megemelte a gyermekek otthongondozási díját. De ez nem elegendő, és nem tudják önök sem megérvelni azt: miért van az, hogy 100 ezer forintot, illetve a minimálbért fogja kapni valaki, aki gyermekét ápolja otthon, de nem adják meg ugyanezt az összeget valakinek, aki mondjuk, a gyámját ápolja otthon, a testvérét vagy házastársát ápolja otthon. Pénteken lesz még lehetőség ezen változtatni.

Az LMP képviselőcsoportjának van egy költségvetési módosítója, amivel meg tudják növelni az otthonápolási díjat minden magyar állampolgár számára, hogy az a szégyenteljes összeg, amit jelenleg kapnak, megnőjön először 100 ezer forintra, majd ugyanúgy 2022-ben a minimálbér szintjére.

Ez kevés pénz. Ez a költségvetést nem terheli meg valójában. És ha önöknek számítanak ezek az emberek, és nem arra szolgál önöknek a szociális kormányzás, hogy a különböző televízióikban elmondják, hogy Magyarországon minden rendben volt alapvetően mindig is, és nincs itt semmi látnivaló, akkor megszavazzák ezt a módosítást, és akkor nem a propaganda, hanem ezek mellé az állampolgárok mellé állnak, akiknek innen is köszönjük meg azt az áldozatos munkát, amit végeznek a saját otthonukban. Ők mindennapi hősök, és megérdemlik azt a megbecsülést, amit 100 ezer forint jelentene. Köszönöm szépen. (Nagy taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai