Készült: 2020.08.03.22:55:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

94. ülésnap (1999.10.20.), 149. felszólalás
Felszólaló Dr. Horváth Zsolt (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:02


Felszólalások:  Előző  149  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HORVÁTH ZSOLT (Fidesz): Köszönöm a szót. Ott folytatom, ahol Csáky képviselő úr abbahagyta: a normatívának ez a legnagyobb problémája, méghozzá az, képviselő úr, hogy létezik olyan nagyváros Magyarországon, amelynek nincs kórháza, mert az ő területén egy megyei kórház üzemel, tehát a 100 ezer főre odajuttatott normatív támogatás nem jut el abba a kórházba, amelyben egyébként azokat az embereket ellátják. Egyébként négy év állt a rendelkezésükre, és önök sem választották ezt a megoldást, furcsállom, hogy most előjöttek vele. Szakmailag ezzel rengeteg baj van, gyakorlatilag kivitelezhetetlen, és az egészségügy helyzetén nem segítene - még egyszer: csodálom, hogy ezt előhozták.

A kórházak helyzete, csődhelyzet. Igen, a napi sajtóból értesültem, hogy a Péterfy Sándor Utcai Kórház élére egy csődbiztost nevezett ki a tulajdonos önkormányzat, és hirtelen talált 50 millió forintot, amit gyorssegélyként átadott a kórháznak. Ez győzelem, ez az egészségügy győzelme, a tulajdonos önkormányzatok végre érezni kezdik a felelősségüket, illetve a rendszer, amely életben van, érezteti velük azt a felelősséget, hogy nekik igenis kötelességük helytállni, és ez annak köszönhető, hogy hagytuk életbe lépni azt a törvényi szabályozást, amely a kórház csődje esetén lehetőséget biztosít arra, hogy az önkormányzat csődje következzen be. Ez egy teljesen jó dolog, garantálja az ellátás biztonságát azoknak az embereknek, akik ezeknek a kórházaknak az ellátási területén élnek, illetve amely ellátási területhez tartoznak.

Azon valóban el kellene gondolkodni - ismét visszatérek Csáky képviselő úr mondataira -, mi okozza azt a különbséget, hogy ugyanolyan finanszírozás mellett, bizonyíthatóan nem jobb önkormányzati finanszírozási háttérrel, egyes kórházak nem küzdenek adóssággal, kifizették a munkabéreket és a kórház gazdaságosan üzemel, más kórházak pedig milliárdos adósságot halmoznak fel. Ezen el kellene gondolkodni, és itt ismét az a helyzet, hogy a tulajdonos önkormányzatnak nemcsak az anyagi, hanem az egyéb felelőssége is fennáll.

Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  149  Következő    Ülésnap adatai