Készült: 2019.11.14.06:54:12 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

8. ülésnap (2006.06.26.), 249. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:02


Felszólalások:  Előző  249  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Nem szeretném megismételni, amit az előző törvényjavaslatnál elmondtam.

A törvényjavaslathoz azért nem nyújtottunk be egyáltalán módosító javaslatot, mert önmagában a törvényjavaslat nem javítható módosító javaslattal, azaz a 4 százalék különadót, extraadót hiába csökkentjük 3-ra, 2-re vagy 1 százalékra, az akkor is többlet adóteher marad, amivel a Fidesz frakciója nem ért egyet, és nyilván támogató szavazatát nem tudja adni sem a módosító javaslatokhoz, sem a törvényjavaslathoz. Egyébként is jellemző, hogy a beadott módosító javaslatoknak a nagy része leginkább értelmezés, inkább technikai módosító javaslat, mintsem érdemi, hiszen maga a törvényjavaslat is nagyon rövid.

(21.10)

Azonban el kell mondani, hogy megint nagyon csalafinta volt a pénzügyminiszter úr, hiszen különadóról beszél, az államháztartás egyensúlyát javító különadóról beszél a törvényjavaslatban és a kamattámogatások után fizetendő járadékról. Szó sincs ebben a törvényjavaslatban erről, arról van szó, hogy adót kell emelni, az egyéni vállalkozóknak 16-ról 20-ra a vállalkozói adóját, a társas vállalkozásoknak 16 százalékról 20 százalékra, illetve akinek a 10 százalékos társasági adója van, azt pedig 14 százalékára. Ez szintén nem más, mint a vállalkozókat terhelő, eddig is meglévő adóknak az emelése, mégpedig jelentős emelése, hiszen ez mintegy 25 százalékos adóemelést fog jelenteni az érintett vállalkozásoknak.

Úgy gondolom, azzal együtt, hogy nem fognak csökkenni a társadalombiztosítási terhek, ugyanakkor az összes többi adónem emelkedni fog, gondolok itt például a gépjárműadóra, ami jelentősen sújt egy vállalkozást, és nem fog megszűnni a helyi iparűzési adó... (Dr. Veres Jánoshoz:) Vagy meg fog szűnni, pénzügyminiszter úr? Mert most aztán már nem igazán lehet elmenni a törvényjavaslaton. Tehát ha mindezeket összeadjuk, és azok az adók, amelyekre az volt az ígéret, hogy csökkenni fognak, maradnak, és még mellé az egyéb adók is emelkednek, és még a jövedelem után is fizetni kell plusz 4 százalék adót, tessenek mondani, tisztelt kormánypárti képviselők, ki lesz képes ezt Magyarországon megfizetni?

Egyébként is azért kerültünk alapvetően versenyhátrányba, ha csak a környező országokat nézzük, mert Magyarországon már jelentős adóteher volt így is. Ezzel aztán olyan szintet fognak önök elérni az országban, amit egyszerűen képtelenek lesznek megfizetni. Ugyanazt tudom elmondani, mint az előző törvényjavaslatnál, azt tetszenek elérni, ha meg fogják szavazni ezt a törvényjavaslatot, hogy a vállalkozások megpróbálnak kibújni a legális jövedelemszerzés, a tényleges adózás alól, el fognak menni abba az irányba, ahol csak tehetik persze, hogy nem fognak eredményt produkálni. A vállalkozásokat sem fogják bejelenteni, és akkor nemhogy nem jön be a most meglévő adó, hanem le kell mondani majd erről a plusz 4 százalékos adóról is.

Higgyék el, hogy a költségvetés egyensúlyát nem ilyen többletadókkal lehet rendbe hozni, hanem azzal lehetett volna rendbe hozni, ha például a nap elején elfogadják a miniszterek és az államtitkárok jogállásáról szóló törvényjavaslatát a Fidesznek, amelyben arról van szó például, hogy csökkentsük a központi költségvetés kiadásait azáltal, hogy a vezető köztisztviselők javadalmazását, mint ahogy a képviselőkét közösen meg tudtuk szavazni, nyilván a kormánytagok javadalmazását is csökkenteni kell. Merthogy mindenki kezdje magán, tehát akkor ne csak a képviselők, hanem a kormánytagok is kezdjék magukon, ne pedig a vállalkozások irányába mutogasson a kormány, elsősorban a pénzügyminiszter, hogy fizessenek ők többet.

Tehát, kihasználva még egyszer a részletes vita adta lehetőséget, tisztelt pénzügyminiszter úr, tisztelt jelen lévő koalíciós képviselők, legyenek szívesek e törvényjavaslat módosító javaslatainak szavazását is, Göndör frakcióvezető-helyettes úr, javasolja a frakcióban, halasszák el. Higgye el, hogy nem lesznek képesek megfizetni a magyar vállalkozások ezt a többletterhet, amit itt egyszerűen galád módon az Országgyűlés elé hozott a kormány, és önök pedig szó nélkül támogatják ezeket a törvényjavaslatokat. Ezt ma Magyarországon nem lehet elfogadtatni a vállalkozásokkal. Legyenek szívesek visszavonni, hangsúlyozom, ezt a törvényjavaslatot is.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  249  Következő    Ülésnap adatai