Készült: 2020.03.28.08:56:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

82. ülésnap (2019.07.08.), 109. felszólalás
Felszólaló Cseresnyés Péter (Fidesz)
Beosztás Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 4:04


Felszólalások:  Előző  109  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CSERESNYÉS PÉTER innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Vissza kell utasítanom azt az állítását, miszerint a nemzeti energia- és klímaterv megbukott volna. Ön is tudja, hogy a klímatervnek jelenleg az egyeztetése zajlik, amelynek részeként az Európai Bizottság észrevételezi a tagállami tervezeteket. Tehát az, hogy más országokhoz hasonlóan mi is észrevételeket kaptunk a tervhez, nem jelenti eleve azt, hogy a klímaterv nem megfelelő. Tudjuk, hogy nem ez a helyzet, annál is inkább, mivel a végleges terveket ez év végéig kell benyújtanunk, ezért folytatnunk kell jelenleg is a széles körű konzultációt a szomszédos országokkal, civil szervezetekkel és iparági szereplőkkel.Tisztelt Képviselő Asszony! Ha megpróbálunk klímaügyben tényalapú kommunikációt folytatni, akkor az az első, amit le kell szögeznünk, hogy jelenleg az Európai Unió valamennyi tagállama egyetért a 2030-as klímacélok és ambíciók megfelelőségében. Olyan célok ezek, amelyeket senki sem vitat, köztük Magyarország sem. Éppen ezért a klímatervben megtesszük azokat a vállalásainkat, amelyek a többi tagállam vállalásaival összhangban biztosítani tudják ezeknek a 2030-as közös céloknak az elérését, mivel  ismét hangsúlyozom  a 2030-as, uniós szintű közmegegyezéssel alátámasztott értékek elérését mi is szükségesnek tartjuk.

A második, amire felhívnám az ön figyelmét, az az, hogy rendkívül álságos dolog az önök részéről az üvegházhatásúgáz-kibocsátás terén elért eredményeink  ugyanis jelentős, 32 százalékkal csökkentettük az elmúlt időszakban  és vállalásaink állandó lekicsinylése. Önök rendre kifogásolják, hogy a csökkentést 1990-hez képest mérjük, holott ez a nemzetközi benchmark, minden ország ehhez méri a csökkentést.

Harmadrészt, beszéljünk az energiatermelésről is! Amikor átvettük a kormányzást 2010-ben, az országban érdemi megújulóenergia-termelő kapacitások alig működtek. Ehhez képest a 2018. évet 700 megawatt napenergia-termelési kapacitással zártuk, a célunk pedig az, hogy ez az érték 3 ezer megawattra emelkedjen. Ez is olyan előrelépés, amit csak az ellenzéki csúsztatások képesek kevésnek, jelentéktelennek beállítani.

Ráadásul ellentétben számos, már uniós tagállammal, a hazai energiatermelés 60 százaléka már most is karbonsemleges, köszönhetően annak az atomenergiának, amelyet önök sosem szűnnek meg támadni, pedig a Paksi Atomerőmű évente 17 millió tonnával csökkenti a hazai szén-dioxid-kibocsátást, ami hatalmas szám, hiszen a teljes hazai kibocsátásunk 64 millió tonna, ezzel szemben az erdeink teljes elnyelési kapacitása 6 tonnára tehető.

Magyarország természetföldrajzi adottságai közepette a teljes egészében klímabarát energiaszektor megteremtése csak a nukleáris és a megújuló energia kombinációjával lehetséges. Amikor önök ezt vitatják, nem velem vitatkoznak, hanem azzal a számtalan tudományos állásfoglalással, miszerint az energiatermelés klímabarát-fordulata reálisan nem oldható meg a biztonságos és tiszta atomenergia nélkül. Ha tehát az LMP, önök komolyan gondolják a klímavédelemmel kapcsolatos felelősséget, akkor támogatják a paksi nukleáris kapacitás fenntartását.

Az ön felszólalását hallgatva egy dolgot mindenképpen meg lehet állapítani, mégpedig azt, tisztelt képviselő asszony, hogy egészen egyszerűen nem vesz tudomást a valóságról, ugyanakkor hajlamos úgy átértelmezni a tényeket, hogy azok Magyarországot minél sötétebb színben tüntessék fel. Ezt kéne abbahagyni és támogatni a kormányzat azon erőfeszítéseit, amiket a klímabarát politika terén az elmúlt időszakban eddig is megtett.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  109  Következő    Ülésnap adatai