Készült: 2020.04.05.01:35:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

81. ülésnap (2019.07.02.), 16. felszólalás
Felszólaló Cseresnyés Péter (Fidesz)
Beosztás Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:18


Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CSERESNYÉS PÉTER innovációs és technológiai minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Csodálkoztam volna, hogyha elismeri azt a teljesítményt, amit az elmúlt időszakban az oktatás területén a kormányzat, az Orbán-kormány elért (Közbeszólások az ellenzék soraiból.), éppen ezért természetesnek is fogadhatjuk vagy fogadhatom az ön hozzászólását, azt hozzátéve természetesen, hogy önök számtalanszor kiáltottak különböző területeken farkast az elmúlt időszakban, aztán a későbbiekben beigazolódott, hogy nincs igazuk (Kunhalmi Ágnes: Százezer gyereket kiraknak az oktatásból!), akkor viszont nagyon nagy csönd volt az igazunk bebizonyosodásakor, amikor kiderült, hogy igazunk van, akkor viszont önök hallgattak, és nem ismerték el a mi igazunkat. (8.40)

Néhány szót szeretnék mondani. Ön is elmondta azt, hogy a törvényben benne van az oktatás szabadsága, az alternatív iskola lehetősége is, ön attól fél, hogy ezt a lehetőséget mi nem fogjuk biztosítani. Ön meg fog győződni arról  és nem véletlenül mondtam azt, hogy farkast kiáltott, és nem lesz igaza , hogy semmi veszély nem fenyegeti az alternatív oktatást, az alternatív iskolákat, nem ez a cél ugyanis.

De hogy mennyire nincs igazuk akkor, amikor farkast kiáltanak, néhány példával talán az MTA kapcsán szeretném bebizonyítani ezt. Ugyanis az elmúlt időszakban számtalan kísérlet volt arra, hogy az MTA működését és az MTA-hoz tartozó kutatóintézetek hálózatának a működését és annak eredményességét megújítsák valami reform kapcsán, vagy éppen olyan átalakítással, amelyik segíti azokat az elvárásokat teljesíteni, amit a magyar gazdaság és a magyar társadalom támaszt az MTA-val és a kutatóintézeteivel szemben. Az első ilyen kísérlet 2006-ban volt  erre bizonyára ön is emlékszik , akkor, nem a Magyar Tudományos Akadémiával közvetlenül együttműködve, az önök egyik minisztere a földdel egyenlővé akarta tenni az MTA-t. Erre is bizonyára emlékszik, Kóka János szavaira, hogy föl akarta szántani és sóval akarta behinteni az MTA nyomát. Ehhez képest mi 2011-12-ben és 2016-ban egyfajta MTA-val való együttműködés keretén belül próbáltuk megoldani a tudományos működésnek, a kutatóintézetek hatékonyságának az eredményességét.

Sajnos kisebb átalakításokat leszámítva ez nem sikerült a hatékonyság tekintetében, éppen ezért kellett hozzányúlni az intézményrendszer működéséhez, az intézményrendszer átalakításához abban a formában, ahogy az elmúlt időszakban ez megtörtént, és aminek az egyik jelentős állomása a törvény módosítása. Hiszen azon túl, hogy bizonyos szerkezeti átalakításokban mégiscsak történt valami ’11-12-ben vagy éppen ’16-ban  itt főként a foglalkoztatottak számát, az adminisztrációban dolgozók számát kell érteni ez alatt , komoly teljesítmény, komoly eredmény nem született. Ezért kell annak érdekében lépnünk, hogy hatékonyabban működjön az MTA kutatóintézeti hálózata.

Az átalakítás elvei azok, amelyek nagyon-nagyon fontosak, mert ezen elvek mentén szeretnénk ezt a folyamatot véghez vinni. Például az, hogy teljesítményalapú legyen a forrásjuttatás, tehát egy teljesítményalapú forráskoncentrációt szeretnénk elérni. Szeretnénk azt, hogy lényegesen hatékonyabban használják fel a kutatóintézetek azokat a forrásokat, amelyeket a kormányzat, az állam biztosít a kutatás-fejlesztésre és az innovációra. Szeretném hozzátenni  bár már elhangzott ma ez a szám , hogy 32 milliárd forinttal fog több fordítódni kutatás-fejlesztésre és innovációra a következő időszakban, a 2020-as költségvetésben, ha a költségvetést a parlament elfogadja. És ami nagyon-nagyon fontos, a harmadik nagyon fontos eleme az alapelveknek, a gazdasági-társadalmi eredményesség figyelembevétele és az innováció fejlesztése. Ugyancsak elhangzott már az a mai nap folyamán, hogy az elmúlt évek eredményei alapján sajnos az a nagyon szomorú statisztikai adat jött ki, hogy visszaestünk az innováció területén az európai uniós államok rangsorában, és most már a 28 tagállam közül a 23.-ak vagyunk ezen a területen. Ez is szükségessé teszi azt, hogy az MTA kutatóintézetének hálózatát és annak működését, annak finanszírozását átalakítsuk.

És hogy az oktatással azért nincs olyan komoly baj, mint amit ön mond  bár az önök idejében is megvoltak ezek , azt az a statisztikai adat is mutatja, hogy mind az érettségizők aránya, mind pedig a felsőfokú végzettségűek aránya az elmúlt időszakban jelentős mértékben nőtt, és például a 2020-as célszámot valószínűleg el fogjuk érni, mert nagyon közel vagyunk hozzá már most, 2019-ben is.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)




Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai