Készült: 2020.09.22.23:53:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

270. ülésnap (2013.04.22.), 283. felszólalás
Felszólaló Dr. Molnár Zsolt (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:04


Felszólalások:  Előző  283  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MOLNÁR ZSOLT (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Staudt Gábor azon elemzésével, amely a nyelvtani értelmezését jelenti a zárójelbe tett résznek és a fasiszta, nyilas-, kommunista mozgalmakkal kapcsolatos kérdés, azzal egyetértek, hiszen ide valóban a "különösen", vagy a "például" szó illene, és akkor lehetne értelmezni, hogy ez mit jelent. Így valóban óhatatlanul az az érzés támad az emberben, mintha kimerítő felsorolás lenne ez a három mozgalom, pedig tudjuk, hogy a demokratikus jogállam törvényes alapjait nemcsak ez a három ideológia támadta a történelem során.

De azt gondolom mindazonáltal, hogy ez egy előrelépés a korábbi benyújtott javaslathoz képest, amely rész-egész viszonyban próbálta az 1990 előtti és abszurd módon szocialista típusú társadalmi berendezkedéssel való kapcsolattartást nemzetbiztonsági kockázatnak minősíteni. Nem lehetett érteni, hogy ez a német szociáldemokratákkal vagy az angol munkáspárttal való kapcsolatot, vagy a spanyol szocialistákkal való kapcsolatot is nemzetbiztonsági kockázatnak akarta-e értelmezni. Nagyon bízom benne, hogy az akkori szándék is az volt, hogy nem, de azt gondolom, efölött már eljárt az idő. Ez a javaslat ilyet már nem tartalmaz, ezt kellene precízebbé tenni.

De talán, ami ennél fontosabb, hogy nagy hiba lenne a részletekben elveszni, hiszen minden egypártrendszer a demokratikus jogállam kereteit támadja, tehát rész-egész viszonyban vannak a kérdések egymáshoz. Ezért csak Staudt képviselőtársamnak mondom, hogy ilyen értelemben ez a korábbi javaslat megismételte ezt a pontot, hiszen általában minden demokratikus jogállam törvényes alapjait támadó ideológiával való kapcsolattartásról nyilatkozni kellett. Ehhez képest ez már csak egy szűkítő kérdés lett volna, hogy valaki tartott-e fenn 1990 előtt kapcsolatot ilyen szervezetekkel, és itt volt a probléma ezzel a szocialista megfogalmazással. Hála istennek, ez már kikerült ebből.

(19.40)

Ezért azt gondolom, hogy ez a 14-es kérdés így van jól, ahogy van, de a "különös" jelzőt érdemes lenne betenni, és akkor értelmezhető lenne. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  283  Következő    Ülésnap adatai