Készült: 2020.10.02.01:38:07 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

224. ülésnap (2012.10.02.), 338. felszólalás
Felszólaló Dr. Molnár Zsolt (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:03


Felszólalások:  Előző  338  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MOLNÁR ZSOLT (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. A tények kedvéért: a Magyar Szocialista Párt 2010 májusában benyújtotta a 199 fős parlamentre vonatkozó listás választási javaslatát. Csak azért, nehogy azt lehessen mondani, hogy ez nem történt meg vagy elleneztük volna, vagy pedig a Fidesz találta volna ki a kisebb parlament intézményét, mert ez így nem igaz.

Szóval, a többes jelölés intézményével nagyon sok probléma van. Egyrészt az is, hogy valóban az ajánlószelvényekre visszatérve, a Magyar Szocialista Pártnak volt javaslata, hogyan lehetne biztonságosabbá tenni az ajánlószelvény intézményét egyedi azonosító jellel, olyan vízjellel, ami gyakorlatilag hamisíthatatlanná tette volna, hogyan lehetett volna olyan adatokat ráírni, hogy ne kézzel kelljen kitölteni, és ne lehessen direkt elírni a személyi számot, személyi igazolványszámot ráírva. Tehát nagyon sok dolgot lehetett volna korrigálni, de tagadhatatlanul az ajánlószelvény intézménye fölött részben eljárt az idő.

De önök a rosszból pocsékat csinálnak ezzel a többes jelölés intézményével. Egyrészt a probléma azzal van, hogy komolytalan az, hogyha valaki valamennyi parlamenti és parlamenten kívüli pártot egyszerre ajánlhatja ilyen értelemben, de van egy másik probléma: a megélhetési aláírók intézményét is be fogja vezetni, akiknek az lesz a megélhetésük, hogy fűnek-fának aláírnak ilyen szempontból. De ami még nagyobb baj, hogy a választások napján maga a szavazólap nem szavazólap, hanem szavazófüzet vagy szavazókönyv lesz, egy választási ki-kicsodával, amit lehet lapozgatni akár hosszasan, mire rájönnek a választópolgárok, hogy miről is van szó. Bízunk benne, hogy nem Háború és béke vastagságú lesz, mert az nagyon sokba fog kerülni az embereknek ilyen szempontból.

Aztán azt is látni kell, hogy van egy másik intézmény, ami zűrzavart fog okozni ebben a választási rendszerben, és természetesen nem a... (Közbeszólások az MSZP padsoraiból.) Természetesen önmagában a Fidesz és a Fidesz javaslata is zűrzavart okoz, ez világos, itt a képviselőtársaim mondják, de a levélben való szavazás intézménye is, és szeretném mondani, hogy ez most nem a határon túli szavazáshoz vagy szavazási joghoz kapcsolódik, hanem önmagában a levélben szavazás intézménye. De azt gondolom, egy másik kétperces hozzászólásban fogok erre majd kitérni. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  338  Következő    Ülésnap adatai