Készült: 2021.01.16.15:07:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

32. ülésnap (2006.11.16.), 264. felszólalás
Felszólaló Dr. Molnár Zsolt (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:22


Felszólalások:  Előző  264  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MOLNÁR ZSOLT (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim és egyben Frakciótársaim! Kicsit sajnálom, hogy Répássy képviselőtársam elment, mert így lényegében frakciótársaimmal osztom meg a véleményem.

Engedjétek meg, hogy egy fontos gondolattal kezdjem: véleményem szerint ezt a költségvetést el kell fogadnunk. Ennek a törvényjavaslatnak a sikere mindannyiunk érdeke. Ez a költségvetés egy olyan Magyarország érdeke, amely nem tűr olyan állami rendszereket, amelyek veszteségesek. Nem lehetünk addig sikeresek, amíg van olyan költségvetési előirányzat, melyet nem az ország sikerére fordítunk. Nem tehetjük meg az adófizetők pénzével, hogy veszteséges és rendszertelen apparátusokat támogatunk. Örömmel jelenthetem ki, hogy ezt sok képviselőtársam is így gondolja.

Szeretném felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy a nemzetbiztonsági bizottság a javaslatot ellenszavazat nélkül fogadta el. Van tehát egyetértés, van tehát olyan vélemény, melyet az ellenzéki oldal is jónak tart. Ez fontos, mert erre lehet építkezni. Ez lehet az alapja annak, hogy a jövőben reális célokat állítsunk a titkosszolgálatok elé. A 2007-es költségvetés polgári nemzetbiztonsági szolgálatok fejezete ellentmond azoknak az ellenzéki rémhíreknek, melyeket már jól ismerünk. Jövőre a költségvetés a Nemzetbiztonsági Hivatalnál 3 fővel, a nemzetbiztonsági szakszolgálatnál 20 fővel engedi az állománytábla létszámának növekedését.

Szintén a működés hatékonyságára való törekvést mutatja, hogy jelentős támogatást biztosít a költségvetés egyes műveleti munkákra. Külön kiemelném az informatikai ellenőrző rendszer kiépítésére szánt közel 600 millió forintos előirányzatot, valamint a nemzetbiztonsági szakszolgálat figyelőkapacitásának bővítésére szánt 250 millió forintot. A nagy technikai rendszerek közül az IP-alapú kommunikációt ellenőrző rendszer 2007-ben befejeződik. A fejlesztés utolsó fázisával egy időben megvalósulhat a Nemzetbiztonsági Hivatal rácsatlakozása az IP-alapú rendszerre. Ehhez 157 millió forint többlettámogatásban részesül a hivatal. A lehallgató rendszer technikai szintjének növelésére 504 millió forint használható fel. Ez a két rendszer képes lesz a biztonsági kockázatok alakulására tekintettel a megnövekedett megrendelői igények magasabb színvonalú és nagyobb hatékonyságú kielégítésére.

További technikai fejlesztést jelent a gépjárműkövető rendszer megvalósítása és a gépjárműbeszerzések. A gépjárművek jelentős részének amortizációs cseréje eddig forráshiány miatt nem valósulhatott meg. 2007-ben 80 millió forint áll rendelkezésre gépjárművek beszerzésére. A szolgálatok a tervezési előírásoknak megfelelően tervezték a fejezeti egyensúlyi tartalékot, melynek felhasználási szabályait a költségvetési törvény rögzíti.

Tisztelt Képviselőtársaim! A költségvetés a polgári nemzetbiztonság fejezetének előirányzataiban biztosítja a nemzetbiztonsági szolgálatok részére törvényben előírt feladatainak teljesítését. A nemzetbiztonsági bizottság többsége megnyugvással veszi tudomásul, hogy a korábban megkezdett kormányzati döntésen alapuló fejlesztések folytatódnak.

Kérem tisztelettel a költségvetés elfogadását. Köszönöm, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  264  Következő    Ülésnap adatai