Készült: 2021.01.22.21:06:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

28. ülésnap (2006.11.06.), 169. felszólalás
Felszólaló Dr. Molnár Zsolt (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:28


Felszólalások:  Előző  169  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MOLNÁR ZSOLT (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség és a KDNP egyaránt rendőri brutalitásról, sőt rendőrterrorról beszél az október 23-ai események kapcsán, olyannyira, hogy Orbán Viktor politikai mozgalma november 4-én, a nemzeti gyásznapon egyenesen a rendőri fellépés áldozatai melletti szolidaritási menetet, a köztársaság rendőrségével szembeni demonstrációt tartott a fővárosban.

Az ellenzéki frakciószövetségnek a rendőrséggel szembeni vádjai két pilléren alapszanak. Az egyik: a rendőrök szándékosan, sőt politikai utasításra tolták a Deák téri randalírozókat az Astoriánál rendezett Fidesz-nagygyűlés békés tüntetőire. A másik: a rendőri intézkedés eleve nem is az utcakövekkel dobálódzó, barikádot építő, díszlettankkal támadó, a rendőrt késelő rendbontók ellen irányult, hanem a békés tüntetők ellen.

Bár Magyarország polgárai az eseményeket túlnyomórészt saját szemeikkel láthatták a televíziós közvetítések során, a köztársaság rendje és annak biztosításában fő szerepet játszó rendőrök becsületének megőrzése, a köztársaság rendőrségét ért vádak tisztázása érdekében fontosnak tartjuk, hogy az ország közvéleménye a korábban titkosnak szánt nyomozati iratokat, információkat megismerhesse. A tisztánlátás ebben az esetben a legfontosabb közérdek, mert a köztársaság rendőrségét a fizikai támadások után most politikai támadások érik.

Kérdezzük tehát a titkosszolgálatot felügyelő kancelláriaminisztertől, hogy az október 23-ai eseményekkel kapcsolatosan korábban titkosított, mára azonban - nem utolsósorban az MSZP kérésére - feloldott adatok, információk fényében milyen válasz adható az alábbi kérdésekre.

Elsőként: igaz-e, vagy bizonyítható a hazugság, hogy a rendőrség tolta rá a rendbontókat a fideszes nagygyűlés közönségére? Másodsorban: van-e bizonyíték arra, hogy a rendőrség minden tőle telhetőt elkövetett annak érdekében, hogy a két tömeg keveredését megakadályozza, illetve ezzel kapcsolatos veszélyekről tájékoztassa a fideszes szervezőket? Végezetül: kimutatható-e bármilyen politikai kapcsolat a Fidesz-KDNP és a rendbontások értelmi szerzői között?

Köszönöm válaszát, miniszter úr.
Felszólalások:  Előző  169  Következő    Ülésnap adatai