Készült: 2020.09.26.11:44:01 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

129. ülésnap (2020.05.18.), 10. felszólalás
Felszólaló Dr. Tóth Bertalan (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:06


Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt kormánypárti Képviselő Hölgyek, Urak! Önök minden felhatalmazással rendelkeztek az elmúlt hónapokban, hogy kezeljék Magyarországon a legsúlyosabb válsághelyzeteket, a legsúlyosabb problémákat, de önök ezt a rendkívüli felhatalmazást nem használták másra, mint hogy a saját pecsenyéjüket sütögessék a továbbiakban, ahogy eddig is tették (Folyamatos moraj és közbeszólások a kormánypártok soraiból.), és nem használták másra, mint hogy azt a lopakodó diktatúrát, azon az úton, amely a lopakodó diktatúrát jellemzi, azon az úton továbbhaladjanak, elég ha csak a Budapest elleni támadásokról beszélek, elég, ha csak az önkormányzati jogok megnyirbálásáról, az önkormányzati források elvonásáról szólok, de ne menjünk el szó nélkül a mellett a két magyar állampolgár mellett, a két magyar állampolgár ügye mellett, akiket véleményük miatt a rendőrség vegzált az elmúlt napokban. És pénzük is lett volna arra, hogy a legsúlyosabb helyzeteket, a legsúlyosabb problémákat kezelhessék. A miniszter úr arról beszél, és általában itt a parlamentben önök arról beszélnek, hogy majd mi lesz. De nézzük meg azt, hogy mi van, mi az, ami most Magyarországon a válsághelyzetet jellemzi! Önök munkahelyvédelemre fordítanának nagyon sok-sok milliárd forintot, ehhez képest egy tanulmány szerint május 8-án 600 millió forintot költöttek el a munkahelyek megtartására, 300 cég esetében hoztak pozitív döntést. Önök több száz milliárd forintos beruházásokról beszélnek, de a családok védelme tekintetében a gyeshez, a gyedhez, az anyasági támogatáshoz a továbbiakban sem nyúlnak hozzá, nem emelik meg azokat, és a nagyon nehéz helyzetbe kerülő családok tragikus helyzetén nem változtatnak.

De mi az, amire ebben a rendkívüli időszakban jutott pénz? Jutott pénz sportlétesítmények fejlesztésére 4 milliárd forint értékben. Jutott pénz a nemzeti sportközpontoknak 1,2 milliárd forint értékben. Jutott pénz a 2021-es vadászati kiállításra 1,6 milliárd forint értékben. És jutott pénz az atlétikai stadion plusztámogatására 2 milliárd forint értékben.

Önök a nyugdíjasok helyzetének változtatását ígérik egy 53. heti, majd a jövő évben kifizetendő nyugdíj-kiegészítés tekintetében (Balla György közbeszól.), és nem segítették a nyugdíjasokat a védekezésben, holott többször követeltem itt a parlamentben, hogy adjanak számukra védőfelszerelést, fertőtlenítőszert, védőkesztyűt, maszkot; azok nagyrészt még mindig a raktárakban hevernek, és nem jutnak el oda, ahol szükség lenne rájuk. De emellett tudtak költeni 38 millió forintot konzervatív, tradicionális értékeket képviselő magyarországi szervezetek támogatására, és a köztársasági elnökség számára állami kitüntetésekre még 135 millió forintot.

A kórházakba tiszteket küldtek, nem teszteket (Derültség az ellenzék soraiban.), nem emelik az orvosok bérét, ahogy a Magyar Orvosi Kamara azt javasolta. Kiderült az is, hogy a járvány gócpontjai az egészségügyi intézmények, a kórházak (Kunhalmi Ágnes: Úgy van!), és önök ezt úgy oldották meg, hogy hazaküldték a beteg embereket, nehogy elkapják a koronavírust az egészségügyi intézményekben; ezzel kiszolgáltatták őket, az életüket is veszélybe sodorták, több ezer emberét, a miniszterelnök szerint (Soltész Miklós közbeszól.) 11 ezer emberét. Nem adnak több pénzt a kórházaknak, de azért jutott támogatás a rendkívüli migrációs nyomás miatti pluszforrásokra 19,3 milliárd forint értékben, és ahogy képviselőtársam is elmondta, a Budapest-Belgrád vasútvonalra is jutott még 82 milliárd forint.

Arról beszélnek, hogy az Európai Unió nem ad pénzt a válságkezelésre. Palkovics miniszter úr  remélem, a jövő héten ő jön majd be a parlamentbe  a prezentációiban folyamatosan azt mutatja be a nemzetközi sajtónak, a szakszervezeti egyeztetéseken, mindenhol, hogy több száz milliárd európai uniós forrást szánnak például a turizmus fejlesztésére, leginkább infrastrukturális beruházásra, és a munkaerő-átképzési programokra is több száz milliárd forintot kívánnak fordítani, csak éppen az a probléma, hogy ezek megint Mészáros Lőrinchez, családtagok ingatlanjaihoz jutnak, ott valósulnak meg, és a munkaerő-átképzési programokban olyan cégeket jelölnek ki természetesen, amelyek a Fideszhez állnak közel, azon meg megsértődnek, amikor nyugat-európai kormányok kifogást emelnek, mert nem szeretnék, hogy az ő adófizetőik pénzét, az ott adót fizetők pénzét ellopják. (Közbeszólások a kormánypártok soraiból.  Nacsa Lőrinc: Jaj, istenem!)

Tisztelt Miniszter Úr! Arra szeretném kérni, hogy arról beszéljen (Az elnök csenget.), ami most van, mert az emberek most élik meg a válságot. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és a DK soraiban.)
Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai