Készült: 2020.09.24.00:03:15 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

122. ülésnap (2020.04.27.), 32. felszólalás
Felszólaló Dr. Tóth Bertalan (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:48


Felszólalások:  Előző  32  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Ezerszer elmondtam már én is, elmondták szakértők is, elmondták MSZP-s és ellenzéki politikustársaim is, hogy a járvány elleni hatékony védekezés egyik alapvető feltétele a nyílt, teljes körű és őszinte tájékoztatás, kommunikáció, még akkor is, hogyha ez nem népszerű.Önöket azonban nem a hatékony védekezés érdekli, hanem a népszerűségi mutató. Önök folyamatosan titkolóznak, és ezzel veszélyeztetik a hatékony védekezést, bizonytalanságban tartják az embereket, így közvetlenül veszélyeztetik az emberek életét, egészségét és megélhetését. Értem én, hogy önök szerint hadiállapot van, de lássák már be, hogy az ellenség a vírus, amelyik nagy ívben tesz a hadititkokra. Az embereknek igenis joguk van tudni, hogy mi történik és mi vár rájuk.

Győzelmi jelentésben számolnak be a védőfelszerelések beszerzéséről, de nem tudjuk, hogy azokból a bizonyos magánraktárakból hogyan és mikor kerülnek majd ki a védőeszközök a kórházakba, az idősotthonokba, a frontban szolgálókhoz, vagy éppen az emberekhez. Meghallgattuk, hogy 86 millió maszk van már Magyarországon, de nem látjuk, hogy ott lennének, ahol ezekre szükség van. Ma már szakértők is ajánlják a maszk viselését, de nem lehet tudni, hogy ezeket hol lehet beszerezni, hogyan jut el a mindennapokban az emberekhez.

A Magyar Tudományos Akadémia kiterjedt tesztelést javasol, amit hetek óta mondunk mi is, hogy teszteljenek, teszteljenek, teszteljenek, de nem tudjuk, hogy önök ezt el akarjáke egyáltalán kezdeni, és ha igen, akkor hogyan és mikor.

Mikrovállalkozások kezdik meg újra a tevékenységüket, mert nulla forint árbevétel mellett hiába az amúgy rendkívül szűkmarkú kormányzati segítség, a számlákat fizetni kell, a még megmaradt munkavállalók utáni bért fizetniük kell, de nem tudják, hogy mi a helyes protokoll, milyen előírásokat kell betartaniuk, mert nem kapnak erről semmilyen információt. Eltitkolják az állásukat vesztő munkavállalók számát, mert nem akarnak róluk gondoskodni; akik a munkahelyüket elveszítik az elégtelen kormányzati mentőcsomag miatt, azoknak a száma már eléri a százezret.

Itt van Rétvári államtitkár úr. Szeretném azt üzenni önön keresztül a főnökének, hogy szégyellje magát. Szégyellje magát, mert szándékosan veszélyezteti emberek tízezreinek az egészségét! Szégyellje magát, mert indokolatlanul veszélyes helyzetbe sodorta a kórházakból kirakott betegek ezreit! Van, aki azóta sajnos már elhunyt. Szégyellje magát, ahogyan ezt az egész kórháziágyszám-csökkentést végrehajtották, amiért nem biztosították a családoknak, hozzátartozóknak vagy akár az önkormányzatoknak a felkészülési időt sem! És szégyellje magát, amiért titkolózik, és titkolózásával nehezíti a fertőzés terjedése elleni védekezést!

Érthetetlen, hogy miért nem válaszolnak az általam feltett kérdésekre. Miért nem engedték azt, hogy a kórházak válaszoljanak az általam feltett kérdésekre, amik nem bonyolultak? Napi jelentésben számolnak be a kórházak arról, hogy teszteltéke a betegeket hazaküldés előtt, igen, vagy nem.

(12.00)

Értesítettéke a betegek lakóhelye szerinti önkormányzatot, hogy az ellátásra szoruló betegek hazaszállítása megtörténik? Vane ezzel kapcsolatban feladatuk, igen vagy nem? Vane elegendő védőfelszerelés a kórházakban, igen, vagy nem? Hány beteget küldtek haza az adott kórházból? Hány aktív ágy van egy adott intézményben? Ezek azok az adatok, amelyeket a kórházigazgatóktól kérdeztem meg, és önök megtiltották, hogy erre válaszoljanak. Azért lett volna fontos, hogy ismerjük ezeket az adatokat, hogy vane fertőzésveszély a hazaküldött embereknél, szükségese az önkormányzatok segítsége a betegellátásban, vagy legalább tisztább képet kapjunk itt az elmúlt időszak zavaros kommunikációja után. Ha önök mindent jól csináltak volna, akkor nem értem, hogy mitől félnek, miért nem adnak választ, akkor bátran nézzenek szembe az emberekkel, és mondják el az igazságot!

Azt kérem még egyszer, hogy kezdjék el a tömeges teszteléseket. Küldjenek maszkot minden magyar állampolgárnak! Állítsanak össze az időseknek egy védőcsomagot, fertőtlenítőszert, maszkot és védőkesztyűt biztosítsanak számukra! Segítsék a hazaküldött beteg emberek hozzátartozóit az ápolási díj kiterjesztésével és emelésével! Adjanak több pénzt a magyar kis- és középvállalkozásoknak, hosszabbítsák meg az álláskeresési időt 9 hónapra, és adjanak legalább nettó 100 ezer forintos ellátást számukra!

Kérem önöket, hogy tájékoztassák megfelelőképpen a magyar embereket, a magyar kisvállalkozókat, mert amit önök csinálnak, az egyszerűen azt mutatja, hogy van rejtegetnivalójuk. Tegyék meg ezeket a lépéseket közös jövőnkért, Magyarországért! Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és a Párbeszéd soraiban.)
Felszólalások:  Előző  32  Következő    Ülésnap adatai