Készült: 2020.05.25.17:48:26 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

197. ülésnap (2016.12.12.), 95. felszólalás
Felszólaló Dr. Fazekas Sándor (Fidesz)
Beosztás földművelésügyi miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:01


Felszólalások:  Előző  95  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. FAZEKAS SÁNDOR földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt ellenzéki Képviselők! Örülök annak, hogy a jog és az igazság győzedelmeskedését önök ilyen harsogó üdvrivalgással fogadják. Gratulációnak tekintem ezt, hiszen a kormány részéről, az FM részéről mi mindig azt mondtuk, hogy a jogszabályoknak, a törvényeknek maximálisan megfelelve járt el a Nemzeti Földalap Kishantos ügyében és más ügyekben, más földügyekben is. (Gőgös Zoltán: Három fideszes alkotmánybíróval!)

Tisztelt Képviselő Úr! Remélem, hogy ugyanezzel a hangerővel fogja majd megismételni azt, hogy igenis győzött az FM álláspontja, az NFA álláspontja az Alkotmánybíróság előtt is. Utolsó ütőkártyáját is kijátszotta ugyanis a kishantosi csapat, a kishantosi pártközpont (Zaj az MSZP soraiban.), amely nem pusztán egy biogazdaság volt, hanem egyúttal egy éledező pártnak a központja is.

A földterületek hasznosításával kapcsolatban az Alkotmánybíróság megállapította ugyanis, hogy az az Alaptörvény előírásaival összhangban történt, tehát a 2010 után kialakított állami földhaszonbérleti pályázati rendszer teljes mértékben jogszerű. (Harangozó Gábor István: Ez az igazi szégyen!) A gazdák földhöz juttatását szolgálja ez a pályázati rendszer, ennek a szellemében jártunk el, és így fogunk eljárni a jövőben is. (Gőgös Zoltán: Amíg el nem zavarnak benneteket!)

Tisztelt Országgyűlés! Ezzel a döntéssel az is bebizonyosodott, hogy nincs igazuk azoknak, akik a kishantosi földek ügyében a magyar államot minden lehetséges fórumon, minden eszközt felhasználva támadni próbálták és próbálják. Az is várható volt, hogy a hangoskodásban is megnyilvánuló ellenzéki pártok most az Alkotmánybíróság szakmaiságát, az Alkotmánybíróság feladatellátását kifogásolják, Brüsszelhez fordulnak, csakúgy, mint a Greenpeace szervezet, de mi állunk ez elé.

Ahogy említettem, a magyar állam a törvényeknek megfelelően hasznosítja az állami földvagyont ebben az esetben is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  95  Következő    Ülésnap adatai