Készült: 2020.05.25.17:43:24 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

197. ülésnap (2016.12.12.), 93. felszólalás
Felszólaló Horváth István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:19


Felszólalások:  Előző  93  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HORVÁTH ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, tisztelt elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Lássunk végre tényleg tisztán Kishantos ügyében, avagy kit is kell megmenteni kitől? Most már évek óta hallgathatjuk az ellenzék kiabálását mind az LMP, mind az MSZP, mind a Jobbik oldaláról, hogy tönkretettük az ország „egyetlen ökogazdaságát”. Az mindig is érdekelt, vajon bármelyikük tud-e másik működő ökogazdaságot mondani nekünk, vagy csak azért védik ennyire a környezetet, mert a kishantosi ügy úgymond jól eladható. Ez, amíg ilyen hangzatos támadásként kommunikálható, nagyon jó alapanyag az ellenzék számára. Volt is bőven kérdés, de sajnos a választ soha egyikük sem hallgatta meg, mert azt már tudjuk rég, hogy csak a szereplés számít, nem az igazság.

Ha meghallgatták vagy elolvasták volna a válaszokat, akkor nem lennének most kínos szituációban. Az Alkotmánybíróság múlt héten hozott egy határozatot az ügyben, és ez alkalommal is a magyar állam javára dőltek el a kérdések. Az eddigi összes perben hasonló döntések születtek. Nem tudom, ezúttal is ki és mire számított. Az ökogazdaság kölcsönkapott földön gazdálkodott, amiért elfelejtett fizetni, majd a végén csodálkozott, hogy más nyerte meg a földbérleti pályázatot, olyan, aki a bérleti díjat kifizeti. Bocsássanak meg az egyszerű fogalmazásért, de én mindig törekszem arra, hogy ellenzéki képvi­selőtársaim is felfogják a történteket. A kedves kollégák lelkesen kiáltottak farkast egy olyan bírósági döntésre, amelyben a szándék ugyan megvolt, csak nem tudni, mire.

Mellesleg minden tiszteletem a Fővárosi Törvényszék azon szorgos bíráié, akik negyedóra alatt szövegeztek és gépeltek le kilencoldalnyi végzést. Az Alkotmánybíróság viszont nem dőlt be ennek a kiáltozásnak és meghozta döntését. Nagyon remélem, hogy a témát le tudjuk végre zárni, hiszen az Alkotmánybíróság döntése egyértelművé teszi a helyzetet.

Kérdezem tehát, tisztelt miniszter úr: hogyan döntött az Alkotmánybíróság, mi ennek a jelentősége, és végre lezárul-e az ügy, véget érhet-e az ellenzék sárdobálása? (Taps a kormánypártok soraiban. ‑ Moraj és taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  93  Következő    Ülésnap adatai