Készült: 2020.05.25.17:47:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

197. ülésnap (2016.12.12.), 195. felszólalás
Felszólaló Czibere Károly
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 4:11


Felszólalások:  Előző  195  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CZIBERE KÁROLY, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném megköszönni ezt a kérdést. Azt gondolom, hogy kevés olyan közügy van ma Magyarországon, mint az, hogy ezek a gyermekek, akik állami gondozásban élnek, tényleg méltó körülmények között tudjanak nevelkedni. Mindannyian tudjuk, hogy az 1990-es években mit örököltünk. A nevelőotthonok nagy része túlságosan nagy, 80-100, néhány esetben több száz férőhelyszámú és zsúfolt volt, másrészt gyermekotthoni célra alkalmatlan infrastruktúrában lettek ezek kialakítva, részben kastélyokban, kúriákban.

A gyermekotthonon belüli gyermekcsoportokban 20-as, 30-as létszámok működtek, és az elhelyezésükre szolgáló csoporthelyiségek sokkal inkább kollégiumra, tömegszállásra emlékeztettek, hasonlítottak. A nagy intézmények, a zsúfoltság, a települési lakókörnyezettől való izoláció, a kollégiumi jellegű életforma nagymértékben akadályozta és akadályozza a családpótló nevelést, a személyre szóló és a szükségletekhez igazodó gondoskodás megvalósítását és a gyermekek felkészítését az önálló életre.

A kormány ezért döntött úgy, hogy a gyermekvédelmi rendszerét több ütemben átalakítja és megújítja. Ennek az egyik fontos része, amit a képviselő úr is említett, a nagy, zsúfolt, korszerűtlen gyermekotthonok kiváltási programja. Az előző kiváltási időszak eredményeként odajutottunk, hogy most, ezekben a hónapokban az utolsó szakasza is el tud ennek indulni, megjelentek a nyáron és tavasszal az ezzel kapcsolatos felhívások. A gyermekotthonokban élő gyermekek 8-10-12 személyes lakásotthonokban fognak elhelyezést kapni. Ez a pályázati keret 4,2 milliárd forint. Ennyit fog erre biztosítani a kormány. Ebből 3 milliárd forint a konvergen­cia­ré­giók­ban és további 1 milliárd 260 millió forint a közép-magyarországi régióban lesz biztosítva.

Olyannyira elindult a program, hogy az első pályázatok be is érkeztek. Összességében 30 pályázat érkezett. Ezeknek az elbírálása folyamatban van. A kiírásban nemcsak a kiváltást és átalakítást, korszerűsítést, valamint a speciális és kettős szükségletű gyermekek ellátására szolgáló férőhelyek és befogadó férőhelyek létesítését támogatjuk, hanem a képzést és a felkészítést. Ennek a programnak az eredményeképpen 2019 végére Magyarországon nem lesznek nagy, zsúfolt gyermekotthonok, és megszűnik az ilyen jellegű elhelyezés.

A másik fontos irány, amit képviselő úr említett, hogy ennél is fontosabbnak tartjuk a nevelőszülői szolgálat folyamatos erősítését és fejlesztését. Az elmúlt években a kormány azt vállalta, hogy 2016 végére valamennyi, 12 évnél fiatalabb kiskorú gyermek nem nagy intézményben, nem gyermekotthonban lesz, hanem nevelőszülőkkel. Tisztelettel tudom jelenteni, hogy a kormány ezt a vállalását tudja is teljesíteni, amit rendkívül fontos eredménynek tartunk.

(16.40)

Azt gondoljuk, hogy ezen az úton kell továbbmenni. Előkészület és megjelenés alatt áll az a pályázat, amelyik a nevelőszülők infrastrukturális helyzetét próbálja megsegíteni, illetve az a pályázat, amely a nevelőszülők ingyenes továbbképzési rendszerbe való bekapcsolódását tudja biztosítani.

Ezekkel a fejlesztésekkel el tudjuk érni, hogy ma Magyarországon valóban minden gyermek, amelyik a gyermekvédelem rendszerében él, valós életkezdési esélyt kapjon azáltal, hogy a nevelőszülőkön keresztül egy valódi családias, szerető környezetben tud nevelkedni (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.), és azok, akik még a lakásotthonokban vannak, ők is egy megújult infrastruktúrában tudnak élni. (Az elnök újból csenget.) Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  195  Következő    Ülésnap adatai