Készült: 2020.05.25.17:35:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

197. ülésnap (2016.12.12.), 193. felszólalás
Felszólaló Dr. Vejkey Imre (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:32


Felszólalások:  Előző  193  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VEJKEY IMRE (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! A családban történő nevelkedés biztonságosabb minden más lehetőséghez képest. Ezt a de facto tényt a családok védelméről szóló sarkalatos törvény preambuluma is megállapítja. A gyermekek testi és lelki egészségének biztosítása érdekében aligha lehet fontosabb feladat, mint a családban történő nevelkedés elősegítése.

A családjukból kiemelt gyermekek családban történő nevelése érdekében a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény előírása szerint a gyermekvédelmi szakellátásba 2013. december 31-ét követően bekerült, 12. életévét be nem töltött gyermeket nevelőszülőknél szükséges elhelyezni, kivéve az olyan eseteket, amikor a gyermek tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos, vagy a testvéreket nem lehet együttesen a nevelőszülőknél elhelyezni, vagy más okból szükséges az intézményes elhelyezés biztosítása.

A nagy létszámú, 48 férőhely feletti, korszerűtlen gyermekotthonok kiváltása, az ott élő gyermekek 8-10-12 személyes lakásotthonokban történő elhelyezése, a már évek óta működő, legfeljebb 12 férőhelyes lakásotthonok és legfeljebb 48 férőhelyes gyermekotthonok korszerűsítése, a mai szakmai elvárásoknak való megfeleltetése rendkívül szükséges (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), és a kormányzat által fejlesztési forrásokkal is támogatott. Magyarországon jelenleg mintegy 23 ezer gyermek él gyermekvédelmi szakellátásban, közel kétharmaduk nevelőszülőknél.

Tisztelt Államtitkár Úr! A fentiek alapján tisztelettel kérdezem önt, hogy milyen módon segíti a kormány a gyermekotthonok kiváltását, a gyermekotthonok korszerűsítését, a hiányzó gyermekotthoni kapacitások létrehozását, azaz mikor szűnnek meg a nagy létszámú gyermekotthonok Magyarországon, továbbá hogyan segíti a kormány a nevelőszülői tevékenységet. Várom államtitkár úr megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  193  Következő    Ülésnap adatai