Készült: 2020.05.31.13:20:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

197. ülésnap (2016.12.12.), 189. felszólalás
Felszólaló Dr. Bitay Márton Örs
Beosztás Földművelésügyi Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 4:07


Felszólalások:  Előző  189  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BITAY MÁRTON ÖRS földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Hivatkozott a vadászati törvényre, és azt gondoltam, hogy elolvasta ennek a passzusait, amikor megszavazta, mert ha elolvasta volna, akkor tudná, hogy a vadászati jogról a földtulajdonosok döntenek. Nem az állam dönt, nem az államtitkárság dönt, hanem a földtulajdonosok döntenek.

Hogy segítsek önnek a tisztánlátásban, ha az 1361 darab vadászterület, ahol az üzemtervek lejárta okán dönteni kellett arról, hogy kié legyen a vadászati jog, abból 164 darab van, ami állami. Egészen pon­tosan 164 darab van, ahol az állam többségben van, ott is nagyon sok magán-földtulajdonos is van. Tehát eleve onnan indulunk, hogy ahol az állam egymaga el tudja dönteni, hogy ki vadásszon azon a területen, az az összes vadászterületnek a 10 százaléka.

Szeretném felhívni a figyelmét arra is, hogy ennek a 10 százaléknak, tehát ennek a 164-nek több mint felében az állam saját maga vadászik, tehát üzemi területként, állami vadászterületként hasznosítja, és nem haszonbérbe adja. Tehát az, amit ön itt említ, hogy számos példát feltárt, ha jól emlékszem, úgy mondta, hogy esetek sokaságát, én összeadtam, amit az ellenzéki képviselők benyújtottak hozzánk írásbeli kérdéseket, szóbeli kérdéseket ‑ nemcsak ön, az összes ellenzéki ‑, azok 9 darab vadászterülettel kapcsolatosak, ennek a másik oldalán van 1361, amiről egyébként a földtulajdonosok többsége dönt, tehát nem az állam.

A másik, amit szeretnék az ön figyelmébe ajánlani, hogy amit a bérleti díjak vonatkozásában megemlített, hogy mennyiért adnak bérbe, és hogy adott esetben olyanok nem jutottak bérleti lehetőséghez, akik egyébként többet kínáltak az adott vadászterületért, ugyanakkor az interpellációjának a másik részében pedig aggódik a helyi vadászemberek érdekeiért. Azt gondolom, hogy az egy elég egyszerű összefüggés: hogyha én elengedem azt a lehetőséget, hogy azé lesz a vadászterület, aki többet kínál érte, akkor nyilvánvalóan nem a helyi vadászok fognak jól járni ezzel a döntéssel, hanem egyébként azok fognak jól járni, akik milliárdosok.

(16.30)

El kellene dönteni, kedves képviselő úr, hogy kinek a pártján áll. Az interpellációjának az egyik felében aggódik a helyi vadászokért, a másik felében pedig azt mondja, hogy az lett volna a jó, hogy minél magasabbak legyenek a bérleti díjak. De továbbmegyek, újra vissza az eredeti gondolathoz: ha a földtulajdonosok többsége, márpedig az összes vadászterület 90 százalékában a magántulajdonosok vannak többségben, úgy dönt, hogy egy forintért adja oda a vadászati jogot, akkor az egy forintért fogja odaadni. Ha úgy dönt, hogy tízezer forintért hektárját, akkor tízezer forintért fogja odaadni. Nem az állam mondja meg. Mi az állami területekre egyet tettünk: egy ajánlást fogalmaztunk meg, hogy szerintünk apróvadas, vegyes vadas, nagyvadas területek vonatkozásában mi az a haszonbérleti díj, amit mi javasolunk, hogy fontolják meg, és az állam a saját vadászterületeinél, amit nem maga használt, de ő van többségben és bérbe adta, ott ezeket a miniszteri ajánlásokat vette figyelembe. Ezek egyébként 30 százalékkal meghaladják a 2006-os ajánlásokat, azért 30 százalékkal haladják meg, mert nagyjából az inflációval kalkuláltunk. Nem akartunk ebben sem ide egy felesleges árversenyt generálni.

Azt szeretném még önnek elmondani, hogy legyen kedves, ne dőljön be minden egyes igénynek, ami beérkezik önhöz. Vannak nálunk olyan igények, ahol bejön a vadászati jog jogosultja, elmondja, hogy milyen csalárd módon nem jutott hozzá a vadászterülethez, csak elfelejti hozzátenni, hogy a földtulajdonosi közös gyűlésre nem hozott földtulajdonosi igazolást, ő maga meg nem földtulajdonos, így a legjobb vadásztársaságnál sem, ha nem megy el a földtulajdonosi gyűlésre, és érvényesen nem regisztrál, azon nem tudunk segíteni.

Tisztelt Képviselő Úr! Azt javaslom önnek, hogy próbáljon meg egy picit mögé nézni a dolgoknak, és ne mindig a politikai haszonszerzés oldaláról megközelíteni (Dr. Apáti István: Önök mondják!), hanem esetleg egy kicsit ássa bele magát a kérdéskörökbe, és tanulmányozza a törvényt is, mert akkor világosan láthatná, hogy a földtulajdonosi döntéseket sem én (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), sem az állam nem tudja felülírni. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  189  Következő    Ülésnap adatai