Készült: 2020.05.31.13:19:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

197. ülésnap (2016.12.12.), 183. felszólalás
Felszólaló Dr. Szabó László
Beosztás Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:44


Felszólalások:  Előző  183  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZABÓ LÁSZLÓ külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Magyarország az elsők között, 2012-ben csatlakozott a Nyílt Kormányzati Együttműködéshez, az Open Government Partnershiphez, nem sokkal a 2011-es megalakulása után, és tevékenyen részt vettünk ennek munkájában. Ez alatt az idő alatt nyilvános konzultációkkal, civil szervezetek aktív bevonásával két egymást követő nemzeti akcióterv került kidolgozásra, ezek elfogadása a kormány részéről nagy elhivatottsággal és nagy komolysággal történt meg. Magyarország az alapelvekkel továbbra is egyetért, és mélyen elkötelezett. Hisszük azt, hogy a nyílt és hatékony kormányzás, az átláthatóság, a közügyekben való civil részvétel, a korrupció elleni fellépés mind nélkülözhetetlen pillérei a demokráciának és a jó kormányzásnak.

Az együttműködésből való kilépésről szóló kormányzati döntés előzménye viszont az, hogy 2015 júliusában négy magyar civil szervezet ‑ vagy mondhatjuk álcivil szervezetnek is ‑ az együttműködést irányító bizottságnál arra hivatkozással jelentette fel Magyarországot, miszerint Magyarország megsértette a csatlakozáskor elismert alapelveket. Az irányító bizottság a panasz nyomán eljárást indított hazánk ellen, mely során Magyarország mindvégig konstruktív hozzáállással, pontos és részletes válaszokkal működött együtt.

Sajnálattal vettük azonban tudomásul, hogy az együttműködés idei évben közzétett ajánlása és végső jelentése nem tükrözi a Magyarország által benyújtott észrevételeket, éppen hogy egyoldalúan és álságosan, nem transzparens módon viselkedett Magyarországgal szemben. (Korózs Lajos: Mindenki szembejött az autópályán?) Pontosan a saját alapelvei ellenében ment ez az együttműködés, és hazug, álságos módon, teljesen egyoldalú módon hozott létre egy olyan jelentést, aminek az ajánlásai ráadásul szankcióként, ultimátumszerűen szólították fel Magyarországot bizonyos esetek felfüggesztésére, sőt még fenyegettek is hazánk esetleges kizárásával.

Gyakorlatilag a fentiekre tekintettel az eljárásban illetékes Belügyminisztérium az ajánlásokat elutasította, és ezt követően a kormány egy határozat értelmében úgy döntött, hogy kilép ebből az álságos szervezetből. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Álságos!)

Ugyanakkor szeretném nagyon hangsúlyosan kijelenteni, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett egy valós, nyílt és jó kormányzás mellett, ami valóban az alapvető célokkal, ami miatt megalakult ez a szervezet, egyetért, de ilyen álságos politikai játszmákban (Közbeszólás az MSZP soraiból: Jaaj!) mi nem akarunk részt venni.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  183  Következő    Ülésnap adatai