Készült: 2020.05.25.17:10:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

197. ülésnap (2016.12.12.), 181. felszólalás
Felszólaló Dr. Szakács László (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:55


Felszólalások:  Előző  181  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Orbán Viktor miniszterelnök utasítására a Nyílt Kormányzati Együttműködés nevű korrupcióellenes nemzetközi kezde­ménye­zés­ből, amelynek 70 tagja van, 70 állam a tagja, ebből az elmúlt időszakban, talán a múlt héten kilépett Magyarország. (Németh Szilárd István: Ki fizeti?) Tudja, ez az a szervezet, amit 2011-ben nyolc állam alapított, és valójában azért jött létre, hogy erősítsék a költségvetési adatok, a közpénzek felhasználásának a nyilvánosságát, a közbeszerzési adatok hozzá­fér­he­tő­ségén javítsanak. Önök ezt egyébként nagyon ud­va­riatlanul is tették, hiszen pontosan ezt a szán­dék­nyilatkozatot, már a kilépésről, egy nappal a soron következő ülése előtt küldték el ennek a szer­ve­zet­nek. Úgy gondolom, hogy ez önökhöz illik, de talán Magyarországhoz nem.

Ebből azt lehetett látni, hogy a csatlakozás ehhez a szervezethez az önök részéről nem volt több, mint az a kommunikációs trükk, vagy éppen ne­vez­het­ném hazugságnak is, amit általában szoktak csinálni, mindig azt kell figyelni, amit tesznek, nem azt, amit mondanak. Önök ebben a szervezetben ugyanúgy beszéltek az átlátható, nyílt, a nemzeti va­gyont és a közpénzeket felelősen kezelő államról, az elszámoltatható kormányzatról, és azt is ígérték, hogy ilyen kormányzatot és ilyen közigazgatást fognak építeni. Ígérték azt is, hogy a társadalmat és a civil szervezeteket aktív részvétellel bevonják majd a döntések előkészítésébe és megvalósításába.

A célok helyesek, ezekkel egyet is lehetne érteni, de önök mégis kétévnyi tagság után otthagyták ezt a szervezetet, a napnál is világosabb, hogy ezt azért tették, mert önök nem tudják a saját vállalásaikat tel­jesíteni. Rosszul fogalmazok, önök nem akarják a saját vállalásaikat teljesíteni; hiszen ha úgy történt volna, akkor átláthatóbbak lennének a köz­pénz­ügyek, a közbeszerzések, Magyarországon egy sokkal elszámoltathatóbb kormányzat lenne. Most pedig azt látjuk, hogy a korrupció nem csökken, hanem napról napra nő. A Transparency International is ezt mondja önökről, a magyar kormányról, hogy Ma­gyar­ország az Európai Unióban az átláthatóság tekin­tetében a 22-24. helyen van. Elképzelheti, állam­titkár úr, hogy kik előznek meg minket. Úgy kell gondoljunk erre, hogy Magyarországon egy központosított korrupció van, ami egy olyan formára épül, aminek a törvényhozás is valamilyen szintű része, hiszen ez a kormányzás központjába is került.

Államtitkár úr, ezért kellett kilépni ebből a szer­ve­zetből? Vagy azért kellett kilépni ebből a szer­ve­zet­ből, mert már ott sem szalonképes ez a kormány? Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

(16.20)
Felszólalások:  Előző  181  Következő    Ülésnap adatai