Készült: 2020.05.25.17:39:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

197. ülésnap (2016.12.12.), 171. felszólalás
Felszólaló V. Németh Zsolt (Fidesz)
Beosztás Földművelésügyi Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 4:15


Felszólalások:  Előző  171  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

V. NÉMETH ZSOLT földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Ha önnek fontos a légszennyezettség csökkentése, akkor a szakmaiatlan és demagóg elemekkel nem fűszerezi meg, nem hitelteleníti el segítő szándékát. Mert mi a helyzet? Az, hogy az elmúlt évtizedekben szabályozásunknak és az új technológiáknak köszönhetően a határérték feletti ipari légszennyezés gyakorlatilag megszűnt. A közlekedés okozta légszennyezés visszaesett. Ezért lett sokkal nagyobb jelentősége… (Leesik a mikrofonja.) ‑ elnézést. Tehát ezért lett sokkal nagyobb jelentőségű a lakossági kibocsátás.

Egyetértünk abban, hogy a legnagyobb problémát a kis méretű szálló por, a PM10, a PM2,5 okozza, de a levegő minősége 1990 óta folyamatosan javul. Igaz, hogy vannak időszakok, különösen a fűtési időszakok, amikor egyes paraméterek esetén meghaladja az EU által előírt határértéket, ezért 16 más európai uniós országgal együtt velünk szemben is kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Unió. Erre a kormányzat egy ágazati programot fogadott el még 2011-ben, amelynek állásáról egyébként az ön által vezetett bizottságot a kormány rendszeresen tájékoztatja.

Ebben az intézkedési csomagban 770 milliárd forintot irányoz elő a kormányzat a probléma megszüntetésére. Szeretném felhívni a figyelmét, hogy az egy budai garzon árányi 54 milliós költség csak az idei kommunikációs költségekre szánt forrás. Ebben az évben is több tíz milliárdot fordított a kormányzat erre a célra, például vasútvonal-villamosításra, energiahatékonysági beruházásokra, ez utóbbira 23 milliárd forintot.

Az elmúlt években többek között tájékoztató anyagokat juttattunk el az önkormányzatoknak az avar és a kerti hulladék megfelelő kezeléséről, lakossági energiahatékonysági pályázatot írt ki a kormányzat fűtőberendezések cseréjére, fűtés-korsze­rű­sí­tésre. Épp az elmúlt hetekben jelent meg a vidékfejlesztési pályázat aprítógépekre, amire egyébként egy közös sajtótájékoztatón hívtuk fel a figyelmet, hogy ennek vannak a légszennyezettséget csökkentő vonzatai is. 2015-ben indítottuk el a „Fűts okosan!” kampányt, amelyben a helyes fűtési technikákra hívtuk fel a figyelmet.

Képviselő Úr! Ön megalkotta a megélhetési légszennyezés kategóriáját. Minekutána a közbeszédből kiveszett a megélhetési bűnözés, én nem tartom jó dolognak, hogy ezt bevezetjük. A magyar szociális háló nem tartja ezt indokoltnak, és ezek a felszólalások felmentik azokat az embereket, akik a környezetüket mérgezik ezzel az anyaggal. Ha csak a mélyszegénységben élők használnák a rossz fűtőanyagot, égetnék a hulladékot, Magyarország levegője sokkal jobb lenne. Sajnos, a kertvárosi részeken is előfordul, ezért jelentős szerepe van a tájékoztatásnak. Egyébként az elmúlt évben fejeződött be egy 3 milliárd forint értékű műszerbeszerzési projekt a légszennyezési mérőhálózat korszerűsítését elősegítendő. És valóban, vannak túllépések, azonban szakmaiatlan a részecskeszámra vonatkozó jelzése képviselő úrnak, mert szennyező anyag koncentrációjára van csak határérték az Európai Unióban. Tehát erre hivatkozni helytelen.

Végezetül, válaszolva a kérdésére, igen, folyamatban van egy jogszabály megalkotása, amely maximálná a fűtőanyag kéntartalmát és meghatározná a fűtőérték minimumát. Köszönöm szépen a figyelmet, és kérem, fogadja el válaszomat. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  171  Következő    Ülésnap adatai