Készült: 2020.05.25.16:36:38 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

197. ülésnap (2016.12.12.), 169. felszólalás
Felszólaló Sallai R. Benedek (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:03


Felszólalások:  Előző  169  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Talán ismert az a tény önök előtt is, hogy a statisztikák szerint Magyarországon jelen pillanatban már 4 ezren halnak meg légszennyezés miatt, ami nagyjából megegyezik a rákos megbetegedések számával. Ez Budapesten körülbelül 2 ezer főt jelent, nagyvárosonként pedig 200-300 fő az áldozatok száma. Ehhez a halálozási statisztikához évi 100 ezer súlyos megbetegedést hozzá kell adni, hiszen a tüdőrákos megbetegedések mintegy ötöde közvetlenül összefügg a légszennyezéssel.

Nem véletlen, hogy a zöldombudsman nemrég úgy fogalmazott, hogy Magyarország legsúlyosabb környezet-egészségügyi problémája a korszerűtlen technológiájú lakossági fűtés okozta levegőszennyezés. Az ombudsmani hivatal vizsgálata szerint a fő ok az, hogy a lakosság széles rétegei vizes fát, rossz minőségű, de államilag olcsóvá tett lignitet, barnaszenet, sőt nemegyszer hulladékot égetnek odahaza a kályhákban. Amíg 2000-ben, szintén az Orbán-kormány idején a lakossági fűtésből származó egészségkárosítórészecske-kibocsátás a teljes szennyezőanyag-mennyiségnek csak a negyedét tette ki, ez mára meghaladja az 50 százalékot, mint az államtitkár úr számára is ismert.

Ebből adódóan ennek vizsgálatára a Levegő Munkacsoport munkatársai külföldi szakértők bevonásával vizsgálták Heves megye és Borsod-Abaúj-Zemplén megye ilyen szintű légszennyezettségét, és ma már azt lehet mondani, hogy egy-egy ilyen védett völgyben, ahol kisebb a légáramlat, akár 30-35 ezer részecskét mértek a PM10-szennyeződés mérése során, ami az egészségügyi határértékek sokszorosa.

(16.00)

A szegény térségekben élők szó szerint mindennel fűtenek, bálás ruhával, gumiabronccsal, fáradt olajjal, hiszen nincs más választásuk, ha nem akarnak megfagyni. A probléma olyannyira súlyos és nyilvánvaló, hogy immár hatodik éve kötelezettségszegési eljárás folyik a magyar kormány ellen légszennyezés elhanyagolása miatt, a baj pedig lassan a nemzetközi sajtónak is feltűnik, hiszen a nemzetközi sajtóban írták meg, hogy lakosságarányosan közel annyian halnak meg Magyarországon légszennyezés következtében, mint a hírhedten koszos levegőjű Kínában.

És most nézzük, hogy reagál erre a népegészségügyi magyar rendszer és a katasztrófaellátás (sic!). Hiszen gyakorlatilag itt az Orbán-kormány nagyságrendileg nevetséges összeget, egy budai garzon árát biztosítja Magyarország szállópor-szennye­zésének csökkentésére. Pedig fontos lenne állami ráfordítás például a fővárosi és vidéki mérőállomások fejlesztése kapcsán.

A megoldás viszonylag kézenfekvőnek tűnik, a szociális tűzifaprogramokban elő kell írni a fa maximális víztartalmát és a megfelelő minőségű fűtőanyagot a legszegényebbek számára elérhetővé kell tenni. A lignitet ki kell venni a háztartási fűtőanyagok közül, a lakosságnak pedig segíteni kell a fűtés korszerűsítésében. Erre kell költeni az EU-tól az energiahatékonyság növelésére kapott pénzeket.

A kérdésem az, hogy államtitkár úr, illetve minisztériuma tudná-e támogatni olyan szabályozás megvalósítását, ami ilyen jellegű korlátozásokkal lehetőséget adna a tüzelőanyagok környezetvédelmi szempontú negatív hatásainak csökkentésére. Elvárom megtisztelő válaszát. Köszönöm, elnök úr. (Zaj. ‑ Az elnök csenget.)
Felszólalások:  Előző  169  Következő    Ülésnap adatai