Készült: 2020.05.25.16:28:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

197. ülésnap (2016.12.12.), 163. felszólalás
Felszólaló Sneider Tamás (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:53


Felszólalások:  Előző  163  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SNEIDER TAMÁS (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! November 29-én végre sor kerülhetett volna a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyug­díj­ba­vonulási lehetőségének biztosításáról egy tartalmas vitára, ám ez sajnos elmaradt, várat magára a kormány és a kormánypárti képviselők obstrukciója miatt. Beszéltek mindenről, csak arról nem, amiről kellett volna, és ami a választópolgárokat érdekli.

Nézzünk néhány tényt! 2009-ben az MSZP felemelte a nyugdíjkorhatárt, elvette a 13. havi nyugdíjat, megszüntette a svájci indexálást. A Fidesz egy kivétellel ezt a politikát folytatta. 2010 augusztusában önök azt ígérték ‑ és itt idéznék a Fidesz-KDNP sajtótájékoztatójából ‑, hogy „a 40 év szolgálati idő után az életkortól függetlenül nyugdíjba vonuló nők a teljes jogú öregségi nyugdíjat megkapják”. Hozzátették azt is, hogy a kormány az előrehozott nyugdíjazás rendszerében alapvető változásokat a közeljövőben nem kíván tenni.

Nézzük, hogy mi történt: nem tartották be a szavukat, hiszen leszűkítették a jogosultsági időt, a szolgálati idő helyett pusztán a munkaviszonyt vették figyelembe. Tény az is, hogy a Jobbik benyújtotta a javaslathoz azokat a módosító indítványokat, amivel szélesíteni lehetett volna a kört, és amivel valóban szolgálati idő után járt volna a lehetőség a nők számára. Önök azonban nemet mondtak a javaslatra.

Lássuk tovább a tényeket! A hivatkozott ígéretükkel szemben a korai nyugdíjaztatás intézményét gyakorlatilag megszüntették, reménytelenségbe taszítva ezzel munkában megrokkant embereket. Tény az is, hogy önök elvették a 3000 milliárd forintos magán-nyugdíjbiztosítási vagyont, amely végül nem került a nyugdíjak felé igyekvők kezébe. S még egy tény: önök a munkáltatói nyugdíjjárulékot nemes egyszerűséggel átkeresztelték szociális hozzájárulási adóvá, ami nem az évi 2000 milliárd forint egyik állami zsebből másikba történő átvezetését jelentette, hanem a nyugdíjgarancia elveszítését arra, hogy abból valaha is nyugdíjat kelljen fizetni.

Tisztelt Államtitkár Úr! A kormány és a kormánypárti képviselők múlt hét kedden hat órán keresztül vették félvállról a munkából élő férfiakat. A vitát elbagatellizálták, az embereket pedig cserben hagyták. Kérem, próbáljon most mellébeszélés helyett, a témára koncentrálva őszinte választ adni: megérdemli-e egy férfi 40 év munkalehetőség után, hogy nyugdíjba vonulhasson? Várom a válaszát, államtitkár úr. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  163  Következő    Ülésnap adatai